JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NFF-lederen: – Hadde ikke hatt noe imot 50 millioner til og en strømstøtte til statlig sektor

Asle Aase hadde store forventninger til den rødgrønne regjeringen, men mener de blir kvelt av strømpriser og store leiekostnader.
NFF-leder Asle Aase mener ekstrabevilgningen til kriminalomsorgen ikke dekker behovet.

NFF-leder Asle Aase mener ekstrabevilgningen til kriminalomsorgen ikke dekker behovet.

Ole Palmstrøm

nina.hanssen@lomedia.no

– Forslaget tar ikke hensyn til at vi allerede ligger bakpå etter å ha brukt mer enn vi har for å kompensere høyere priser.

Det er kostnadskrevende med eldre bygningsmasse og Aase tror ikke at dagens bevilgninger er nok til å stoppe ansatteflukten fra etaten.

Spår fortsatt innsparing

– Prisjustering er dessverre ikke nok for forsvarlig drift av kriminalomsorgen. Vi må nå fortsette spareplanen i kriminalomsorgen og dårlig økonomi kan tvinge fram uønskede endringer, sier han.  

I revidert nasjonalbudsjett økes bevilgningen til kriminalomsorgen med rundt 100 millioner kroner. De er fordelt slik:

• 52 millioner kroner til kompensasjon for økt prisvekst.

• 15 millioner kroner til å bedre kvinners soningsforhold.

• 30 millioner kroner i grunnbevilgning går til å unngå kutt.

• 5 millioner kroner går til å betale for erstatningsplasser for Oslo fengsel.

Asle Aase sier det ikke er tilstrekkelig med 50 millioner i kompensasjon til den økte prisveksten og 30 millioner til drift.

– Det er jo ikke en liten sum, men selv med 82 millioner i ekstrabevilgning synes det sikkert er at presset mot å nedbemanne øker slik at oppdragsevnen og sikkerheten svekkes. Noe NFF er sterkt imot, påpeker han.

Håper på enda litt mer

Aase sier det er trist om krav om budsjettbalanse innebærer at kriminalomsorgen må redusere ambisjonene. De gamle byggene er energikrevende og derfor håper forbundet på en strømkompensasjonsordning for statlig sektor.

– En bemanningskrise i kriminalomsorgen går ut over alle soningsdømte – og ansatte ved fengsler og friomsorgskontor. Det er for få ansatte for en forsvarlig faglig oppfølging, i tråd med vedtatt politikk, advarer han om.

Aase legger til at ansattes arbeidssituasjon med vold og trusler ennå ikke er nok anerkjent.

– Uten en skikkelig satsing på ansattes arbeidsvilkår vil ansattflukten fortsette, sier forbundslederen.

Han håper at i det endelig vedtatte budsjettet vil komme litt ekstra penger. Selv håper han på 50 millioner kroner ekstra samt strømstøtte.

– Da ville de komme mye bedre ut, sier han, og poengterer at han er glad for den viktige satsingen med 15 millioner til kvinnesoning. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse