JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til forsvar for særaldersgrensene

– Vi vil kjempe for å beholde særaldersgrensene så lenge det er pust i oss, sier leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli. Han har LO Stat og NTL i ryggen.
JOBBE LENGER: Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) vil fjerne alle særaldersgrenser i arbeidslivet. Tillitsvalgte steiler.

JOBBE LENGER: Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) vil fjerne alle særaldersgrenser i arbeidslivet. Tillitsvalgte steiler.

Kristian Brustad

yngvil@lomedia.no

anders.hauge.eltvik@lomedia.no

Arbeidsminister Robert Eriksson (FrP) vil fjerne alle særaldersgrenser i arbeidslivet.

Hvis arbeidsministeren får det som han vil, må fengselsbetjenter, jernbaneansatte, politi, brannmenn og alle andre med rett til å gå av tidligere enn andre, belage seg på noen år ekstra jobb. Det får tillitsvalgte i offentlig sektor til å steile. Det er særlig her det fins stillinger med særaldersgrenser.

Blir gjerne med på en gjennomgang

– Vi stiller gjerne opp på å gå igjennom aldersgrensene, og forutsetter at arbeidsministeren er innstilt på at gjennomgangen skal ha som utgangspunkt at konklusjonen ikke er tatt før gjennomgangen er gjennomført. Vi forutsetter at vi blir trukket inn i en slik prosess, sier leder Norsk Tjenestemannslags leder, John Leirvaag.

Må se på grunnlaget

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen understreker at fjerning av særaldersgrensene må skje i samarbeid med partene.

– Det er en grunn til at det ble opprettet særaldersgrenser for enkelte stillingsgrupper. Skal det gjøres noe med disse, må man se på grunnlaget. Om de skal fjernes, må grunnlaget for dem være borte, og så får partene diskutere det, sier hun.

Vil kjempe for dagens regelverk

Leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli sier at det er svært viktig at regelverket består som i dag.

– Vi vil kjempe så lenge det er pust i oss for å beholde særaldersgrensene, sier NFF-leder Geir Bjørkli.

Han mener at hvis særaldersgrensene fjernes for fengselsbetjenter og førstebetjenter, vil mange flere av dem bli uføretrygdet eller sykmeldte.

– Det er ikke gunstig for noen, sier Bjørkli.

Lang kamp

Bjørkli viser til at det er få turnusansatte fengselsbetjenter og førstebetjenter som jobber til full pensjonsalder.

I 2001 fikk NFF kjempet fram mulighet til å gå av ved fylte 60 år. Ellers har alle uniformerte yrker i kriminalomsorgen særaldersgrense på 65 år.

Mulighet til å jobbe lenger

Bjørkli mener det bør være mulig for de som vil jobbe lenger, å få mulighet til det.

– Nå må man søke ett og ett år for å gå utover særaldersgrensa. Mange med god helse og mye engasjement for jobben sin vil gjerne jobbe mer. Vi bør ikke kaste folk ut som har mer å gi, understreker han.

Endret arbeidsliv

Arbeidsministeren mener at særaldersgrensene må gjennomgås på nytt.

– Arbeidslivet har endret seg dramatisk de siste årene, med ny teknologi og nye arbeidsmåter. Derfor er det ingen grunn lenger til at enkelte grupper skal ha særfordeler på dette området. Jeg vil at alle i arbeidslivet skal ha samme aldersgrense for å gå av med pensjon. Det må være likt for alle, sier Robert Eriksson.

– Det skal være lønnsomt for alle yrkesgrupper å stå lenger i arbeidslivet - og kombinere arbeid og pensjon. Det handler om at vi trenger flere godt voksne til å stå lenger i arbeidslivet, sier Robert Eriksson til Adresseavisen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse