JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Verdier uten verdi i kriminalomsorgen»

NFF-nestleder Tommy Fredriksen advarer mot å kutte nattbemanning i fengslene, siden det er da det skjer flest selvmord.

NFF-nestleder Tommy Fredriksen advarer mot å kutte nattbemanning i fengslene, siden det er da det skjer flest selvmord.

Christopher Olssøn

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Trygghet, åpenhet og nytenking er Kriminalomsorgens nye verdier. De er keiserens nye klær, så lenge fengslene kutter bemanning om natta.

Det var en gang en keiser som var så glad i vakre, nye klær. Han brydde seg ikke om soldatene sine eller andre statlige interesser, kun å bruke penger på nye klær. Keiseren ansatte to som utga seg for å kunne veve de mest praktfulle klær som var usynlige for inkompetente mennesker. Hoffet, embetsmennene og keiseren selv så at vevestolene var tomme, men av frykt for å bli tatt for å være dumme, sa de ingen ting.

Sem fengsel ligger i det mest befolkede området i Norge etter Oslo.

Høysikkerhetsfengselet har 62 plasser, og er Vestfold og Telemarks varetektsenhet. Fengselet har en viktig rolle i å forhindre selvskading og selvdrap, og er fengselet med flest hendelser i region sør, etter Ringerike fengsel. På Sem har fengselsleder likevel foreslått å redusere nattbemanningen.

Årsaken til at Sem kutter på natt, er at alle innsatte over sommeren får toalett på cella, samtidig som de frigjorte ressursene skal benyttes til å etablere aktivitetsteam.

Konsekvensen av bemanningskuttet er at betjentene, ifølge sikkerhetsinstruksen, ikke lenger har lov til å åpne cellene for å forhindre selvskading og selvdrap. De blir for få på vakt til å ivareta hverandres sikkerhet i situasjonen. NFF har gitt både regiondirektøren og kriminalomsorgsdirektøren beskjed om hva som skjer uten at fengselsleders forslag er blitt reversert. Så mye er altså verdien trygghet verdt.

Eventyret fortsetter med at når keiserens nye klær er ferdige, går han ut i prosesjon foran hele byen. Alle ser at keiseren er naken, men ingen tør å si ifra i frykt for å virke dum. Helt til et barn utbryter at keiseren går uten klær! Alle, inkludert keiseren, innser da at de har blitt narret. Men keiseren fortsetter likevel prosesjonen som om ingenting har hendt.

Liv og helse på spill

Kriminalomsorgen har i oppdrag å ta vare på innsattes liv og helse. Det er særlig viktig å forhindre selvskading og selvdrap. Både av hensyn til den innsatte, selvsagt, men også av hensyn til ansattes ve og vel. Det er økt fokus på posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Den mest kritiske fasen for selvskading og selvdrap er de to første ukene i varetekt. Det mest kritiske tidspunktet er natt, siden innsatte da befinner seg alene.

I januar 2020 var både Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) og forbundet i Stortingets kontrollkomité og snakket om isolasjon. Sjeldent har vi vært mer samstemte om at isolasjon er et bygnings- og bemanningsproblem og at å innføre standardiseringstider uten tilføring av ressurser vil kunne gå på sikkerheten løs. Nettopp derfor har det vært viktig å påse at ordlyden om isolasjon i disponeringsbrevene tones ned for å forhindre overivrige fengselsledere å overreagere.

Dette var det enighet om også i år, trodde vi.

Mangler åpenhet

Problemet er ikke bare at KDI har bedt regionene om å følge opp at utlåsingstiden økes, uten tilføring av ressurser.

Problemet er også at KDI bak vår rygg har bedt regionene om å endre turnus og arbeidstid. En ting er at referatet til disponeringsbrevet i år ikke kom før påske, slik at vi ikke fikk kommentert endelig disponering. En annen ting er at direktoratet har gjort bestillingen på oppfordring fra et konsulentbyrå. Så mye er verdien åpenhet verdt.

Sagt på satirisk vis, må det være ganske nytenkende å ta et så unødvendig farlig grep.

Tidspunktet for fengselsleders forslag er spesielt av to grunner. For det første er Sem et av få fengsler som kommer bedre ut med den nye budsjettfordelingsmodellen. For det andre, så har sammenlignbare fengsler nylig fått øremerka midler til aktivitetsteam. Det ligger i kortene at også Sem fengsel vil være neste til å få slike midler i neste statsbudsjett.

Kort oppsummert: Fengselsleder gjør som regiondirektøren sier, som gjør som direktoratet sier – som sier de ikke har bedt Sem om å redusere nattbemanningen. Ingen tar ansvar, og systemet svikter. Det kan nevnes at de sammenlignbare fengslene med aktivitetsteam har flere på natt, og alle har toalett på cella.

KDI har vært på prosesjon i regionene og presentert de nye verdiene som kom i fjor med etatens nye kommunikasjonsstrategi. De er ingenting verdt, og ting fortsetter som før.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse