JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO svarer LO i Oslo

NHO går ikke rettens vei for å fjerne dagens allmenngjøringslov, skriver advokat Nina Melsom, avdelingsdirektør i NHO i dette svaret til Roy Pedersen i LO Oslo.

I artikkelen ”moderasjon med betingelser” hevder Roy Pedersen i LO Oslo at NHO går til kamp for å fjerne den norske allmenngjøringsloven og at flere skipsverft, med støtte fra NHO går rettens vei for å fjerne loven.

Sitatet viser at Pedersen ikke har fulgt med i timen. Verftene og NHO går ikke til retten for å få fjernet loven. Verftene, med støtte fra NHO, har brakt saken til retten for å få underkjent et konkret vedtak truffet av tariffnemnda, nærmere bestemt vedtaket om allmenngjøring som gjelder skips- og verftsindustrien.

Bakgrunnen for at vi velger å prøve dette vedtaket er at vi mener at det ikke er grunnlag for allmenngjøring i dette tilfellet. Det er ikke dokumentert at det er uverdige lønns- og arbeidsforhold i denne bransjen. Verftene føler seg urettmessig mistenkeliggjort. Dessuten går vedtaket lengre enn det som var nødvendig ut fra sosiale beskyttelseshensyn.

Det er både verftene og NHOs oppfatning at det eksempelvis ikke er nødvendig å allmenngjøre de deler av tariffavtalene som allerede er godt regulert ved lov, så som tariffavtalens arbeidstidsbestemmelser. I tilfelle brukes allmenngjøringsinstituttet utelukkende for å forsøke å beskytte seg mot konkurranse utenfra.

At LO ønsker en slik beskyttelse er selvfølgelig legitimt. I så fall bør LO være åpne og si at det er det man kjemper for. Det som ikke er legitimt er at LO kjemper for å beskytte egne interesser under dekke av å skulle hjelpe dem man i realiteten prøver å holde utenfor.

Av advokat Nina Melsom, avdelingsdirektør i NHO

Les artikkelen Moderasjon med betingelser

Annonse
Annonse