JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsikring

Fengselsbetjenter som skader seg under øvelse, skal få erstatning

Fengselsansatte får endelig full yrkesskadedekning. – En lettelse og en anerkjennelse, ifølge fagforeninga.
UTSATT: Skader oppstår ofte når fengselsbetjenter øver på maktanvendelse. (Arkivfoto)

UTSATT: Skader oppstår ofte når fengselsbetjenter øver på maktanvendelse. (Arkivfoto)

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Anders@lomedia.no

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sender et lovforslag til Stortinget om at skader som oppstår under øvelser i fengsel også skal være dekket av yrkesskadeforsikringen. Så langt har trening på fysisk maktanvendelse i kontrollerte former ikke automatisk være dekket.

– Det en lettelse over at dette blir en realitet. For medlemmene våre betyr det at de ikke trenger å engste seg for å trene og øve, i frykt for at de ikke har dekning. Det er en anerkjennelse over at kriminalomsorgen gjør et viktig arbeid, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, (NFF) Asle Aase.

Lang kamp

Forbundet har via LOs juridiske avdeling kjørt flere rettssaker for å tvinge gjennom yrkesskadeerstatning for enkeltmedlemmer. Nå slipper de forhåpentligvis å bruke ressurser på dette.

Les også: Fengselsbetjent Jonathan kjempet for yrkesskadeerstatning i fem år

Fengselsbetjent må i likhet med politifolk gjennom obligatoriske øvelser i maktanvendelse hvert år. Politiet var først ute med å få en lovendring som dekker dem under øvelse, nå følger fengsel etter.

Også Kriminalomsorgsdirektoratet har ønsket lovendringen, som trolig vedtas i Stortinget før sommeren, fulgt av forskrift til høsten.

Fengselsbetjent Jonathan Syverstad er en av de som ble skadet under øvelse. Han vant fram etter flere runder i retten, og fikk til slutt yrkesskadeerstatning.

Han synes det er viktig at dette kommer på plass.

– For min del så føles dette som en endelig avslutning på et veldig langt kapittel. Skaden oppsto i desember 2016, men det skulle ta 7,5 år før lovendringen kom. Jeg syns dette er en viktig seier i arbeidet med å ta vare på ansatte i kriminalomsorgen, sier han til NFF-magasinet.

FORNØYD: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad synes den kommende lovendringen er et viktig steg for kriminalomsorgen.

FORNØYD: Fengselsbetjent Jonathan Syverstad synes den kommende lovendringen er et viktig steg for kriminalomsorgen.

Eirik Dahl Viggen

Fornøyd statsråd

Justis- og beredskapsdepartementet opplyser i en pressemelding at erstatningsordningen skal fange opp skader som ikke dekkes etter de generelle reglene i yrkesskadeforsikringsloven. Erstatningen skal utmåles som om skaden var en yrkesskade, og ordningen er foreslått administrert av Statens pensjonskasse.  

Statsråd Mehl er fornøyd med å ha fått igjennom lovforslaget, som skal gi full erstatning for skader som oppstår under pålagt organisert trening og øvelse. 

– Nå etableres en mer forutsigbar yrkesskadedekning for ansatte i kriminalomsorgen, som er bedre tilpasset kriminalomsorgens oppgaver. Dette har vært ønsket av ansatte i kriminalomsorgen lenge, sier Mehl.

Ifølge Odd Harald Hovland (Ap) i Stortingets justiskomité, jobbes det videre med å styrke yrkesskaderegelverket for å ivareta flere yrkesgrupper som utfører viktige samfunsfoppgaver.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse