JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konsert og gaver til kvinnelige innsatte på 8. mars

Situasjonen for kvinner som soner i norske fengsel er kritisk. På kvinnedagen fikk de konserter og gaver for flere hundre tusen kroner.
KONSERT: Tidligere Vamp-vokalist Paul Hansen holdt konserter for kvinner i flere fengsel på kvinnedagen.

KONSERT: Tidligere Vamp-vokalist Paul Hansen holdt konserter for kvinner i flere fengsel på kvinnedagen.

Røde Kors

nina.hanssen@lomedia.no 

– Vi ønsker sammen med visitortjenesten å benytte 8. mars til å sette søkelyset på denne sårbare gruppen, sier Stian Estenstad i Røde Kors Nettverk etter soning, som er en av ildsjelene bak aksjonen.

I løpet av formiddagen på den internasjonale kvinnedagen fikk nærmere 130 damer i fem fengsler på det sentrale Østlandet besøk. For mange ble det nærmest bli en mini-julaften, da det ble delt ut gaver som er gitt av bedrifter som er samlet inn i en aksjon initiert av Røde Kors.

I tillegg til gaver til en verdi av 600.000 kroner, spilte også tidligere vokalist i Vamp, Paul Hansen, konserter for damene i flere av fengslene.

– Vi håper at denne aksjonen vil også gjøres kjent i ulike sosiale medier slik at vi får fokus på situasjonen, sier Estenstad.

Han sier at de samarbeider tett med Kriminalomsorgen i de ulike kvinnefengslene.

UTDELING: Høyt etterspurte produkter for 600.000 kroner ble delt ut til de innsatte kvinnene.

UTDELING: Høyt etterspurte produkter for 600.000 kroner ble delt ut til de innsatte kvinnene.

Røde Kors

 

Dugnad for kvinnelige innsatte

Estenstad sier at aksjonen har pågått en stund men kulminerer nå på 8. mars med besøk i fengslene. For å samle inn penger og relevante produkter som kvinnelige innsatte har etterlyst, kontaktet Røde Kors ulike bedrifter om å bidra. Til nå er det samlet inn gaver og penger for til sammen 600.000 kroner. Det er kommet ønsker fra kvinnene selv om at det er et stort behov for BH-er, undertøy, sokker, sminke, hår- og kroppspleieprodukter, tannkrem, tamponger, tannbørste og andre ønsker.

Målet med aksjonen er ikke bare veldedighet men de ønsker å få mer oppmerksomhet rundt kvinnenes soningssituasjon i Norge.

– Det har den senere tid har det vært et stort fokus på situasjonen til kvinner i fengsel, og spesielt på deres psykiske helse. Det har vi sett både gjennom media men også Sivilombudet og Riksrevisjonen har kommet med en knusende kritikk av kvinners soningsforhold, sier Estenstad.

Nå vil de som jobber i Røde Kors aktivitetene Nettverk etter soning og Visitortjenesten få folks oppmerksomhet på denne sårbare gruppen.

INNSAMLING: Stian Estenstad i Røde Kors bruker 8. mars til å få oppmerksomhet om kvinners soningsforhold.

INNSAMLING: Stian Estenstad i Røde Kors bruker 8. mars til å få oppmerksomhet om kvinners soningsforhold.

Eirik Dahl Viggen

 

Minoritet i fengslene

Kvinner i norske fengsel utgjør en minoritet i norske fengsel og det gjør gruppen særlig sårbar. Ifølge Estenstad kan det lave antallet kvinner i fengsel føre til at fengsler og administrasjon blir organisert etter menns behov. Dette mener han gjenspeiles blant annet i fengselsarkitektur, sikkerhet, tilgjengelige aktiviteter og helsetilbud.

Til NRK uttalte Mona, som sitter inne i Bergen fengsel, nylig følgende:

– Det er viktig å få lov til å kjenne på femininiteten. Føle at man er en kvinne. Det gjør noe med hvordan vi har det psykisk.

Nå håper Røde Kors at denne aksjonen kan få mye oppmerksomhet slik at situasjonen kan forbedres på lang sikt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse