JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO avviser pensjonskrav

NHO-sjef Kristin Skogen Lund avlyser den store pensjonskampen som LO har varslet ved kommende hovedoppgjør.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– LO har gått høyt på banen og sagt at de ønsker tariffesting også i privat sektor av en ytelsesbasert ordning, som det i prinsippet blir. De vil ha tariffestet to tredjedeler av lønn ved 67 år, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er for alle praktiske formål en ytelsesordning som hele pensjonsreformen har tatt oss vekk fra, for det har vi ikke råd til, slår hun fast.

Hun mener at både LO og Ap er i ferd med å bevege seg bort fra pensjonsreformen.

– Pensjon er varslet som den store kampsaken ved neste hovedoppgjør fra LOs side, hva tenker du om det?

– Ja, og så åpner Arbeiderpartiet i sitt partiprogram for en tariffesting av pensjon. Hvis du gjør det, så lar du ikke bare være å innføre pensjonsreformen i offentlig sektor, du rygger også tilbake til start i privat sektor, sier Skogen Lund.

– Les også: LO bekymret over NHO-sjefen

– Hvis det er en enkelt ting jeg skulle kritisert Ap for, så er det denne ene saken. Jeg kan ikke få sagt det sterkt nok; det er av usedvanlig stor nasjonaløkonomisk betydning at vi klarer å gjennomføre pensjonsreformen. At de får seg til å lefle til dette nå, det er jeg ikke fornøyd med, sier NHO-sjefen.

Hun understreker at Ap har gjort en hederlig innsats for å gjennomføre pensjonsreformen, og det er også noe NHO gjerne skryter av.

– Men de har ikke innført den i offentlig sektor, deres egen leir, for å si det sånn.

– Men har veldig lyst til det?

– Ja, men så gjemmer de seg bak at det er tariffestet, men staten er jo også den ene tariffparten, ved siden av KS i kommunene. At man skal bøye av for noen fagorganisasjoner i offentlig sektor i et så viktig spørsmål for nasjonal økonomi og framtid er helt uakseptabelt, sier Skogen Lund, som også tidligere har vært kritisk til akkurat dette.

– Les også: Sp rasende på NHO

– Arve Bakke i Fellesforbundet har tidligere antydet at man kanskje bør utsette det store slaget som er varslet i 2014 til 2016 eller senere?

– Jeg tror Arve Bakke egentlig er enig med NHO i denne saken. Han forstår dette, fordi han representerer de konkurranseutsatte bedriftene. Han føler dette på kroppen. Det er en problemstilling at LO blir tyngre og tyngre vektet inn mot offentlig sektor, og de som sitter og føler på problemene i det konkurranseutsatte næringslivet blir mindre i LO.

– Men ser ikke du et behov for bredere og mer robuste pensjonsordninger i privat sektor?

– Nå pågår det et arbeid i banklovkommisjonen, der både vi og LO er representert. Vi ser på hva som kan være framtidige og riktige ordninger for privat sektor, og er ikke uvillige til det. Men vi er tydelige på at vi ikke kan ha en tariffesting av pensjon, for da låser du inn systemet slik man har gjort i offentlig sektor. Vi skal ha noen brede ordninger, slik som Folketrygden, som vi støtter fullt ut. Så må det være en viss fleksibilitet i hvordan bedriftene innretter seg, avrunder Kristin Skogen Lund. (ANB)

Annonse
Annonse