JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
- For meg ser det ut til at fagbevegelsen ikke har klart å gjøre seg relevant for de mest utsatte p[ arbeidsmakredet, sier Ingeborg Eliassen

- For meg ser det ut til at fagbevegelsen ikke har klart å gjøre seg relevant for de mest utsatte p[ arbeidsmakredet, sier Ingeborg Eliassen

Siri Hardeland

Harde tider i Europa

Torsdag lansert Ingeborg Eliassen boka «Harde tider» der hun tar pulsen på det nye europeiske arbeidslivet. Det er ingen gladhistorie.11.11.2014
12:00
29.10.2014 07:59

jan.erik@lomedia.no

«Én og én ble de kalt inn til HR-sjefen. Papiret han ba dem skrive under på, var den nye arbeidskontrakten. Den tok ikke lenger utgangspunkt i kollektivavtalen mellom fagforeningen og selskapet. Det var slutt på kollektivavtaler. Nå var lønnen utelukkende en sak mellom selskapet og den enkelte. Den var plutselig blitt lavere, inntil 11 prosent lavere enn før.

Vil du ikke skrive under, sier du?

Da ser vi helst at du finner deg noe annet å gjøre.»

Vi er i Hellas, hos Ikea. Vi er på første side i boka «Harde tider. Det nye arbeidslivet i Europa», skrevet av Ingeborg Eliassen. Vi er i kapitlet «Et drama i skyggen av krisen».

Bak hendelsene

Ingeborg Eliassen er utenriksjournalist i Stavanger Aftenblad. I 2011 fikk hun en stilling som reisende Europa-korrespondent for Aftenbladet, Bergens Tidende og Adresseavisen. Med kontor i Brussel. I fjor høst ble stillingen lagt ned, men Eliassen var ikke klar for å reise hjem. For det skjer en historisk endring i Europa nå.

– Jeg ville jobbe mer med den økonomiske krisa, gjerne i et annet og litt større perspektiv enn den dagsaktuelle journalistikken gir rom for. Jeg ville gå litt bak hendelsene og finne ut hva som foregår, sier Eliassen til frifagbevegelse.

Nå foreligger altså boka «Harde tider». Her kan den interesserte lese hva som skjer.

Mistet sin identitet

Hun forteller at hun ikke har grunnlag for å svare på spørsmålet om europeisk fagbevegelse har sviktet sine medlemmer, men påpeker at hun har snakket med en del mennesker som har mistet mye av sitt livsgrunnlag. Og disse menneskene har ikke lenger noen tro på fagbevegelsen.

- De har ikke lenger identiteten sin knyttet til jobben. For de har ingen jobb. Eller noen utsikter til å få noen, sier Eliassen.

Hun understreker at det må være vanskelig for fagbevegelsen også. Folk hun har snakket med i tysk fagbevegelse sier de forsøker å verve medlemmer blant de arbeidstakerne som er mest utsatt – det såkalte prekariatet. Men det er vanskelig.

- For meg ser det ut til at fagbevegelsen ikke har klart å gjøre seg relevant for disse menneskene. Det er multinasjonale selskaper som dominerer, kapitalen flyter over landegrensene. Når fagbevegelsen i hovedsak er nasjonalt orientert, er det klart den sliter, sier hun.

Høyreekstremismen

I dette landskap vokser det fram en sterk og tydelig høyreekstremisme. Eliassen mener dette er farlig.

- Men også uttrykk for en dyp fortvilelse. Noen steder er det helt vanlige folk som søker disse bevegelsene. Og de har løsninger som ikke er særlig konstruktive, sier hun.

I Europeisk politikk er situasjonen litt annerledes enn i Norge. Venstresiden er i all hovedsak tilhengere av EU-medlemskap. Den fremste motstanden fins på ytre høyre fløy. Sånn er det også i Hellas. Men når det gjelder anti-sparepolitikken, er både det radikale Syriza og det høyreekstreme Gyllent Daggry enige om at dette ikke er løsningen. Men de har ulike svar. Og Syriza vil ikke melde Hellas ut av EU.

Prekariatet

Eliassen er opptatt av det todelte arbeidsmarkedet og begrepet prekariatet, et begrep gjort spesielt kjent av den britiske forfatteren Guy Standing (kommer til Globaliseringskonferansen i forbindelse med at boka hans nå lanseres på norsk). I prekariatet befinner de seg som er prisgitt utrygge, kortvarige, uforutsigbare og underbetalte jobber på deltid – folk med en framtid uten utsikter til for eksempel å eie egen bolig.

- Vil prekariatet vokse seg enda større?

- Hvis ikke politikken endres, er det en stor fare for det. Jeg kan ikke se at det er satt inn noen tiltak for å stoppe denne utviklingen. I den grad det skapes nye jobber i Europa i dag, er de ofte usikre og lavtlønnet. Og uten tariffavtaler.

Forsurer samarbeidet

Den økonomiske krisa er heller ikke særlig heldig for samarbeidet innad i EU. Irland, Portugal, Kypros og Hellas ble satt under administrasjon. Sånt gjør noe med både stolthet, nasjonalfølelse og rettferdighetssans.

- Eurosonen har forvandlet seg til en klubb med kreditorer på den ene sida og gjeldsoffer på den andre. I et sånt klima dukker det fort ofte skumle holdninger. For eksempel tyskere som snakker om late grekere eller sør-europeere som snakker om et diktatorisk Tyskland. Det skapes merkelapper og fordommer. Det er klart dette har betydning for samarbeidsklimaet, mener Eliassen.

Flexicurity

Eliassen forteller at mantra blant europeiske arbeidslivspolitikere er at verdensdelen må bli mer konkurransedyktig. At den norske regjeringspolitikken for tiden er ganske parallell til dette, finner hun ikke så merkelig da dette jo kan leses i de to regjeringspartienes partiprogrammer. De leverer det de har lovt sine velgere.

- Vi har et trygt og godt arbeidsliv i Norge, beskyttet av et sterkt trepartssamarbeid med en tillit som partene i andre land bare kan drømme om. Så kanskje er både fleksibilitet og trygghet mulig her. Det gjenstår å se. Men eksemplet Sverige gir grunn til bekymring: Den arbeidende svenske middelklassen har aldri hatt det så godt som i dag. Samtidig er både velferdsstaten og arbeidslivet blitt mindre inkluderende. Blir du arbeidsløs eller langvarig syk i Sverige nå, er veien til total økonomisk usikkerhet skremmende kort.

Mange spørsmål, få svar

- Europa har flyttet mye av sin tidligere industriproduksjon til Asia – er denne globaliseringen en del av problemet?

- Ja, og det er heller ikke lett å se hvordan disse jobbene skal kunne erstattes. Tyskland har klart å holde på sin sterkt spesialiserte eksportindustri, Frankrike har ikke det.

- Hvordan skal den europeiske skuta komme på rett kjøl igjen?

- Jeg veit ikke. Jeg er journalist, ikke politiker. Automatisering av arbeidsoperasjoner skjer hele tida, jobber forsvinner. Hva vil dette bety? Hvem skal ha de jobbene som blir igjen? Får vi sekstimersdagen? Forbruket i Norge skal tredobles innen 2060. Er økonomisk vekst det eneste saliggjørende? Som Gerd-Liv Valla sa: Hva skal vi kjøpe?

Eliassen mener spørsmålene er mange, svarene usikre. Men hun forteller at diskusjonene om disse spørsmålene går i Europa. Særlig blant ungdommen, en ungdom som ofte blir skuffet og desillusjonerte.

- Det er enorme spenninger i Europa nå. Spørsmålet er om dette fører til voldelige eller fredelige reaksjoner. Vi her i Norge burde være mye mer opptatte av hva som skjer i Europa der stadig flere ramler ut av arbeidslivet. Men for all del – alt er ikke svart og negativt, det er mange som har trygge jobber i Europa også, sier Ingeborg Eliassen.

Et mer brutalt samfunn

I boka beskriver hun en arbeidslivspolitikk hvor formålet har vært å kutte kostnader og fjerne hindringer for arbeidsgivere, slik at de skal skape nye jobber og ny økonomisk vekst. Om denne utviklingen skriver hun: «Men denne politikken har samtidig skjøvet makt og penger fra flertallet til et privilegert mindretall. Med dette endrer de Europa. De undergraver den europeiske velferdsstaten og gjør at samfunnet som kommer ut av krisen, vil være annerledes og mer brutalt.»

Eurosonen har forvandlet seg til en klubb med kreditorer på den ene sida og gjeldsoffer på den andre.

Ingeborg Eliassen

11.11.2014
12:00
29.10.2014 07:59Mest lest

SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.

SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.

Petter Pettersen

Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig

Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Colourbox/privat

Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker

Kommentar

Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.

Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.

Atle Straume

«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»

Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.

Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.

Frøydis Falch Urbye

Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk

KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.

KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.

Nina Hanssen

Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

Håvard Sæbø

Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Tormod Ytrehus

I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen

Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.

Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.

Ole Palmstrøm

28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

NHO-sjef Ole Erik Almlid

NHO-sjef Ole Erik Almlid

Jan-Erik Østlie

Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken

Kommentar

Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.

Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Erlend Angelo

Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Sissel M. Rasmussen

Her er en kort forklaring på hva lockout er

FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.

FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.

Eivind Senneset

Anne-Lise kan bli tvungen til å selje heimen sin. Det skulle være ein billig bustad for fagorganiserte

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Paul S. Amundsen

Et solid flertall av elektrikerne stemte ja til meklingsresultatet

Fafo-forsker Kristine Nergaard tror ikke streiken blant flyteknikerne blir langvarig.

Fafo-forsker Kristine Nergaard tror ikke streiken blant flyteknikerne blir langvarig.

Heiko Junge / NTB

Tror ikke flystreiken blir langvarig: – Dette har ikke luftfarten råd til, sier forsker


Flere saker