JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO-sjefen misunner LO

Den nye NHO-sjefen, John G. Bernander, misunner LOs innflytelse på de politiske beslutningene. Men han legger ikke skjul på at NHO også nyter godt av dette i saker som de to er enige om.24.09.2009
16:30
16.12.2013 11:19

torgny.hasaas@lomedia.no

LO-Aktuelt møter John G. Bernander tre dager etter at han overtok som leder i NHO etter Finn Bergesen jr. Bernander har en politisk karriere i Høyre, både som stortingsrepresentant og som nestleder. Fra 2001 til 2007 var han kringkastingssjef. De siste årene har han vært partner i Mosvold Shiping Group i Kristiansand. Men nå rykker han inn som sjef i NHO-borgen på Majorstua i Oslo.

– Har du noen progamerklæring?

– Programerklæringa er ganske enkel. Vi representerer 20 000 bedrifter som forventer at vi skal være en effektiv agent og ambassadør for deres interesser.

– Dette høres ut som en serviceerklæring, innebærer dette at du ønsker å vinkle NHO mer over på å betjene medlemmene og vekk fra den politiske agendaen?

– Vi har et produkt som medlemmene kjøper og i det ligger det å være agent og ambassadør i det næringspolitiske, svarer NHO-sjefen.

LOs innflytelse

– Misunner du LO deres innflytelse?

– Ja det er det åpenbart at jeg gjør. LO har mer handlingsrom til å bruke sin innflytelse enn det vi har, sier Bernander og viser til det valget som nettopp har blitt avviklet.

– Men, jeg er også så pragmatisk oppmerksom på den påvirkningskraften LO nå har, at jeg mer enn gjerne jobber sammen med LO om de saker som vi er enige om, forklarer NHO-sjefen, og viser til det fellesinitiativet som er tatt innenfor samferdsel. Han er ganske sikker på at LO-leder Roar Flåthen også deler NHOs bekymring for «drop outs» fra den videregående skolen.

– Så dere vil jobbe på et vidt politisk felt?

– Næringspolitikk favner vidt. Vi bør også betone betydningen av å ha en god offentlig sektor. Ta et eksempel på det. Den viktigste leverandøren til mine medlemmer er en god skole. Gjennom dette kan en avlede en masse politiske temaer som vi kan engasjere oss i, sier Bernander og vender tilbake til spørsmålet om frafallet i videregående skole.

– Hva er samfunnets svar på at 20 prosent av norsk ungdom dropper ut av videregående skole. Disse 20 prosentene blir i alle fall ikke kvalifisert arbeidskraft for mine medlemmer. Egentlig er det enda verre. De får ikke noe godt fundament for å bli byggende deltakere i et samfunn, forklarer NHO-sjefen og legger til NHO har spilt inn til regjeringa og de nye regjeringsforhandlingene at ordningen med praksisbrev må utvides.

Vitenskaplig metode

– LO var med for andre gang på rad å vippe stortingsflertallet over i rødgrønn retning. Har du en kommentar til LOs politiske engasjement?

– Jeg forstår at LO har et sterkt politisk engasjement. Jeg forstår de sterke båndene som eksisterer og har respekt for dem. Men jeg tror at i vår moderne tid så skjer partivalg litt mindre på refleks, familietilhørighet og geografi enn tidligere. Nå er det frie og uavhengige mennesker som gjør sine valg, sier NHO-sjefen.

NHO gjorde også i valgkampen en rangering av de politiske partiene med Høyre og Venstre på topp foran Fremskrittspartiet med SV på bunn.

Han forklarer at de brukte brukte 40 ulike kriterier for å vurdere de partienes betydning for et aktivt norsk næringsliv.

– Utfra de 40 kriteriene ga vi en klar anvisning på at et borgerlig alternativ til den rødgrønne koalisjonen var å foretrekke, sier Bernander og understreker at organisasjonen har benyttet en litt mer vitenskaplig metode enn det som har vært vanlig.

– Jeg skal ikke si at LO handler på instinkt og ikke har en rasjonell tilnærming til stortingsvalgene og den partistøtten som de gir, men jeg synes at vi både fra LO- siden og NHO-siden bør være tydelige på hvilke kriterier som ligger til grunn for de anbefalinger vi gir.

– Og det synes du ikke LO var?

– Jeg synes vi var tydeligere.

– En kan ikke vente noen partibevilgninger fra NHO etter forslag fra deg?

– Vi har ingen refleksjon rundt at vi skal endre den praksisen vi nå har, sier Bernander, men peker på at det vil være en diskusjon foran hvert valg hvordan de vil fokusere valgkampen og eventuelt bevilge.

Tre parter

– Trepartssamarbeidet er en hjørnestein i den norske modellen. Hvilke tanker har du rundt dette? Er det ideelt i dag, bør det svekkes, styrkes, oppfatter du NHO som en lillebror i samarbeidet, spesielt med dagens regjering?

– Trepartssamarbeidet er viktig, og det kan bare fungere hvis partene behandler hverandre med respekt og tar hverandre på alvor. I bunnen av trepartssamarbeidet ligger det fremforhandla løsninger. Et av de beste eksemplene vi har på dette er IA-avtalen. Den kommer opp til fornyelse, og vi skal gjøre vår del av jobben for at vår del av avtalen kan forlenges og virke.

– Du er fornøyd med IA-avtalen?

– Ja

– Et trepartssamarbeid foregår gjennom offentlige utredninger og anbefalinger og avstemninger av hverandres holdninger fram mot et endelig produkt. Det vil vi gjerne fortsette med, med liv og lyst. Men dette kan ikke fortsette hvis en part klipper og limer og gjør det om til forskrift. Vi må finne omforente løsninger, sier NHO-sjefen. Det kan gjelde mange ulike spørsmål.

– Under den forrige regjering var det et eksempel på at LO trakk seg fra en utredning fordi de følte at konklusjonen var trukket før resultatet kom, sier Bernander og viser til situasjonen som oppsto i arbeidet med ny arbeidslivslov i oktober 2003.

– Det er viktig at konklusjonen ikke er trukket på forhånd slik at det ikke framstår som et rituelt skuespill. Et samarbeid som er tufta på forhandlinger mellom likeverdige parter. Det tror jeg at LO også bekjenner seg til, uavhengig av fargen på regjeringen.

Individuell avlønning

– NHO har lagt seg på en forholdsvis aggressiv linje i Tariffnemnda og har brakt en sak inn for EFTA-domstolen. Hva er din holdning til dette?

– Alle vet godt at NHO har stilt seg bak lov om allmenngjøring. NHO er en viktig deltager og premissleverandør inn mot Tariffnemnda. Men vi er tuftet på lov og forskrift, og i det tilfellet som står for domstolen mener vi at nemnda gikk ut over det rettsgrunnlaget som eksisterer for allmenngjøring. Vi er ikke enige om definisjonen av hva som måtte være sosial dumping.

Bernander understreker at det skal være kvalifisert urimelige arbeidsvilkår som skal rammes. Og han er uenig når fagforeningene og LO mener det nivået skal være tariffbestemte lønninger og arbeidsvilkår.

– Det sier ikke loven, og nemndas avgjørelse gikk lenger enn hjemmelsgrunnlaget rekker. Da er systematikken å få en rettsavgjørelse på det, forklarer NHO-sjefen.

– Så dette kan skje igjen?

– Ja, selvfølgelig.

Som kringkastingssjef var Bernander arbeidsgiverrepresentant under streiken i 2006. Konflikttema var omfanget av individuell avlønning.

– Ønsker du deg mer individuell avlønning?

Bernander har ikke lyst til å komme med de store tariffpolitiske uttalelsene etter tre dag i stolen.

– Jeg synes det er et bra prinsipp med en fleksibel lønnsdannelse lokalt, sier han og understreker at enhver slik diskusjon må ta utgangspunkt i verdiskapinga i hver enkelt bedrift.

– Ser du forskjell på YS og LO?

– Det er ingen tvil om at den store organisasjonen på arbeidstakerorganisasjonen representerer den viktigste part i treparts samarbeidet både historisk og i kraft av sin størrelse.

– Vi bestreber oss på å behandle YS og deres medlemmer som likeverdig partner i de relasjoner vi har med dem på samme måte som vi gjør i forhold til LO og deres medlemmer, avslutter den nye NHO-sjefen.

24.09.2009
16:30
16.12.2013 11:19Mest lest

Hun har politisk ansvar for mye, også pensjonssystemet. Nå får Tonje Brenna høre det fra Pensjonistforbundet.

Hun har politisk ansvar for mye, også pensjonssystemet. Nå får Tonje Brenna høre det fra Pensjonistforbundet.

Sissel M. Rasmussen

50.000 uføre taper tusenvis i året på nye regler

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

Sjømennene Kyrylo Bich og Jevgenijus Lopatcenkovas har vært utsatt for rekordstort lønnstyveri.

Sjømennene Kyrylo Bich og Jevgenijus Lopatcenkovas har vært utsatt for rekordstort lønnstyveri.

Tri Nguyen Dinh

Norsk rederi stjal lønna til ukrainske flyktninger

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

Joakim sluttet som taxisjåfør og ble vognfører. Det merkes på lønna

En elektriker jobbet ved et tilfelle 23 timer og 29 minutter i løpet av døgnets 24 timer. (Illustrasjonsfoto)

En elektriker jobbet ved et tilfelle 23 timer og 29 minutter i løpet av døgnets 24 timer. (Illustrasjonsfoto)

Petter Pettersen

Elektriker jobbet 23 timer i strekk – arbeidsgiveren fikk kun advarsel

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Uføre Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Lønna må opp, og det mer enn prisene har økt, er hovedkonklusjonen.

Lønna må opp, og det mer enn prisene har økt, er hovedkonklusjonen.

Jøran Grønstad

Vektere, renholdere og anleggsfolk skal få ny lønn. Her er kravene

Ole Palmstrøm

Statsansatte ble lønnsvinnere i 2023

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Servitører var blant de yrkesgruppene som kunne glede seg over å få mer å rutte med i 2023.

Sissel M. Rasmussen

Gladnyhet for de lavest lønte. Les hvorfor her

Bildene fra Vukzalna-gaten gikk verden rundt, etter at russiske invasjonsstyrker for fram med hard hånd. På rekordtid er gaten, og det meste av Butsja, reparert. 

Bildene fra Vukzalna-gaten gikk verden rundt, etter at russiske invasjonsstyrker for fram med hard hånd. På rekordtid er gaten, og det meste av Butsja, reparert. 

Felipe Dana/AP Photo/NTB

Byen som avslørte de første russiske krigsforbrytelsene, reiser seg

Fontene fikk være med da fire kvinner samtalte med overgrepsdømte «Ivar» en ettermiddag i januar.

Fontene fikk være med da fire kvinner samtalte med overgrepsdømte «Ivar» en ettermiddag i januar.

Fartein Rudjord

Katrine og Maren hjelper fangene som vekker størst avsky

Kommentar

Fagbevegelsen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang, skriver Kjell Werner.

Fagbevegelsen og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

Fagbevegelsen har ikke «råd» til å komme tapende ut nok en gang

Hanna Skotheim

Gruvearbeider Johan er med på å bestemme lønna di: – Spennende og skummelt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

30 millioner kroner for én bil: Dette er historien om den siste Drammensbilen.

Erlend Tro Klette

Norges dyreste bil måtte gjøres styggere med vilje

Snittlønna i varehandelen er 629.000 kroner, men det er mye høyere enn det butikkansatte tjener. Grunnen er at grossistvirksomheter og kontoransatte er inkludert i regnestykket. (Illustrasjonsbilde).

Snittlønna i varehandelen er 629.000 kroner, men det er mye høyere enn det butikkansatte tjener. Grunnen er at grossistvirksomheter og kontoransatte er inkludert i regnestykket. (Illustrasjonsbilde).

Jonas Fagereng Jacobsen

Ansatte i varehandelen blei lønnstapere i 2023

Hvis arbeidsgiveren betaler månedskortet må arbeidstakeren skatte av verdien av dette.

Hvis arbeidsgiveren betaler månedskortet må arbeidstakeren skatte av verdien av dette.

Roy Ervin Solstad og Torgny Hasås

Både små og store frynsegoder må beskattes. Her er reglene

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker


Flere saker