JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PRAKTISERER: Ole Martin Prangerød og de ti andre aspirantene i Halden fengsel blir til slutten av mai. Han har ikke bestemt seg ennå for hvor han skal søke om å ha sommertjeneste. Til høsten er det tilbake til fengselsskolen og mer teori, før pliktåret begynner. – Vi har skrevet under på at vi samtykker i å bli sendt hvor som helst i landet, men jeg, og kona, håper på Oslo-området eller sør for Oslo.

PRAKTISERER: Ole Martin Prangerød og de ti andre aspirantene i Halden fengsel blir til slutten av mai. Han har ikke bestemt seg ennå for hvor han skal søke om å ha sommertjeneste. Til høsten er det tilbake til fengselsskolen og mer teori, før pliktåret begynner. – Vi har skrevet under på at vi samtykker i å bli sendt hvor som helst i landet, men jeg, og kona, håper på Oslo-området eller sør for Oslo.

Ole Palmstrøm

Fersking i fengsel

Møt fengselsaspirant Ole Martin Prangerød blant Lillyhammer-skurker i Halden fengsel.07.02.2014
12:00
07.02.2014 13:33

yngvil@lomedia.no

– Det er alltid koselig å komme inn til oss, sier en av de innsatte når aspirant Ole Martin Prangerød sammen med fotograf og journalist kommer inn gjennom døra. Vi er i en av de skjermede avdelingene i den restriktive avdeling A. Det lukter vafler.

Det er i denne fengselsavdelingen Prangerød sier han trives best. For en utenforstående kan det være vanskelig å begripe. Slike avdelinger har mange sedelighetsdømte. En innsatt sier han har vært i en annen avdeling før, og det var «ikke ok». Han er trygg her.

– Jeg føler at jeg gjør en forskjell, og at de er takknemlige for det, sier Prangerød.

Det er kanskje mest fordi det er såpass få innsatte at han har tid til å ha «fine samtaler». Det er roligere, veldig lite krangling, forteller innsatte. Men det er også mange svært tunge tanker i omløp, sier Prangerød. Han må jobbe for å holde egne tanker klare.

Dommene

Han leser ofte dommer. Én gang har han måttet legge en dom fra seg.

– Det var for jævlig.

Det mennesket skal han også være anstendig mot.

– Jeg skulle gjerne lært mer om for eksempel pedofili på Krus. Hva bør jeg si til pedofile? Bør jeg konfrontere dem med det de har gjort? Aspiranten har mange spørsmål.

På kjøkkenet står en innsatt i joggebukser og steker vaflene som sprer den gode lukta. Det er vaffellunsj hver fredag. De innsatte inviterer betjentene inn.

Vi spør hva han gjør i fengselet – når han da ikke steker vafler. «Lærer å bli voksen», svarer han. Jobber med å få kontroll på tankene sine. Og han studerer. Hva skal du gjøre etterpå, spør vi, men han planlegger helst ikke for langt fram i tid. Da blir det kaos i tankene. En ting av gangen.

«Lillyhammer»-skurk må i fengsel

Men dagen i dag begynte med et helt annet kaos. TV-serien «Lillyhammer» er i Halden fengsel, med et kobbel av filmfotografer, assistenter og skuespillere. Vi lover ikke å røpe hvem av seriens små og store skurker som må inn. Fengselsbetjenter stiller opp som statister. Produksjonsleder Christian Omsted er veldig fornøyd med å få slippe inn.

– De sier bare ja. Vi håper de syns det er ok å ha oss her, sier han.

Noen syns det blir vel mye. Lurer på hvordan fengselet framstilles. Omsted lover at ingen skal drites ut. En betjent bemerker at det vel er første gang betjenter har hatt snøballkrig med innsatte i fengselet.

Som «apekatter» på utstilling

Halden fengsel får mye oppmerksomhet fra nasjonale og internasjonale medier. En fengselsbetjent sier «vi føler oss noen ganger som apekatter på utstilling, både innsatte og ansatte».

CNN, BBC, og sist ute, Al Jazeera forteller ikke bare om flatskjermer på cella, men om verdens mest moderne fengsel og om fanger som tar både universitetsutdanning og blir faglærte håndverkere mens de soner.

Hotell eller fengsel?

Aspirant Prangerød stilte på vervedagen på Krus i januar der NFF dro inn 70 prosent av aspirantene som begynte i høst. Mange av de nye lurte på hvordan det er i Halden fengsel. Er det fengsel eller hotell…?

– Svaret er at det er den samme frihetsberøvelsen i Halden som i andre høysikkerhetsfengsler. Jeg skjønner også folk utenfor systemet som sammenligner nye og moderne Halden fengsel med gamle og slitte sykehusavdelinger. At innsatte skal ha det bedre enn syke og gamle. Samtidig kan man kan ikke bygge nytt fengsel, gammelt.

Som viden kjent har alle innsatte i Halden eget bad, og en fange vi møter bemerker at «det sparer betjentene for mye arbeid». Og for et menneske å slippe å be om lov hver gang han skal på do.

Den borgerlige regjeringen bestemte i fjor at det skal dubleres i flere fengsler, også i Halden der det bokstavelig talt er fullt - 100 prosent belegg. Akkurat det er det mange norske innsatte som ikke vil, men blant de mange utenlandske innsatte, som for tiden utgjør over 30 prosent av de innsatte i Halden, er det flere som opplever enmannscellene som «isolat» – de vil gjerne dele.

Mange som sliter

Ole Martin Prangerød åpner døra for en kollega som triller lunsjvogna inn i avdeling A. Så går en sykepleier og en eldre innsatt som er overført fra et annet fengsel forbi. Hun holder armene over skuldrene hans mens hun følger ham inn i avdelingen. Han ser sliten ut. Klør seg nervøst i hendene.

– Jeg skulle gjerne visst mer om psykiske lidelser. Om hvordan vi skal kommunisere med folk. Det er mange som sliter her, sier Prangerød. Han forteller om arbeidet helseavdelingen gjør, og legger til.

– Det er vel vi som jobber på gulvet som ser mest av hvordan de innsattes dager er.

Noen havner i isolat, sikkerhetscelle

Der det ikke er annet enn en madrass, en ståldo (hull i gulvet), og et uknuselig vindu høyt på veggen. Disse cellene er lite brukt i Halden, sier Prangerød, men for kort tid siden var det en som måtte inn her. Han hadde knust et veggur. Glasset kunne brukes som våpen og han hadde før kommet med drapstrusler mot flere betjenter.

Halden fengsel opplyser at det i løpet av fjoråret ble brukt sikkerhetscelle mot innsatte 14 ganger, i til sammen 28 døgn. Noen av gangene var den ikke i bruk fullt ut et døgn, men noen timer.

I 2010 ble innsatte plassert i sikkerhetscelle 344 ganger, ifølge Kriminalomsorgens årsstatistikk fra 2010, som ikke har tatt denne statistikken med i årsrapportene for 2011 og 2012. Det står ingenting om hvor mange dager og timer fanger ble holdt i sikkerhetscelle. Fengselslederen avgjør om et slikt tvangsmiddel skal brukes.

– Jeg tror det er såpass rolig i Halden fordi vi har høy bemanning her, sammenlignet med mange andre fengsler, sier Ole Martin. Han sier han skjønner de som fnyser litt av Halden når de sammenligner med mye dårligere økonomi på egne arbeidsplasser.

– Det er fordi det er nytt. Vi har fått ekstra driftsbudsjett de første årene, sier operativ førstebetjent Carl Fredrik Eylertsen som aspirant Prangerød møter på sin vei i fengselet.

Så vil tiden vise om bevilgningene fortsetter i samme styrke. Bemanningen i Halden er kanskje mer slik den bør være og burde vært andre steder også?

Tømreren

Så hvordan har det seg at Ole Martin Prangerød havnet i fengsel?

– Det er kanskje en klisjé, men jeg liker å jobbe med mennesker, sier han, og slår av en prat med praktisk talt alle han møter.

Han kan ikke anklages for at det var grådighet som trakk ham til kriminalomsorgen. Han gikk ned 150 000 kroner i lønn da han skiftet karriere. Han er egentlig tømrer. Jobbet som det i elleve år. Han var faktisk så vidt med på å bygge Halden fengsel.

Han måtte faktisk finne på noe annet å gjøre, for å bevare helsa. Hadde flere ryggprolapser. Han begynte som verksbetjent i Ravneberget fengsel og var der et par år før han søkte på Krus og kom inn.

Nesten 1200 søkte om å komme inn på fengselsskolens kull 2014-15. 85 prosent av søkerne kom ikke inn. Skolen har 175 plasser, et tall som Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund kontinuerlig jobber for at skal økes til 250. De vil ha flere faglærte fengselsbetjenter.

Dagen begynte med Lar

Et skift er snart over. I løpet av dagen har Ole Martin og en fengselsbetjent delt ut legemiddelassistert rehabilitering (Lar) til fem innsatte. En av fangene ville sitte alene den halvtimen det tar – for å sikre at folk faktisk får i seg sin subutex eller metadon.

– Det er et ettertraktet rusmiddel i fengselet, så han vil ikke at andre innsatte vet at han får det. Han er redd for at noen skal true ham til å selge det eller gi det fra seg.

Han har hatt samtale med en av to innsatte han er kontaktbetjent til. Han har sluppet ut en kar fra Kosovo fra observasjonscella. De hadde ikke noe særlig felles språk, men da den innsatte som hadde ligget sammenkrøket i senga plutselig kunne spasere ut, jublet han «free bird».

– Det var ålreit å se. Snart kommer det en som er overført fra Oslo inn på den samme cella. Han har vært ute, rusa seg og blitt tatt. Nå må han inn igjen.

Sluses ut

Ole Martin Prangerød følger oss til sikkerhetsslusa. Der er det også fullt. Etter en stund slipper vi ut sammen med tulleforbryterne fra «Lillyhammer».

Aspirantene:

Nesten 1200 søkte om å komme inn på fengselsskolens kull 2014-15.

85 prosent av søkerne kom ikke inn.

Skolen har 175 plasser.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund jobber for at antall plasser skal økes til 250.

De vil ha flere faglærte fengselsbetjenter.

De 175 aspirantene fra fengselsskolens kull 2013-14 har nå praksis rundt om i disse fengslene: Oslo, Bredtveit (kvinnefengsel), Ullersmo, Ringerike, Skien, Stavanger, Åna, Bergen, Bodø, Halden, og Ila.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.02.2014
12:00
07.02.2014 13:33Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne


Flere saker