JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I SIKTET: Bredtveit fengsel kan bli kraftig utvidet de nærmeste årene.

I SIKTET: Bredtveit fengsel kan bli kraftig utvidet de nærmeste årene.

Eirik Dahl Viggen

Stor skepsis til mindre Bredtvet-fengsel, men Oslo Ap sitter på gjerdet 

Flertallet i bystyret er villig til å flytte Oslo fengsel ut av byen for å bevare grøntområdene på Bredtvet, men Oslo Arbeiderparti er fortsatt i skvis.17.03.2022
09:47
17.03.2022 10:40

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) presenterte forrige uke et forslag for et nedskalert Oslo fengsel på Bredtvet for gruppelederne i Oslo bystyre. Flertallet av gruppelederne har uttalt at de fortsatt ikke mener et utvidet fengsel er uaktuelt, men Oslo Ap er fortsatt i tvil.

– Det er jo partiorganisasjonen som må avgjøre hva vi mener. Nå har vi fått forslaget, så må vi gå ordentlig inn i det, sier gruppeleder i bystyregruppa til Oslo Arbeiderparti, Andreas Halse.

Andreas Halse, Oslo Aps gruppeleder og leder for bystyrets finanskomité.

Andreas Halse, Oslo Aps gruppeleder og leder for bystyrets finanskomité.

Stian Fyen

Planene om å flytte Oslo fengsel til Bredtvet i Groruddalen har møtt sterk motstand siden Statsbygg pekte på området i 2019. Da den nye vurderinga kom i februar i år, pekte Statsbygg igjen på Bredtvet. Byrådet avviste forslaget begge gangene, og flere lokalpolitikere mener forslaget er uaktuelt. Hovedkritikken går på at et utvidet fengsel vil ødelegge Bredtvet-jordene som omringer fengselet - ett av de få grøntområdene i nabolaget.

PLANENE: Slik er det nedskalert forslaget for Oslo Fengsel. Kvinnefengselet vil beholde sine 50 plasser, mens mennene går ned i antall soningsplasser til 170. 

PLANENE: Slik er det nedskalert forslaget for Oslo Fengsel. Kvinnefengselet vil beholde sine 50 plasser, mens mennene går ned i antall soningsplasser til 170. 

Lerche / Landskaperiet

I skvis

Oslo Ap har et årsmøtevedtak fra i fjor som sier at fengselet må ligge «i eller i umiddelbar nærhet til Oslo», og at fengselet skal vekk fra Grønland. Og til slutt: «Oslo Arbeiderparti er imot en utbygging som tar av Bredtvetjordene».

Tidligere varaordfører Kamzy Gunaratnam, flere bystyrerepresentanter for partiet og AUF er blant dem som har tatt til orde for at fengselet skal ligge i Oslo.

– Flere av oss tenker at det hadde vært best å legge Oslo fengsel i Oslo. Nærhet til samfunnet, nærhet til pårørende – og gode soningsforhold, sa Mansoor Hussain, bystyrerepresentant for Ap til Groruddalen etter årsmøtet.

Gruppeleder Andreas Halse peker på styret i Oslo Ap, og leder Frode Jacobsen. Partistyret skal ha møte denne uka.

– Det er Oslo Aps organer som må avgjøre dette, ikke bystyregruppa. Det er en viktig sak for mange, så det er en beslutning jeg vil at mange skal være med på, sier Halse.

– Hva mener du, personlig?

– Det kommer jeg til å si til partiet.

Halse utdyper likevel at han synes Statsbygg har gjort en innsats for å komme kritikken i møte.

– Det er et betydelig mindre område de tar enn før. Og det av skogen som er minst brukt. Så de prøver jo. Men de tar jo en del av skogen, og det betyr noe for folk i lokalmiljøet. Så er det rett og slett de to vi må veie mot hverandre, sier han.

Ikke diskutert

Leder i Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant Frode Jacobsen sier de ikke har behandla saken, og viser til årsmøtevedtaket. På spørsmål om det nedskalerte alternativet tar av Bredtvet-jordene, svarer han at de ikke er forelagt forslaget ennå, men at det selvfølgelig vil være et viktig spørsmål å finne ut av.

– Partistyret må finne ut av, eller ha en holdning til, om årsmøtets vedtak er mulig å gjennomføre. Hvis det ikke er det, må vi gå til representantskapet for å finne ut av hvordan vi skal håndtere det videre, sier Jacobsen.

AVVENTER: Frode Jacobsen, stortingsrepresentant for Ap

AVVENTER: Frode Jacobsen, stortingsrepresentant for Ap

Leif Martin Kirknes

Oslo Ap-lederen vet ikke om det nye forslaget skal diskuteres på styremøtet torsdag.

– Jeg har ikke fått det presentert. Vi må ta ordentlige vurderinger. Det gjør ikke jeg i pressen eller andre steder før vi har diskutert det i vårt parti, sier han.

Gir Oslo Ap tid

De to andre byrådspartiene MDG og SV har bestemt seg for at de ikke ønsker at fengselet skal legges til Bredtvet.

– Jeg oppfattet at justisministeren ønsker en tydelig beskjed på om vi ønsker at Oslo fengsel skal flyttes til Bredtvet, og om vi ikke ønsker det kommer hun til å akseptere det, sier Sabina Syed i Oslo MDG.

VIL BESTEMME: Sabina Syed, nestleder av Byutviklingsutvalget for Oslo MDG i bystyret

VIL BESTEMME: Sabina Syed, nestleder av Byutviklingsutvalget for Oslo MDG i bystyret

Lise Margrethe Nilsen

Hvordan prosessen blir mellom byrådspartiene framover, er hun ikke sikker på. Det er ikke planlagt noen samtaler mellom dem, forteller hun.

– Dette er en veldig viktig sak for MDG, og vi er klare på hva vi mener. Vi har en veldig tydelig forventning til at de andre partiene i Oslo kommer til å gjøre det som er best for byen.

– Arbeiderpartiet i Oslo er det eneste byrådspartiet som ikke har bestemt seg ennå. MDG har hele tiden vært tydelige på at dere ikke ønsker at fengselet skal legges til Bredtvet. Hvor tålmodige kommer dere til å være med dem?

– Vi får begynne med å prate med dem først, sier Syed.

Oslo Høyre lander på at de heller vil flytte fengselet ut av byen enn å gå for regjeringens nedskalerte alternativ for Bredtvet. Oslo Venstre sitter imidlertid på gjerdet sammen med Oslo Ap. Det ligger likevel an til et flertall for å si nei til Bredtvet i Oslo bystyre.

SV kritisk til planene

– Nå gjenstår det bare å vente på at Oslo Ap skal bestemme seg?

– Vente og vente. Jeg registrerer at Oslo Ap har noen vedtak. De har uttalt nå at de vil se på de reviderte planene. Det må de få lov til å gjøre. Men de må gjerne si ifra når de har konkludert. For meg ser det ut til at svært mange av de andre partiene er sterkt kritiske til planene som foreligger, så det er ikke store sjanser for at Oslo Ap kan endre på utfallet her, sier gruppeleder i Oslo SV, Ola Wolf Elvevold.

Ola Wolff Elvevold, gruppeleder i Oslo SV

Ola Wolff Elvevold, gruppeleder i Oslo SV

Helge Brekke

Ny Oslo-vurdering

Både MDG og SV mener i utgangspunktet at justisministeren bør ta en ny vurdering på andre alternativer i Oslo. Ingen av dem har bestemt seg for hvor det bør være, men MDG har flagget Kjelsrud som et mulig alternativ.

– Kjelsrud har en fordel ved at det da vil være nær den nye politistasjonen. Kjelsrud skal ha vært nr. 2 på Statsbyggs liste over vurderte områder i 2020, så det fremstår som et veldig interessant alternativ, sier Sabina Syed i Oslo MDG.

Oslo SV sier de ikke kjøper argumentasjonen om at det ikke finnes andre alternativer i Oslo, eller at alternativet på Bredtvet er den eneste måten å oppgradere soningsforholdene for kvinnefengselet som allerede ligger der.

– Vil dere jobbe for at byrådet kan komme med en oppfordring til justisministeren om å se etter andre alternativer i Oslo?

– Vi får vurdere det når Oslo Ap har sett nærmere på planene. Det er en mulighet, men så registrerer jeg samtidig at statsråden er tydelig på at det enten blir Bredtvet eller utenfor Oslo. Jeg kan godt skjønne utålmodigheten, vi er mange som er opprørt over soningsforholdene vi har dag. Kvinnefengselet på Bredtvet og dagens Oslo fengsel er regjeringens ansvar, og det har de forsømt over mange år. Den forsømmelsen kan ikke Oslo kommune ta ansvar for. Det er heller ikke en særlig sympatisk tilnærming og si at vi ikke kan gjøre noe med soningsforholdene til kvinnene, uten at vi bygger et nytt fengsel for menn der. Det er ikke et logisk argument, sier Elvevold i Oslo SV.

Alle gruppelederne setter stor pris på at justisministeren tok initiativ til å gå i dialog med Oslo bystyre om saken. Gruppeleder Anne Haabeth Rygg i Oslo Høyre har imidlertid landet på standpunkt for partiet.

Anne Haabeth Rygg, gruppeleder i Oslo Høyre

Anne Haabeth Rygg, gruppeleder i Oslo Høyre

Aslak Borgersrud

– Hvis justisministeren ender med å peke på Bredtvet, så synes jeg det er et dårlig forslag. Det foreligger mange alternativer med mange plusser og minuser. Jeg tror man har gjort det litt for lett for seg, når man velger Bredtvet. Man burde kanskje jobbet med andre alternativer, selv om det kan være mindre enkelt, sier Rygg og legger til:

– Jeg håper hun ser ut av byen.

17.03.2022
09:47
17.03.2022 10:40Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes


Flere saker