JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
- For meg ser det ut til at fagbevegelsen ikke har klart å gjøre seg relevant for de mest utsatte p[ arbeidsmakredet, sier Ingeborg Eliassen

- For meg ser det ut til at fagbevegelsen ikke har klart å gjøre seg relevant for de mest utsatte p[ arbeidsmakredet, sier Ingeborg Eliassen

Siri Hardeland

Harde tider i Europa

Torsdag lansert Ingeborg Eliassen boka «Harde tider» der hun tar pulsen på det nye europeiske arbeidslivet. Det er ingen gladhistorie.11.11.2014
12:00
29.10.2014 07:59

jan.erik@lomedia.no

«Én og én ble de kalt inn til HR-sjefen. Papiret han ba dem skrive under på, var den nye arbeidskontrakten. Den tok ikke lenger utgangspunkt i kollektivavtalen mellom fagforeningen og selskapet. Det var slutt på kollektivavtaler. Nå var lønnen utelukkende en sak mellom selskapet og den enkelte. Den var plutselig blitt lavere, inntil 11 prosent lavere enn før.

Vil du ikke skrive under, sier du?

Da ser vi helst at du finner deg noe annet å gjøre.»

Vi er i Hellas, hos Ikea. Vi er på første side i boka «Harde tider. Det nye arbeidslivet i Europa», skrevet av Ingeborg Eliassen. Vi er i kapitlet «Et drama i skyggen av krisen».

Bak hendelsene

Ingeborg Eliassen er utenriksjournalist i Stavanger Aftenblad. I 2011 fikk hun en stilling som reisende Europa-korrespondent for Aftenbladet, Bergens Tidende og Adresseavisen. Med kontor i Brussel. I fjor høst ble stillingen lagt ned, men Eliassen var ikke klar for å reise hjem. For det skjer en historisk endring i Europa nå.

– Jeg ville jobbe mer med den økonomiske krisa, gjerne i et annet og litt større perspektiv enn den dagsaktuelle journalistikken gir rom for. Jeg ville gå litt bak hendelsene og finne ut hva som foregår, sier Eliassen til frifagbevegelse.

Nå foreligger altså boka «Harde tider». Her kan den interesserte lese hva som skjer.

Mistet sin identitet

Hun forteller at hun ikke har grunnlag for å svare på spørsmålet om europeisk fagbevegelse har sviktet sine medlemmer, men påpeker at hun har snakket med en del mennesker som har mistet mye av sitt livsgrunnlag. Og disse menneskene har ikke lenger noen tro på fagbevegelsen.

- De har ikke lenger identiteten sin knyttet til jobben. For de har ingen jobb. Eller noen utsikter til å få noen, sier Eliassen.

Hun understreker at det må være vanskelig for fagbevegelsen også. Folk hun har snakket med i tysk fagbevegelse sier de forsøker å verve medlemmer blant de arbeidstakerne som er mest utsatt – det såkalte prekariatet. Men det er vanskelig.

- For meg ser det ut til at fagbevegelsen ikke har klart å gjøre seg relevant for disse menneskene. Det er multinasjonale selskaper som dominerer, kapitalen flyter over landegrensene. Når fagbevegelsen i hovedsak er nasjonalt orientert, er det klart den sliter, sier hun.

Høyreekstremismen

I dette landskap vokser det fram en sterk og tydelig høyreekstremisme. Eliassen mener dette er farlig.

- Men også uttrykk for en dyp fortvilelse. Noen steder er det helt vanlige folk som søker disse bevegelsene. Og de har løsninger som ikke er særlig konstruktive, sier hun.

I Europeisk politikk er situasjonen litt annerledes enn i Norge. Venstresiden er i all hovedsak tilhengere av EU-medlemskap. Den fremste motstanden fins på ytre høyre fløy. Sånn er det også i Hellas. Men når det gjelder anti-sparepolitikken, er både det radikale Syriza og det høyreekstreme Gyllent Daggry enige om at dette ikke er løsningen. Men de har ulike svar. Og Syriza vil ikke melde Hellas ut av EU.

Prekariatet

Eliassen er opptatt av det todelte arbeidsmarkedet og begrepet prekariatet, et begrep gjort spesielt kjent av den britiske forfatteren Guy Standing (kommer til Globaliseringskonferansen i forbindelse med at boka hans nå lanseres på norsk). I prekariatet befinner de seg som er prisgitt utrygge, kortvarige, uforutsigbare og underbetalte jobber på deltid – folk med en framtid uten utsikter til for eksempel å eie egen bolig.

- Vil prekariatet vokse seg enda større?

- Hvis ikke politikken endres, er det en stor fare for det. Jeg kan ikke se at det er satt inn noen tiltak for å stoppe denne utviklingen. I den grad det skapes nye jobber i Europa i dag, er de ofte usikre og lavtlønnet. Og uten tariffavtaler.

Forsurer samarbeidet

Den økonomiske krisa er heller ikke særlig heldig for samarbeidet innad i EU. Irland, Portugal, Kypros og Hellas ble satt under administrasjon. Sånt gjør noe med både stolthet, nasjonalfølelse og rettferdighetssans.

- Eurosonen har forvandlet seg til en klubb med kreditorer på den ene sida og gjeldsoffer på den andre. I et sånt klima dukker det fort ofte skumle holdninger. For eksempel tyskere som snakker om late grekere eller sør-europeere som snakker om et diktatorisk Tyskland. Det skapes merkelapper og fordommer. Det er klart dette har betydning for samarbeidsklimaet, mener Eliassen.

Flexicurity

Eliassen forteller at mantra blant europeiske arbeidslivspolitikere er at verdensdelen må bli mer konkurransedyktig. At den norske regjeringspolitikken for tiden er ganske parallell til dette, finner hun ikke så merkelig da dette jo kan leses i de to regjeringspartienes partiprogrammer. De leverer det de har lovt sine velgere.

- Vi har et trygt og godt arbeidsliv i Norge, beskyttet av et sterkt trepartssamarbeid med en tillit som partene i andre land bare kan drømme om. Så kanskje er både fleksibilitet og trygghet mulig her. Det gjenstår å se. Men eksemplet Sverige gir grunn til bekymring: Den arbeidende svenske middelklassen har aldri hatt det så godt som i dag. Samtidig er både velferdsstaten og arbeidslivet blitt mindre inkluderende. Blir du arbeidsløs eller langvarig syk i Sverige nå, er veien til total økonomisk usikkerhet skremmende kort.

Mange spørsmål, få svar

- Europa har flyttet mye av sin tidligere industriproduksjon til Asia – er denne globaliseringen en del av problemet?

- Ja, og det er heller ikke lett å se hvordan disse jobbene skal kunne erstattes. Tyskland har klart å holde på sin sterkt spesialiserte eksportindustri, Frankrike har ikke det.

- Hvordan skal den europeiske skuta komme på rett kjøl igjen?

- Jeg veit ikke. Jeg er journalist, ikke politiker. Automatisering av arbeidsoperasjoner skjer hele tida, jobber forsvinner. Hva vil dette bety? Hvem skal ha de jobbene som blir igjen? Får vi sekstimersdagen? Forbruket i Norge skal tredobles innen 2060. Er økonomisk vekst det eneste saliggjørende? Som Gerd-Liv Valla sa: Hva skal vi kjøpe?

Eliassen mener spørsmålene er mange, svarene usikre. Men hun forteller at diskusjonene om disse spørsmålene går i Europa. Særlig blant ungdommen, en ungdom som ofte blir skuffet og desillusjonerte.

- Det er enorme spenninger i Europa nå. Spørsmålet er om dette fører til voldelige eller fredelige reaksjoner. Vi her i Norge burde være mye mer opptatte av hva som skjer i Europa der stadig flere ramler ut av arbeidslivet. Men for all del – alt er ikke svart og negativt, det er mange som har trygge jobber i Europa også, sier Ingeborg Eliassen.

Et mer brutalt samfunn

I boka beskriver hun en arbeidslivspolitikk hvor formålet har vært å kutte kostnader og fjerne hindringer for arbeidsgivere, slik at de skal skape nye jobber og ny økonomisk vekst. Om denne utviklingen skriver hun: «Men denne politikken har samtidig skjøvet makt og penger fra flertallet til et privilegert mindretall. Med dette endrer de Europa. De undergraver den europeiske velferdsstaten og gjør at samfunnet som kommer ut av krisen, vil være annerledes og mer brutalt.»

Eurosonen har forvandlet seg til en klubb med kreditorer på den ene sida og gjeldsoffer på den andre.

Ingeborg Eliassen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.11.2014
12:00
29.10.2014 07:59Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb


Flere saker