JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De lager isen du spiser i sommer. Bli med på innsiden av Hennig-Olsen

Hennig-Olsen, iskrembedriften som nå er størst i landet og har vært en familiebedrift i 95 år, er sjølsagt væravhengig. Men vi nordmenn er sånn skrudd sammen at vi kjøper is hele året rundt.
                     SOFT SHAKE: To kvinner som trives i produksjonen til Hennig-Olsen. Fra venstre Gul Mira Mamatjon og Rezan Jirjees.

SOFT SHAKE: To kvinner som trives i produksjonen til Hennig-Olsen. Fra venstre Gul Mira Mamatjon og Rezan Jirjees.

Jan-Erik Østlie

15.07.2019
13:54
21.07.2019 21:48

jan.erik.ostlie@lomedia.no

360 kroner med drosje fra Kjevik flyplass ligger Sørlandets perle. Som nærmeste nabo til nikkelverket Glencore, tidligere Falconbridge og en av Kristiansands største bedrifter. Sørlandets perle? Hennig-Olsen, så klart – ingen lager bedre is enn dem, om enn ifølge sørlendingene selv. Hva de mener om den saken på Gjelleråsen hos Diplom-Is eller Isbjørn på Askøy i Bergen, lar vi ligge. Men Hennig-Olsen har åpenbart begynt å vanke med de store. Ute på den store tomta står en Asko-bil fra NorgesGruppen.

Saken fortsetter under bildet.

SIGNATURISEN: En stolt Tran Ahn Phuong Thi viser fram den isen Hennig-Olsen kanskjer mest kjent for.

SIGNATURISEN: En stolt Tran Ahn Phuong Thi viser fram den isen Hennig-Olsen kanskjer mest kjent for.

Jan-Erik Østlie

Burger King og McDonalds

I resepsjonen blir NNN-arbeideren møtt av Tran Ahn Phuong Thi, for enkelthets skyld bare Ahn som alle andre kaller henne. Hun ble leder av NNN-klubben i mars og tok over etter legendariske Petter Grønås som snart går av med pensjon, etter blant annet 16 år som klubbleder. Ahn har vært styremedlem i halvannet år, og sekretær før hun ble leder.

– Tidligere sto vi for distribusjonen sjøl, men i 2012 tok Asko over, sier Ahn.

Nå er det Hennig-Olsen som ruler på ismarkedet her til lands. De har 52–53 prosent av markedet og leverer over hele landet. Til og med fløteis til softisen hos Burger King og McDonalds. De prøvde til og med å eksportere en familiepakke med is av ulike sorter til Sverige i fjor, men mislykkes med distribusjonen. Isen smeltet på veien. Ahn forteller at de vil prøve igjen, men det er det norske markedet som er viktigst.

Medlemsnedgang

Hos Hennig-Olsen er om lag 80 prosent av de ansatte i produksjonen organisert i NNN. I tillegg er NITO, Negotia og Lederne representerte på bedriften. Men NNN er med sine 74 medlemmer størst og har forhandlingsretten.

– Vi har hatt noe medlemsnedgang de siste årene, men ikke bekymringsfullt mange, mener Ahn.

Hennig-Olsen har en gjeng ansatte fra mange nasjoner – ikke helt ulikt andre mat- og næringsmiddelindustribedrifter. De har også fått pris av Kristiansand kommune for å være en mangfoldig arbeidsplass.

Saken fortsetter under bildet.

PRODUKSJONSMEDARBEIDER: Tin Martin Nguyen - ofte med et smil på lur.

PRODUKSJONSMEDARBEIDER: Tin Martin Nguyen - ofte med et smil på lur.

Jan-Erik Østlie

Fagforeningsarbeid utenfor arbeidstida

Klubbleder Ahn har jobbet ved bedriften i 10 år inkludert et par lengre svangerskapspermisjoner sånn at den samlede fartstiden er om lag seks år. Til vanlig jobber hun i produksjonen med ganske bundne oppgaver som ikke gir så veldig stort rom for fagforeningsarbeid. Om lag ti prosent av fagforeningsarbeidet gjør hun utenfor arbeidstida, forteller hun. Hun har ingen kontortid, men skal hun på fagforeningsrelevante møter i arbeidstida, får hun fri til det.

Sesongbedrift

I høysesongen hos Hennig-Olsen, som er fra februar til august-september innrømmer Ahn at de kjenner trykket. De kaller inn sommervikarer og sesongarbeidere. Sistnevnte blir også ellers brukt ved behov.

– Vi er jo egentlig en sesongbedrift, sier Ahn.

Utenfor sesongen trapper de noe ned. De siste tre-fire årene har de klart å sysselsette de fast ansatte fram til jul, men da trer en julestopp i kraft. Den varer en 14 dagers tid. Andre uka på nyåret starter de gjerne opp igjen. Noen av de ansatte tar ut pausen som avspasering, andre som ferie. Røde dager er betalte – det har klubben forhandlet fram.

Saken fortsetter under bildet.

UTSMYKKING: Fargerik vegg hos Hennig-Olsen sammen med klubbleder Tran Ahn Phuong Thi.

UTSMYKKING: Fargerik vegg hos Hennig-Olsen sammen med klubbleder Tran Ahn Phuong Thi.

Jan-Erik Østlie

Går så det griner

Ahn sto nylig i spissen for et forhandlingsutvalg under de lokale lønnsforhandlingene. Det er ikke skrevet protokoll ennå, men hun avslører såpass at hun er fornøyd. Hennig-Olsen går godt for tida. Dette skal også merkes på de ansattes lønninger, mener hun.

Andre endringer er at areal og produksjonskapasitet skal økes uten at det nødvendigvis betyr økning av ansatte. Det dreier seg mer om oppgraderinger av utstyr og mer lagringsplass. Flere maskiner er det ikke planer om.

Hennig-Olsen er også med i prosjektet Matindustri 4.0. Her dreier det seg om å finne ut hvordan de skal bli bedre til å kommunisere med digitale hjelpemidler.

Krone-Isen

Is er vel noe folk spiser mest av når sommeren er varm og været er bra?

– Ja, været styrer veldig mye hos oss, det påvirker hele produksjonen. Men folk spiser jo i dag is hele året. Vi har også våre egne juleprodukter som vi selger mye av i lavsesong. Dessuten har vi et lager hvor isen kan ligge ganske lenge, forteller Ahn.

Hva er bestselgeren?

– Den mest populære er nok Krone-isen. Og ellers pinne-isen Crem som er dyrere og mer eksklusiv.

Hennig-Olsen har et eget laboratorium. For det utvikles nye produkter hele tida. Sørlands-isen, den i boks, er bedriftens signatur-is.

Iraker som trives

Rezan Jirjees er 34 år og kommer opprinnelig fra Irak. Hun har bodd i Norge i 10 år og jobbet hos Hennig-Olsen i ett år og tre måneder. Produksjon og pakking er hennes ansvarsområde. Hun er såkalt tilkallingsvakt, men har nå vært her i hele høysesongen.

Er du fagorganisert?

– Nei.

Hvorfor ikke?

– Fordi jeg ikke er fast ansatt.

Trives du?

– Ja, veldig godt.

Er det flere fra Irak her enn deg?

– Ja.

Er det positivt for deg?

– Det spiller egentlig ingen rolle.

Hvis du ble tilbudt fast jobb, hva ville du svart da?

– Ja takk, sier Rezan Jirjees.

Historie

Hennig-Olsen Is er tredjegenerasjons familiebedrift og en av Norges få gjenlevende privateide bedrifter innen næringsmiddelindustrien. Siden 1924 har deres hemmelige iskremoppskrifter gått i arv fra generasjon til generasjon.

De er Nordens eldste iskremprodusent. Årlig produserer de om lag 30 millioner liter iskrem og frosne desserter på fabrikken i Hannevika utenfor Kristiansand. Det utgjør over halvparten av det norske iskremmarkedet. I tillegg lager de sin egen sjokolade, karamell, krokan og syltetøy.

I dag er de omtrent 200 årsverk fra over 20 forskjellige nasjonaliteter. I tillegg til hovedkontoret i Kristiansand, har Hennig-Olsen Is regionskontorer i Oslo, Haugesund, Bergen, Molde, Trondheim og Tromsø.

Kilde: hennig-olsen.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.07.2019
13:54
21.07.2019 21:48