JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Samira Liland (24) ble nylig valgt til ny leder for NFF-aspirantene på fengselsskolen. Hun er tredje generasjons fengselsbetjent, halvt libanesisk, tospråklig (minst), og datteren til NFF-regionstillitsvalgt Tom Ivar Liland (NFF region sørvest).

Samira Liland (24) ble nylig valgt til ny leder for NFF-aspirantene på fengselsskolen. Hun er tredje generasjons fengselsbetjent, halvt libanesisk, tospråklig (minst), og datteren til NFF-regionstillitsvalgt Tom Ivar Liland (NFF region sørvest).

Ole Palmstrøm

Samiras skjebne

Det måtte bare gå slik. Vordende fengselsbetjent Samira Kassab Liland er oppvokst i et fengsel. Barndomshjemmet ligger på området til Åna fengsel på Jæren. Der var faren fengselsbetjent. Og hans far før det igjen.21.03.2014
12:00
03.11.2015 10:11

yngvil.mortensen@lomedia.no

Som liten var dagens høydepunkt å vente på pappa utenfor døra til fengselet for så å følge ham hjem.

Helt fra barndommen har hun hatt kontakt med innsatte. Det var også relativt tidlig «hun ble frelst» på yrket, i 7-årsalderen.

Hun nevner spesifikt at det var den gangen hun kanskje stikk i strid med reglene, fikk være med pappa inn i fengselet, på en senvakt.

De satt sammen inne på et kontor langt unna innsatte. Også nokså uortodoks, men tilfeldig, faren fikk hjelp av den lilles ekspertise da en telefonsamtale mellom en innsatt og hans far kom på høyttaleren på et språk ingen ansatte i fengselet kunne, arabisk.

Hun husker ikke noe av samtalen i dag, bare at faren skjelte ut den straffedømte sønnen.

– Så la jeg det fra meg, å bli fengselsbetjent. Det ble litt for åpenbart, fordi både pappa og bestefar jobbet i kriminalomsorgen. Senere kom jeg til et veiskille i livet, der jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Da oppfordret pappa meg til å hoppe i det, å søke på fengselsskolen. Og da jeg var sommervikar på Åna fengsel i 2012, skjønte jeg at «det er her skal jeg være». På jobb i fengselet føler jeg at jeg duger til noe.

Det er så enkelt for meg å snakke med de innsatte, lytte når de vil fortelle om noe. «Jeg vil jobbe med mennesker» er kanskje en klisje, men det er en viktig grunn til at jeg ønsker denne jobben. Jeg vil bidra i samfunnet, både når det gjelder rehabilitering av innsatte og sikkerhet for samfunnet.

Språkmektig

Samiras mor, l ibanesiske Hessen Kassab Liland, har klart noe som veldig mange andre «blandingsforeldre» ikke greier. Hun har lært de tre døtrene sitt eget morsmål.

De snakker selvfølgelig jærsk, men også hennes arabisk. Overhodet ingen selvfølge når far Tom Ivar Liland ikke er flytende i arabisk.

Det er kjekt å kunne språk når kriminaliteten globaliseres stadig mer. I tillegg til libanesisk dialekt, forstår Samira godt de arabiske dialektene som snakkes i andre arabiske land, som Syria og Palestina, men også i Irak, Egypt, Algerie og Tunisia. Dessuten kan mange somaliere arabisk. Den fattige kriminalomsorgen, som fortsatt bruker minimalt av penger på dyre tolketjenester, trenger sårt flere språkmektige ansatte. (Blant L ilands kolleger på fengselsskolen, er det nå to som kan russisk, én polsk, én til som kan arabisk, to albansk, én slovakisk, én bosnisk, og én samisk.)

Mens hun hadde sommerjobb på Åna i fjor kom det inn en som skulle varetektsfengsles, på isolasjon. Han kunne litt fransk, men morsmålet var arabisk.

– Det var bare jeg som kunne snakke med ham - utenom med tegnspråk og Google translate (svært utbredt i norske fengsler, journ. anm.), med lyd så de kan spille av ordene.

Mange ganger ble jeg tilkalt for å oversette og forklare. Han var helt alene og hadde ingen andre å snakke med. Det hjalp ham nok litt når jeg var på vakt.

Liland har også høyskole - og universitetseksamener i Midtøsten-kunnskap og interkulturell forståelse. Sistnevnte er et studium med basis i antropologi og med bidrag fra religionsvitenskap, kommunikasjonsteori, historie og

samfunnskunnskap.

Dette er fag hun også har lært om fra livet, takket være opphavet, og feriene hos bestemor og bestefar og andre slektninger i landsbyen Kfar Shouba i Sør-Libanon.

Krig

Sommeren 2006 hadde Samira reist dit i forveien. Hun hadde fylt 16 år, og foreldrene og de to yngre søstrene skulle komme ned om et par dager. Så kom krigen.

– Det startet med at vi ble vekket av bomber på åsene utenfor landsbyen. Ingen reagerte noe særlig på det. Også hun har opplevd angrep der før, og folk har levd lenge midt i konflikten med Israel, veldig lenge. Landsbyen

ligger i beltet langs grensa i sør som Israel okkuperte med egne soldater og via sin libanesiske milits i nesten 20 år, fram til 2000.

Grensa til den ennå israelskokkuperte Golan-høyden, som tilhører Syria, er et par kilometer unna landsbyen.

Det var også krig og konflikt som brakte faren til Unifil-tjeneste i Sør-Libanon, som gjorde at han traff moren, og at Samira kom til verden.

Kfar Shouba er blitt nesten tømt for folk gjennom disse årene. De unge har reist, de gamle er igjen.

Den foreløpig siste runden med krig den sommeren begynte etter at den libanesiske militsen Hizbollah tok til fange to israelske soldater og drepte flere.

– Plutselig landet en bombe veldig nært landsbyen. Så nært at stolen jeg satt i, hoppet to meter alvorlig enn vi trodde. Vi var rundt 50 slektninger og naboer som samlet oss i stua, men da en bombe slo ned enda nærmere oss, sprang

alle rundt i redsel.

De visste at Hizbollah hadde en base rett ved landsbyen. Moren og faren tenkte at Beirut var et tryggere sted og ville få sine ut. Etter en natt med angrep som gjorde at hele huset ristet, dro Samira, onkelen og hans familie. Sammen

med flere andre biler kjørte de i kolonne, en snirklete omvei, mens israelske kampfly bombet motorveien mellom den sørlige delen av landet og Beirut. Besteforeldrene tenkte at det ville gå bra og ble hjemme. Men etter et par

dager evakuerte Røde Kors dem til nabolandsbyen.

Flere titalls hus i landsbyen ble lagt i ruiner i løpet av krigen som varte i rundt fire uker.

Framme i en kristen bydel i Beirut, så hun bombene ramme de sørlige delene av byen, der Hizbollah holder til.

Hun følte lettelse, men også et snev av skyld. Hun overlevde. Så mange andre ikke.

Rullebanen til flyplassen i Beirut var bombet, og det gjaldt å komme med bussene som skulle evakuere nordmenn til Syria for å fly hjem derfra.

Samira var heldig. Det ble noen tårer et par dager etter da den søvnløse faren og lillesøstrene møtte Samira på Sola flyplass.

Uanstendige forhold

Det blir nok ikke i et fengsel i sitt andre hjemland hun skal bruke utdannelsen fra Krus. Hun har besøkt et av dem. En venn av familien satt fengslet i landets største, Roumiyeh. Det er bygd for rundt 2000, men huser over 5000. Hele familien har besøkt ham der.

– Besøksrommet var en stor, mørk hall der kanskje 15 innsatte sto på rad og rekke på den ene siden.

Foran dem var det en halvannen meter høy betongvegg, med hønsenetting opp til taket. Det var nok tre meter fra dem til oss besøkende, som sto sammenklemt på rekke i en gang på under én meters bredde. Vi måtte rope til hverandre.

Noen bittesmå luker i veggene var «vinduer». Det luktet innestengt og skittent. Når besøksrommet ser slik ut, hvordan ser da cellene ut?

Libanons nylig avgåtte innenriksminister, som selv har jobbet som fengselsbetjent der, kaller forholdene uanstendige, umenneskelige. Fjernt fra den norske virkeligheten.

Så hvor blir det? – Jeg vil ikke tenke så langt fram, men jeg har fått aspiranttjeneste i Bergen fengsel. Og kanskje søker jeg om sommertjeneste i Vadsø, for å ha vært så langt nord.

Samira Kassab Liland (23):

Snart 3. generasjons fengselsbetjent og tillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Nyvalgt leder for NFFforeningen for aspirantene på fengselsskolen, Kriminalomsorgens utdanningssenter (Krus).

21.03.2014
12:00
03.11.2015 10:11

Samira Kassab Liland (23):

Snart 3. generasjons fengselsbetjent og tillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Nyvalgt leder for NFFforeningen for aspirantene på fengselsskolen, Kriminalomsorgens utdanningssenter (Krus).
Mest lest

Arne Birkemo

Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett

Tormod Ytrehus

Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

Frøydis Falch Urbye

Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine

Herman Bjørnson Hagen

Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Forsvaret

Forsvaret må etterbetale 424 ansatte: Noen får opp mot 250.000 kroner

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.

Eivind Senneset

Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.

Jan-Erik Østlie

Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke

Leif Martin Kirknes

May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.

CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen

Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.

Hanna Skotheim

Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.

ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company

Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.

Ole Hagen

Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen

Brian Cliff Olguin

Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).

Ole Berg-Rusten / POOL / NTB

Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.

Petter Pettersen

Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse