JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ETTER VOLDEN: – Det er et dilemma å gjenvinne trygghet i en jobb som ikke er 100 prosent trygg, sier psykolog Per Øystein Steinsvåg. Han har lang erfaring med veiledning og undervisning for ansatte i kriminalomsorgen og i barnevernet, har jobbet i Alternativ til vold i 17 år, og har hatt fengselsansatte i terapi.
– Må man ha en grunnleggende trygghet i seg selv for å jobbe i kriminalomsorgen?
– Det er enkelte egenskaper som er en styrke når man går inn i yrket, men man kan utvikle slike egenskaper. Det er mange som kan jobbe i kriminalomsorgen, men man må være klar over egne sårbare sider.

ETTER VOLDEN: – Det er et dilemma å gjenvinne trygghet i en jobb som ikke er 100 prosent trygg, sier psykolog Per Øystein Steinsvåg. Han har lang erfaring med veiledning og undervisning for ansatte i kriminalomsorgen og i barnevernet, har jobbet i Alternativ til vold i 17 år, og har hatt fengselsansatte i terapi. – Må man ha en grunnleggende trygghet i seg selv for å jobbe i kriminalomsorgen? – Det er enkelte egenskaper som er en styrke når man går inn i yrket, men man kan utvikle slike egenskaper. Det er mange som kan jobbe i kriminalomsorgen, men man må være klar over egne sårbare sider.

Ingrid Styrkestad

Håp når jobben rammer

Er du utbrent? Blitt utsatt for vold eller trusler? Det er hjelp å få.20.03.2014
12:00
25.03.2014 08:08

yngvil@lomedia

– Dere må aldri godta det når noen som har opplevd vold eller trusler på jobben, avviser å snakke om det. Insister på å snakke om det, på en vennlig måte. Få en prosess i gang, sier psykolog Per Øystein Steinsvåg. Han har lang erfaring med veiledning og undervisning for ansatte i kriminalomsorgen og i barnevernet, har jobbet i Alternativ til vold i 17 år, og har hatt fengselsansatte i terapi.

Jobber med traumatiserte folk

– Belastningen av å jobbe i kriminalomsorgen er svært høy. Det er alvorlig traumatiserte mennesker dere jobber med. Det krever mye av dere, både kunnskap, rutine, godt samhold i teamet, godt arbeidsmiljø og bevisst ledelse, for å skape et trygt arbeidsmiljø for den enkelte, sa Steinsvåg i sin innledning på LO, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund og Fellesorganisasjonens kriminalpolitiske konferanse i mars. Der fortalte psykologen om en av sine klienter, «Fredrik», ansatt i kriminalomsorgen.

En farlig vakt

Fredrik hadde jobbet to år i fengselet da han skulle følge en kontaktinnsatt til et annet sted i fengselet. Da de kom inn var det en annen mannlig innsatt der som var i krangel med en medfange, men som gikk løs på Fredrik. Fangen hadde et våpen, et redskap med en skarp spiker knyttet rundt et håndtak. Han tok kvelertak på Fredrik, skrek og hylte «nå dreper jeg deg», og holdt våpenet mot halsen hans. Han stakk den inn så blodet rant fra nakken. Andre ansatte kom til og avverget situasjonen. Fredrik kom derfor fra denne situasjonen uten alvorlige ytre skader.

Det ble «bare» et lite sår.

Vil du snakke om det?

Fredrik ble spurt av sin nærmeste fengselsleder rett etterpå, om han ønsket å snakke om denne episoden, men avviste det. Han følte seg helt fin. «Situasjonen ble avverget. Dette går bra. Jeg trenger ingen å snakke med. Dette klarer jeg fint», tenkte Fredrik. Han gikk hjem etter vakt den dagen.

Ble redd på jobb

Kort etter begynte han å slite. Han fikk søvnproblemer og mareritt. Han merket at han var redd på jobben. Han var også redd i andre situasjoner, på gata, likte ikke å ha mange mennesker rundt seg, reagerte på høye stemmer og andre lyder, på brå bevegelser. Han begynte å drikke mer alkohol, og var irritabel og aggressiv overfor kona og barna. Han isolerte seg, hadde mindre kontakt med vennene. Han ble dårlig, fikk mageproblemer. Panikkangst. Plutselig kunne han få hjertebank, panikk, og tankene og følelsene var i kaos. Han opplevde at noe alvorlig skjedde med ham. Hadde han fått hjerteinfarkt?

Kolleger ville hjelpe

Sakte begynte han å kjenne at han forandret seg, men han tenkte ikke at det handlet om voldsepisoden. Ved hjelp av kolleger, forsto han at det kunne være det. Kollegene sa «du trenger noen å snakke med». Da gikk han til ledelsen, som var imøtekommende og ville hjelpe ham. De foreslo å kontakte Alternativ til vold.

– Hvordan håndterer ledere tilfeller av vold mot sine ansatte, har du erfart?

– Det er veldig varierende. I kriminalomsorgen er dette temaet blitt løftet fram de siste årene, gjennom forskning, sier Steinsvåg, og viser spesielt til Krus-forsker Yngve Hammerlins arbeid.

– Mange ledere har begynt å se sitt ansvar, sier Steinsvåg.

Ti timer i terapi

Tre uker etter at voldsepisoden skjedde, møtte Steinsvåg Fredrik til en debriefing.

– I flere timer gikk vi sammen gjennom det han hadde vært utsatt for. Det kom fram at han var alvorlig traumatisert. Fredrik hadde vært sikker på at han skulle dø da angrepet skjedde. Så, rett etterpå, kjente han en enorm lettelse over at han faktisk overlevde. Deretter kom etterreaksjonene.

Vi hadde til sammen ti samtaletimer der vi snakket om reaksjonene han opplevde. Hvordan var det nå? På jobben? Ellers?

Fredrik fryktet at livet framover skulle bli fylt av angst. Han var redd det ikke ville gå over. Det er en enorm belastning, å tenke «dette vil ikke bli bra igjen, jeg blir ikke den trygge, sterke personen jeg var», sier Steinsvåg.

Panikkangsten forsvant

Fredrik ble sterkere og sterkere. Han følte seg igjen trygg på jobben. Panikkangsten ble borte.

– Han ble møtt på en fantastisk måte av sine kolleger og ledere. Han ble gradert sykemeldt, og fikk styre arbeidsoppgavene sine selv. Kollegene skjønte virkelig at det han var utsatt for, var alvorlig. Han hadde mange gode ting rundt seg som hjalp ham, i tillegg til samtalene med meg, forteller psykologen.

LAST NED: Per Øystein Steinsvågs power point-presentasjon «Når vi blir rammet av jobben»

Noen råd

Per Øystein Steinsvåg har mange råd til ansatte som har vært utsatt for vold, og deres kolleger og ledere. Her er noen få:

•Hvis vi ikke møter reaksjonene tidlig, kan de sette seg til og bli til større problemer.

•Anerkjennelse og normalisering av reaksjoner er ekstremt viktig.

•En tilstand av konstant engstelse, uten mulighet til debriefing, eller ventilering av slike følelser og stress skaper grobunn for utbrenthet.

•Vær villig til å se kritisk på din egen rolle. Spør deg selv: Har jeg sagt noe krenkende til den som angriper meg? Det betyr ikke at en skal ta ansvar for volden en utsettes for, men kan være til hjelp for å avverge og forebygge framtidige episoder.

Mindre vold, flere trusler

•87 tilfeller av vold mot fengselsansatte ble rapportert i 2013 – det laveste siden 2008.

•I 2012 ble det rapportert inn 139 tilfeller av vold mot ansatte.

•Fengsler med høyt sikkerhetsnivå har 85 prosent av alle rapporterte voldshendelser i kriminalomsorgen.

•434 trusler mot ansatte ble meldt inn i fjor. Det er en økning på 167 tilfeller fra 2012.

Kilder: Hammerlin et al. (2012), Kriminalomsorgsdirektoratet (2013)

– Lederne er blitt gode

– Jeg tror at lederne i kriminalomsorgen er blitt veldig gode på å ha debrifing etter hendelser, sier NFF-nestleder Rita Bråten.

Det får NFF tilbakemeldinger om etter de alvorligste hendelsene.

– Et problem kan være at tilsatte mener de ikke trenger debrifing hvis det er mindre alvorlige hendelser, som trusler eller kroppsspråket til en innsatt. Vi vet også at det har vært tilfeller der tilsatte ikke har fått debrifing rett etter at de har vært med på å finne innsatte som har begått selvmord. Grunnen har vært at vakta var over og debrifingen ble ikke gjort før vedkommende kom på neste vakt. Det er viktig at ledelsen tar ansvaret selv om den tilsatte sier nei.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.03.2014
12:00
25.03.2014 08:08Mest lest

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at det ikke er umulig å utelate eiendomsbransjen fra kompensasjonsordningen, men at det har noen utfordringer ved seg. (Illustrasjonsfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at det ikke er umulig å utelate eiendomsbransjen fra kompensasjonsordningen, men at det har noen utfordringer ved seg. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Boligspekulanter tjener på tomme leiligheter: – Folk forstår ikke at dette er mulig

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

Morten Hansen

Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt

Marianne Borgen (SV)

Marianne Borgen (SV)

Jan-Erik Østlie

Oslos ordfører vil kutte i egen lønn

Kommentar

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Jan-Erik Østlie

«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»

Illustrasjon

Illustrasjon

Roy Ervin Solstad

Nå blir det glede på kysten: Fergeprisene går ned

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

Katharina Dale Håkonsen

Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse


Flere saker