JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser stoppordre for Trafikkpakke 4 og 5

Regjeringen har slått fast at konkurranseutsetting på jernbanen skal stoppes. Den beskjeden har ikke Jernbane­direktoratet fått
TRAFIKKPAKKE-STOPP: I dag er det Vy som kjører lokal- og regiontogene på Østlandet. Tillitsvalgte i Konduktørenes landsråd ber regjeringen gi beskjed til Jernbanedirektoratet om at slik skal det fortsatt være.

TRAFIKKPAKKE-STOPP: I dag er det Vy som kjører lokal- og regiontogene på Østlandet. Tillitsvalgte i Konduktørenes landsråd ber regjeringen gi beskjed til Jernbanedirektoratet om at slik skal det fortsatt være.

Leif Martin Kirknes

morten.hansen@lomedia.no

Da den nye regjeringen la fram sin regjeringsplattform, fastslo de at de skulle stoppe videre konkurranseutsetting av persontrafikken på jernbanen.

Ove Sindre Lund, leder av Konduktørenes landsråd, sier det er lite som tyder på at den beskjeden er gått ut fra regjeringskontorene.

– Det virker ikke som om Jernbanedirektoratet har fått noen beskjed om at den nye regjeringen vil stoppe konkurranseutsettingen. Vårt inntrykk er at arbeidet med Trafikkpakke 4 og 5 fortsetter i samme spor som under den forrige regjeringen, sier Lund.

Han viser til regjeringsplattformen hvor det står at «Regjeringen vil føre en offensiv jernbanepolitikk for fremtiden. Vi sier nei til konkurranseutsetting, oppsplitting og privatisering av jernbanen, og vil stanse den pågående anbudsutsettingen av jernbanestrekninger i Norge.»

Det samme inntrykket har sekretær i landsrådet, Per-Egil Rustberggard. Han påpeker at tiden går fort, og at fristen for å avgjøre anbudsvinneren på Trafikkpakke 4 nærmer seg.

– Hvis regjeringen står ved det de har skrevet i Hurdalsplattformen, bør de gi Jernbanedirektoratet stoppordre nå, sier Rustberggard.

Kommentar: «Kan EU tvinge Norge til å måtte sette nye kontrakter ut på anbud? Svaret bør bli nei»

Ingen formell beskjed

Kommunikasjonsdirektør i Jernbanedirektoratet, Ruth Høyland Jønsrud, bekrefter at prosessen med Trafikkpakke 4 og 5 fortsetter som planlagt. Hun sier direktoratet har fått med seg innholdet i Hurdalsplattformen, men påpeker at de er avhengig av å gå offisiell tjenestevei.

– Vi har ikke fått et formelt oppdrag fra Samferdselsdepartementet om å stanse anbudsprosessen, sier Jønsrud.

Denne skaper debatt: Ingen avgjørelse om Nord-Norgebanen før 2025

Skal holde ord

Det oppdraget kan det ta tid før direktoratet får. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier imidlertid at regjeringen står fast på det som står i Hurdalsplattformen.

– Vi har allerede startet arbeidet med å undersøke hvordan en stans i anbudsutsettingen kan gjennomføres, sier Nygård.

Han sier departementet må se nærmere på både handlingsrommet og hvordan en slik stans kan foregå.

– Målet for denne regjeringen er å lage en best mulig jernbane for alle. Vi må ha et jernbanetilbud som er forutsigbart, enkelt å forholde seg til og som gir trygge arbeidsplasser, sier Nygård.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse