JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snart får fengselsansatte rett på erstatning hvis de skader seg på trening

Yrkesskadeerstatningen kommer på plass for ansatte i Kriminalomsorgen og Brann- og redningsetaten.
Mange skader oppstår under øvelse på fysisk maktanvendelse. Særlig utsatt er ankler, ribbein og håndledd.

Mange skader oppstår under øvelse på fysisk maktanvendelse. Særlig utsatt er ankler, ribbein og håndledd.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

– Vi har jobbet tett i mange år opp mot politisk ledelse og Arbeiderpartiets justisfraksjon for å få på plass yrkesskadeerstatning for skader under trening og øvelser, så dette gjør meg glad, sier forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) Asle Aase.

– Jeg er svært glad på vegne av alle våre medlemmer som trener og øver for å være best mulig rustet for oppgavene.

Fredag ble det klart at Justis- og beredskapsdepartementet setter i gang arbeidet med å endre lovverket for kriminalomsorgen og brann- og redningsetaten.

Endringene gjelder yrkesgrupper som er pålagt jevnlige operative øvelser. Til nå har de ikke vært dekket av yrkesskadeforsikring under øvelse.

Politiet fikk en tilsvarende lovendring på plass sist høst.

– Det tok litt tid før vi fikk det, men jeg er veldig glad for at regjeringen skal legge fram en sak om dette, sier Asle Aase.

– Stor sak

– Dette er en stor sak for oss. Dette handler om at når du trener og øver, og det oppstår skade eller belastning, som ellers ikke ville vært omfattet av yrkesskadeerstatningen, så skal man nå få dekning.

NFF og LOs juridiske avdeling har hatt flere saker gjennom rettsapparatet på vegne av medlemmer skadd under trening på fysisk maktanvendelse.

Det er øvelser ansatte i fengslene er pålagt som del av rutinene om beredskap og forsvarlig arbeidsmiljø.

Bakgrunn: Fengselsbetjent Jonathan kjempet for yrkesskadeerstatning i fem år

Likevel har de ikke vært dekket av forsikringsordningen i Statens pensjonskasse så lenge skade oppstår under kontrollerte og planlagte øvelser.

Dette fordi treningen nettopp er planlagt, og ikke uforutsette eller plutselige hendelser, slik reglene har blitt tolket så langt.

Nå skal det presiseres at dekningen i tilfelle skade gjelder uavhengig av om du sklir på isen i arbeidstida, eller om du trener på å legge innsatte i bakken på forsvarlig vis.

Full politisk støtte

– Arbeidsfolk i fengsel og brannvesenet har ventet lenge på å få en fullverdig yrkesskadeerstatning som også dekker skader under trening og øvelser. Nå leverer regjeringa på dette, det er en skikkelig gladnyhet til arbeidsfolk i kriminalomsorgen og brann- og redning, sier stortingsrepresentant Maria Aasen-Svensrud (Ap).

Aasen-Svensrud viser til tett samarbeid med NFF og Fagforbundet gjennom år for å få på plass yrkesskadeforsikring, ikke bare i Politiet, men for resten av justissektoren.

Også Rødt stilte tidligere i vår et representantforslag om å få dette på plass, og fikk støtte fra hele justiskomiteen.

– Jeg er glad for at forbundets argumentasjon har fått godt fotfeste blant partiene på Stortinget, sier Asle Aase.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse