Eirik Dahl Viggen" />

Seksualomsorg i kriminalomsorgen:

Seksuelt frustrerte innsatte i Oslo fengsel får hjelp til å masturbere

Det kan dempe uroen, tror «Knut».
LINDRING: Alle innsatte i Oslo fengsel kan nå bestille en fleshlight for 349-529 kroner avhengig av ønsket modell.

LINDRING: Alle innsatte i Oslo fengsel kan nå bestille en fleshlight for 349-529 kroner avhengig av ønsket modell.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Onanihylsa «fleshlight» ble i oktober gjort tilgjengelig for bestilling for alle som sitter fengslet i Oslo fengsel, en anstalt med plass til 243 mannlige innsatte. Tiltaket er del av et prosjekt for bedre seksuell helse bak murene.

– Man blir utsultet på sex og nærhet. Det er mye seksuell frustrasjon, det gjelder også meg selv. 80 prosent av tida går med til å tenke på sex, forteller «Knut».

Han soner på sjette året. På cellene brukes det fra før alle tenkelige løsninger, så dette er et bedre alternativ, mener han.

– Man får ned testosteronet. Folk får utløp. De blir roligere.

Pakkeløsning

Hylsene brukes sammen med glidemiddel som påføres den myke innsiden. De selges til innsatte i pakker sammen med dvd-pornofilmer. Vareutvalget er likevel bare en del av det større prosjektet Seksualomsorg i kriminalomsorgen. Her har Knut rukket å delta på to samtalegrupper. Behovet for å snakke er stort, forteller han, om følelser og nærhet.

– I soning mister du en stor del av deg selv. Ingen er bygd for å være alene, uten kontakt.

Gruppearbeidet skjer i samarbeid med en sexolog ansatt på fengselet og WayBack, en frivillig organisasjon. I november har de seksuell helsedag for de innsatte.

Pilotprosjekt om seksualomsorg: Livet i ufrivillig sølibat er nedbrytende, forteller innsatte. Disse to har fått penger til å hjelpe dem

Ansatte reagerte

– Faen Anders, hva har du gjort med arbeidsplassen vår! Omtrent sånn reagerte kollegaene da de hørte jeg var med på dette, sier Anders Velten, som representerer de ansatte i prosjektet.

– De fryktet å komme over hylsene i brukt tilstand under søk på cellene, og de var redde for økt aktivitet.

Skepsisen har roet seg. Hylsene tilbys under forutsetning om god hygiene, et krav Anders og Knut tror de fleste retter seg etter.

– Dette er 2021. Det er nesten utrolig at dette ses på som noe nyskapende, sier fengselsleder Nils Leyell Finstad, som satser på at temaet skal være en del av hverdagen i fengselet etter prosjektet er over.

Det gjenspeiler normalitetsprinsippet, og kriminalomsorgens visjon om nytenking, åpenhet og trygghet.

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Dahl Viggen

– Positiv seksualitet henger nøye sammen med fysisk og psykisk helse for alle. Hvis vi kan bidra til at seksualitet kan bli noe positivt også i fengselet, vil det bedre sjansene for tilbakeføring, sier Finstad.

Hylsene ble godkjent da det ble klart at de var enkle å rengjøre, for lette til å brukes som slagvåpen og for gjennomsiktige til å skjule noe som helst.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse