JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Alle får minst 13.650 kroner i Spekter-området. Se hva de ble enige om

Etter å ha forhandlet hele natta, er det sentrale tillegget satt til nesten 14.000 kroner i Spekter-virksomhetene. Nå skal det forhandles lokalt.
Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.v.) og LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen ble enige natt til onsdag.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten (t.v.) og LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen ble enige natt til onsdag.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

morten@lomedia.no

Alle de over 200.000 ansatte som jobber i Spekter-virksomheter får 13.650 kroner i tillegg på årslønna.

Det er klart etter at arbeidsgiverforeningen og arbeidstakerne forhandlet hele tirsdag og til etter klokka 05 onsdag morgen.

Disse forhandlingene, som omfatter en lang rekke virksomheter, fra ganske små til veldig store, gjaldt den felles delen av tariffavtalene (A-delen). Nå skal alle virksomheter forhandle lokalt, så det endelige lønnstillegget blir ikke avgjort før dette er gjort.

Protokollen fra forhandlingene kan leses her.

Følger frontfagsramma

LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen sier dette sentrale tillegget er i tråd med frontfaget, og rammen på 5,2 prosent som ble satt der.

– Mange opplever trangere økonomi, og økt kjøpekraft er det viktigste i årets lønnsoppgjør, sier hun, som forhandlet for 55.000 LO-medlemmer i dette oppgjøret.

LO-forbundene som organiserer i Spekter hadde med seg krav om lavlønnstillegg inn i forhandlingene, men det fikk de ikke på sentralt nivå i år. Olsen oppfordrer tillitsvalgte til å prioritere å løfte de lavtlønte i de lokale forhandlingene som følger.

Forhandlingene i natt avklarte også fristene for når de lokale forhandlingene skal være ferdige. Den generelle fristen er 3. mai, med noen unntak:

• Helsesektoren skal ha nye, sentrale forhandlinger med oppstart 2. mai.

• NRK har frist 25. april.

• Kultursektoren i Spekter har frist 8. mai.

• Områdene 10, 1 og 13 (helseforetak og sykehus) avtales senere.

• Vy Buss, som er under Bussbransjeavtalen, har egne frister.

Kompetansereform

LO Stat krevde også at de skal startes et arbeid med en etter- og videreutdanningsreform også i Spekter-området, lik det som ble avtalt i industrien.

Det fikk de igjennom, og i tillegg skal partene jobbe sammen for å finne ordninger som kan sikre god arbeidshelse gjennom hele yrkeslivet.

– Folk må jobbe lenger i årene som kommer, jeg er derfor glad for at Spekter er med på å jobbe med dette, sier Lise Olsen i en pressemelding.

De er også enige om formuleringer om hvordan tillitsvalgte skal involveres i det forventede inntoget av kunstig intelligens på arbeidsplassene.

– Partene er enige om viktigheten av at tillitsvalgte involveres i tråd med hovedavtalens bestemmelser, og hvordan man gjennom de ansattes medvirkning og partssamarbeid mellom ledere og tillitsvalgte kan bidra til gode prosesser, sier Olsen.

Vil sikre ansatte på hjemmekontor

Et annet punkt partene er enige om, er at ansatte på hjemmekontor må sikres bedre. Selv om bruken av hjemmekontor har økt de siste årene, risikerer ansatte fortsatt å ikke få yrkesskadeerstatning om det skjer ulykker hjemme.

– Vi er enig med Spekter om å be Arbeids- og inkluderingsdepartementet å se på bestemmelser om yrkesskadeforsikring for hjemmekontor og fjernarbeid, sier Olsen.

LO Stat mener lovverket må endres slik at hjemmekontor og arbeidsplassen blir likestilt.

Arbeidsgiverne sier seg også fornøyde etter nattens forhandlinger.

– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner i de innledende sentrale forhandlingene, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Ønsket lavlønnstillegg

Jane B. Sæthre, Norsk Jernbaneforbunds (NJF) leder, er fornøyd med at årets oppgjør har et solid sentralt tillegg.

– NJFs forbundsstyre har gitt oss klarsignal for å få mest ut sentralt. Så det passer oss bra, understreker Sæthre.

Som en del av LO Stats forhandlingsdelegasjon gikk hun inn i de sentrale forhandlingene med et håp om og også sikre et lavlønnstillegg. Frontfaget hadde et sikt tillegg, men det var bare til ansatte i tekstilindustrien.

– Vi vil følge opp dette i de lokale forhandlingene, slik at vi sikrer 3,50 kroner mer per time til de som er lavtlønnede. Med ei ramme på 5,2 skal vi få til et godt og solid lønnsoppgjør til alle våre medlemmer, sier Sæthre. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse