JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny leder for pensjonistene

Personalbilletten, årets trygdeoppgjør og situasjonen for godstrafikken. Det var noen av temaene under landsmøtet i Jernbanepensjonistenes Forbund (JPF) som også valgte ny leder og nestleder.
NYTT AU: Arbeidsutvalget 2014-2015 består av (fra venstre) nestleder Roald Nyheim, kasserer Ulf G. Johansen, leder Harald Lund og sekretær Lars Borgen.

NYTT AU: Arbeidsutvalget 2014-2015 består av (fra venstre) nestleder Roald Nyheim, kasserer Ulf G. Johansen, leder Harald Lund og sekretær Lars Borgen.

Øystein Bråthen

oystein.braathen@lomedia.no

Overgangen til elektroniske billetter fra januar 2015 bekymret noen av landsmøtedeltakerne. Marianne Einarsen beroliget. Hun er direktør marked og kommunikasjon i NSB Riks i persontog.

– Dagens rettigheter videreføres. Dette kommer til å gå bra.

Det kommer et nytt reisekort der alle må huske å ha med godkjent legitimasjon i tillegg. Dagens klippekort erstattes med ti 24-timersreiser.

– Vi har jobbet med kundene våre for å få dem over på nettsidene, og benytte reisekort og mobil-appen. Fra 2015 gjelder det samme for personalbilletten. Målet er å få den inn i mobilen fra 2016, forklarte Einarsen.

Hjelp er det mulig å få hos salgsapparatet vanlig kunder benytter. Plass kan bestilles ved å etablere «min side» med brukernavn og passord på NSBs nettsider. Omleggingen skal redusere manuelt arbeid med å utstede personalbillettene.

– Et nytt, vanlig reisekort kommer, klart til bruk. Hver enkelt får også skriftlig informasjon når det nærmer seg, sa Marianne Einarsen.

Nytt i AU

JPF holdt sitt 67. landsmøte med 50 stemmeberettigede og i alt 206 deltakere. To av representantene i arbeidsutvalget gikk ut etter eget ønske, og valgkomiteen kunne legge fram en innstilling som ble vedtatt ved akklamasjon.

Ny leder er Harald Lund med bakgrunn fra elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund. Nestleder er Roald Nyheim, mangeårig nestleder i Norsk Lokomotivmannsforbund. Lars Borgen overtar som sekretær. Han har også bakgrunn fra NJF og elektropersonalet. Ulf G. Johansen tok gjenvalg som kasserer.

Lang tjeneste

Avtroppende leder Oddvar Kristiansen ble utnevnt til æresmedlem. Han har vært med JPFs ledelse i 15 år, mange av dem som nestleder og tre år som leder.

– Det er litt vemodig å takke for seg etter så mange år, men jeg lover å delta på landsmøtene, sa Kristiansen, da han takke for utnevnelsen og samarbeidet.

Like fornøyd var han ikke med trygdeoppgjøret og den nye regjeringen.

– Vi har nesten ikke fått sterkere reaksjoner enn i år.

Fremskrittspartiet hadde mange løfter i forkant av valget, og har tidligere sagt de er enige i mange av kravene.

– De har gått vekk fra nesten alt. Det er ingen begeistring for den borgerlige regjeringen. Vi er veldig skuffet så langt, sa Oddvar Kristiansen.

Utfordringer

I sin beretning for 2013 sier forbundsstyret at de registrerer et stort engasjement ute i den enkelte forening. Aktiviteten er høy på mange felt, noe som er synlig gjennom regelmessige møter og en rekke turer, noen av disse til utlandet.

Trass i rekruttering av nye medlemmer ble det en nedgang, fra 4283 ved utgangen av 2012 til 3923 per 1. januar i år. En årsak kan være at aktive i dag blir pensjonister noe yngre enn tidligere.

– Finner de ut at alderen for å melde seg inn i forening eller JPF er nærmere 70 år, så har mange potensielle medlemmer allerede vært pensjonister i mange år. En annen årsak kan være oppsplitting og etablering av nye bedrifter både i NSB og i Jernbaneverket, og at de som går av for aldersgrensen ikke føler seg som jernbanepensjonister når de slutter, oppsummerer forbundsstyret.

De understreker at de får stor hjelp i dette arbeidet fra Jernbaneforbundet, Lokomotivmannsforbundet, NSB og Jernbaneverket. Nå er det pilotprosjekter i gang rettet mot Nettbuss-ansatte i Østfold og Grenland.

Oppgjøret

En av innlederne på Storefjell høyfjellshotell var forbundsleder Borge Rørvik i Pensjonistforbundet. Han delte skuffelsen over manglende imøtekommenhet fra regjeringens side. Løpende pensjoner reguleres hvert år med lønnsveksten, men reduseres deretter med 0,75 prosent. Dette krever både Pensjonistforbundet og JPF en slutt på, og i år ble det lagt inn en protokolltilførsel i protest mot underreguleringen.

– For første gang satt vi overfor en minister vi vet er enig med oss, uten at det ble gjort noe med denne urettferdigheten. Mange medlemmer er skuffet, sa Rørvik.

Det er også enighet om å kreve en egen statsråd og eget ombud.

– Ta Barneombudet som eksempel. Det har fungert veldig godt, sa Borge Rørvik, som opplyste at de nå jobber med å utforme krav til statsbudsjettet for 2016.

Ledelsen

I tillegg til de fire i arbeidsutvalget består forbundsstyret av representanter valgt på foreningenes årsmøter.

Oslo: Reidar Reksten

Drammen: Gunnar Bråten

Kristiansand: Roald Mykland

Stavanger: Terje Haugland

Bergen: Liv Stolen Eriksen

Hamar: Anne Marie Mikkelsen

Trondheim: Knut Hartvigsen

Narvik: Thor Bjørn Eriksen

Det er ingen begeistring for den borgerlige regjeringen.

Oddvar Kristiansen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Ledelsen

I tillegg til de fire i arbeidsutvalget består forbundsstyret av representanter valgt på foreningenes årsmøter.

Oslo: Reidar Reksten

Drammen: Gunnar Bråten

Kristiansand: Roald Mykland

Stavanger: Terje Haugland

Bergen: Liv Stolen Eriksen

Hamar: Anne Marie Mikkelsen

Trondheim: Knut Hartvigsen

Narvik: Thor Bjørn Eriksen