JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Samira Liland (24) ble nylig valgt til ny leder for NFF-aspirantene på fengselsskolen. Hun er tredje generasjons fengselsbetjent, halvt libanesisk, tospråklig (minst), og datteren til NFF-regionstillitsvalgt Tom Ivar Liland (NFF region sørvest).

Samira Liland (24) ble nylig valgt til ny leder for NFF-aspirantene på fengselsskolen. Hun er tredje generasjons fengselsbetjent, halvt libanesisk, tospråklig (minst), og datteren til NFF-regionstillitsvalgt Tom Ivar Liland (NFF region sørvest).

Ole Palmstrøm

Samiras skjebne

Det måtte bare gå slik. Vordende fengselsbetjent Samira Kassab Liland er oppvokst i et fengsel. Barndomshjemmet ligger på området til Åna fengsel på Jæren. Der var faren fengselsbetjent. Og hans far før det igjen.21.03.2014
12:00
03.11.2015 10:11

yngvil.mortensen@lomedia.no

Som liten var dagens høydepunkt å vente på pappa utenfor døra til fengselet for så å følge ham hjem.

Helt fra barndommen har hun hatt kontakt med innsatte. Det var også relativt tidlig «hun ble frelst» på yrket, i 7-årsalderen.

Hun nevner spesifikt at det var den gangen hun kanskje stikk i strid med reglene, fikk være med pappa inn i fengselet, på en senvakt.

De satt sammen inne på et kontor langt unna innsatte. Også nokså uortodoks, men tilfeldig, faren fikk hjelp av den lilles ekspertise da en telefonsamtale mellom en innsatt og hans far kom på høyttaleren på et språk ingen ansatte i fengselet kunne, arabisk.

Hun husker ikke noe av samtalen i dag, bare at faren skjelte ut den straffedømte sønnen.

– Så la jeg det fra meg, å bli fengselsbetjent. Det ble litt for åpenbart, fordi både pappa og bestefar jobbet i kriminalomsorgen. Senere kom jeg til et veiskille i livet, der jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Da oppfordret pappa meg til å hoppe i det, å søke på fengselsskolen. Og da jeg var sommervikar på Åna fengsel i 2012, skjønte jeg at «det er her skal jeg være». På jobb i fengselet føler jeg at jeg duger til noe.

Det er så enkelt for meg å snakke med de innsatte, lytte når de vil fortelle om noe. «Jeg vil jobbe med mennesker» er kanskje en klisje, men det er en viktig grunn til at jeg ønsker denne jobben. Jeg vil bidra i samfunnet, både når det gjelder rehabilitering av innsatte og sikkerhet for samfunnet.

Språkmektig

Samiras mor, l ibanesiske Hessen Kassab Liland, har klart noe som veldig mange andre «blandingsforeldre» ikke greier. Hun har lært de tre døtrene sitt eget morsmål.

De snakker selvfølgelig jærsk, men også hennes arabisk. Overhodet ingen selvfølge når far Tom Ivar Liland ikke er flytende i arabisk.

Det er kjekt å kunne språk når kriminaliteten globaliseres stadig mer. I tillegg til libanesisk dialekt, forstår Samira godt de arabiske dialektene som snakkes i andre arabiske land, som Syria og Palestina, men også i Irak, Egypt, Algerie og Tunisia. Dessuten kan mange somaliere arabisk. Den fattige kriminalomsorgen, som fortsatt bruker minimalt av penger på dyre tolketjenester, trenger sårt flere språkmektige ansatte. (Blant L ilands kolleger på fengselsskolen, er det nå to som kan russisk, én polsk, én til som kan arabisk, to albansk, én slovakisk, én bosnisk, og én samisk.)

Mens hun hadde sommerjobb på Åna i fjor kom det inn en som skulle varetektsfengsles, på isolasjon. Han kunne litt fransk, men morsmålet var arabisk.

– Det var bare jeg som kunne snakke med ham - utenom med tegnspråk og Google translate (svært utbredt i norske fengsler, journ. anm.), med lyd så de kan spille av ordene.

Mange ganger ble jeg tilkalt for å oversette og forklare. Han var helt alene og hadde ingen andre å snakke med. Det hjalp ham nok litt når jeg var på vakt.

Liland har også høyskole - og universitetseksamener i Midtøsten-kunnskap og interkulturell forståelse. Sistnevnte er et studium med basis i antropologi og med bidrag fra religionsvitenskap, kommunikasjonsteori, historie og

samfunnskunnskap.

Dette er fag hun også har lært om fra livet, takket være opphavet, og feriene hos bestemor og bestefar og andre slektninger i landsbyen Kfar Shouba i Sør-Libanon.

Krig

Sommeren 2006 hadde Samira reist dit i forveien. Hun hadde fylt 16 år, og foreldrene og de to yngre søstrene skulle komme ned om et par dager. Så kom krigen.

– Det startet med at vi ble vekket av bomber på åsene utenfor landsbyen. Ingen reagerte noe særlig på det. Også hun har opplevd angrep der før, og folk har levd lenge midt i konflikten med Israel, veldig lenge. Landsbyen

ligger i beltet langs grensa i sør som Israel okkuperte med egne soldater og via sin libanesiske milits i nesten 20 år, fram til 2000.

Grensa til den ennå israelskokkuperte Golan-høyden, som tilhører Syria, er et par kilometer unna landsbyen.

Det var også krig og konflikt som brakte faren til Unifil-tjeneste i Sør-Libanon, som gjorde at han traff moren, og at Samira kom til verden.

Kfar Shouba er blitt nesten tømt for folk gjennom disse årene. De unge har reist, de gamle er igjen.

Den foreløpig siste runden med krig den sommeren begynte etter at den libanesiske militsen Hizbollah tok til fange to israelske soldater og drepte flere.

– Plutselig landet en bombe veldig nært landsbyen. Så nært at stolen jeg satt i, hoppet to meter alvorlig enn vi trodde. Vi var rundt 50 slektninger og naboer som samlet oss i stua, men da en bombe slo ned enda nærmere oss, sprang

alle rundt i redsel.

De visste at Hizbollah hadde en base rett ved landsbyen. Moren og faren tenkte at Beirut var et tryggere sted og ville få sine ut. Etter en natt med angrep som gjorde at hele huset ristet, dro Samira, onkelen og hans familie. Sammen

med flere andre biler kjørte de i kolonne, en snirklete omvei, mens israelske kampfly bombet motorveien mellom den sørlige delen av landet og Beirut. Besteforeldrene tenkte at det ville gå bra og ble hjemme. Men etter et par

dager evakuerte Røde Kors dem til nabolandsbyen.

Flere titalls hus i landsbyen ble lagt i ruiner i løpet av krigen som varte i rundt fire uker.

Framme i en kristen bydel i Beirut, så hun bombene ramme de sørlige delene av byen, der Hizbollah holder til.

Hun følte lettelse, men også et snev av skyld. Hun overlevde. Så mange andre ikke.

Rullebanen til flyplassen i Beirut var bombet, og det gjaldt å komme med bussene som skulle evakuere nordmenn til Syria for å fly hjem derfra.

Samira var heldig. Det ble noen tårer et par dager etter da den søvnløse faren og lillesøstrene møtte Samira på Sola flyplass.

Uanstendige forhold

Det blir nok ikke i et fengsel i sitt andre hjemland hun skal bruke utdannelsen fra Krus. Hun har besøkt et av dem. En venn av familien satt fengslet i landets største, Roumiyeh. Det er bygd for rundt 2000, men huser over 5000. Hele familien har besøkt ham der.

– Besøksrommet var en stor, mørk hall der kanskje 15 innsatte sto på rad og rekke på den ene siden.

Foran dem var det en halvannen meter høy betongvegg, med hønsenetting opp til taket. Det var nok tre meter fra dem til oss besøkende, som sto sammenklemt på rekke i en gang på under én meters bredde. Vi måtte rope til hverandre.

Noen bittesmå luker i veggene var «vinduer». Det luktet innestengt og skittent. Når besøksrommet ser slik ut, hvordan ser da cellene ut?

Libanons nylig avgåtte innenriksminister, som selv har jobbet som fengselsbetjent der, kaller forholdene uanstendige, umenneskelige. Fjernt fra den norske virkeligheten.

Så hvor blir det? – Jeg vil ikke tenke så langt fram, men jeg har fått aspiranttjeneste i Bergen fengsel. Og kanskje søker jeg om sommertjeneste i Vadsø, for å ha vært så langt nord.

Samira Kassab Liland (23):

Snart 3. generasjons fengselsbetjent og tillitsvalgt i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF).

Nyvalgt leder for NFFforeningen for aspirantene på fengselsskolen, Kriminalomsorgens utdanningssenter (Krus).

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.03.2014
12:00
03.11.2015 10:11Mest lest

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

Privat

Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

Debatt

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Anna Granqvist

«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme


Flere saker