JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag gikk disse polakkene til streik for norsk lønn. Slik beskriver de hverdagen i Norse Production

I dag går 70 NNN-organiserte ut i streik hos fiskeribedriften Norse Production på Sotra.
STREIKEMØTE: Polsk arbeidskraft utnyttes på Sotra.

STREIKEMØTE: Polsk arbeidskraft utnyttes på Sotra.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Flertallet av de ansatte på fiskeribedriften Norse Production på Sotra går ut i streik. Det ble klart torsdag. Bedriften avviste kravet om tariffavtale.

Det betyr at 70 organiserte i LO-forbundet NNN streiker fra fredag.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Nulltimerskontrakter

Nå forteller polakkene om at de må leie kostbare rom av bedriften, at de har lite innflytelse på arbeidstida, og at de ikke får skifttillegg.

NNN-nestleder Jarle Wilhelmsen forteller at arbeiderne på fiskeribedriften Norse Production på Sotra i Bergen ønsker seg mer forutsigbarhet – ikke mindre. For i dag har de et system som går under navnet nulltimerskontrakter.

– Har du ikke arbeid, får du heller ikke lønn. Så enkelt er det, sier Wilhelmsen.

Arbeidsgiverne vil ikke beskrive situasjonen slik, da de mener det er arbeid å utføre hele tida.

Meklingen brøt fort sammen

NNN hadde fremmet krav om tariffavtale ved Norse, men bedriften avviste dette. I går møttes partene til et siste forsøk på å bli enige. Møtet ble ledet av kretsmegleren, etter vanlig prosedyre når partene i arbeidslivet ikke er enige om ny tariffavtale.

Fra NNN møtte forbundssekretær Ann-Solveig Sørensen og andre nestleder Jarle Wilhelmsen fra NNN, sammen med Krzysztof Jedlikowski og Piotr Puszman, NNN-medlemmer på Norse Production.

Etter mindre enn tre timer brøt arbeidsgiverne meklingen. De var ikke uvillige til å gå med på en tariffavtale – som er NNNs krav – men da måtte de få garantier for at en særavtale som de i dag praktiseres hos Norse Production vil fortsette. For NNN er dette å begynne i feil ende.

– Vi vil først ha en rammeavtale på plass før vi kan diskutere særavtaler. Den særavtalen som de har er vi heller ikke spesielt fornøyd med, sier Wilhelmsen til frifagbevegelse.no.

Arbeidsgiverne forlot lokalene etter meklingen og ville ikke stille til intervju med frifagbevegelse.no.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

– Arbeidsgiverne mangler vilje

Puszman kom til Norge og Sotra for fem år siden og startet hos Sekkingstad som bedriften den gangen het. Han var ansatt i det polske bemanningsselskapet Tiga. Ett år seinere ble han ansatt i Norse Production, firmaet han nå jobber for. Jedlikowski har vært hos Norse Production de siste fire årene.

– Hvordan opplevde dere meklingen?

– Jeg er overrasket over at arbeidsgiverne ikke viste noen vilje til å komme oss i møte, sier Puszman som ikke fatter hvorfor ikke bedriftsledelsen skjønner at mye må endres på bedriften etter at Arbeidstilsynet var på befaring og fant mange mangler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NNN-MEDLEMMER: Piotr Puszman og Krzysztof Jedlikowski

NNN-MEDLEMMER: Piotr Puszman og Krzysztof Jedlikowski

Jan-Erik Østlie

Henter inn streikebrytere?

Produksjonssjefen fant i april ut at han ville innføre en 5/3-ordning. Det vil si at de jobber fem uker sammenhengende og får tre uker fri. De tre friukene får de ikke lønn – og kan enten bli i Norge eller reise til Polen. Arbeiderne forteller at de må dekke alle kostnader sjøl, både reisa til Polen og husleia i Norge om de velger å reise.

Arbeiderne føler at de har fått denne ordningen tredd nedover hodet – og at de ikke har noen muligheter til å protestere. Om lag 70-72 er medlemmer av NNN. Så langt har det hjulpet lite.

– Tror dere arbeidsgiverne er forberedt på streiken dere nå går ut i?

– Ja, det kan virke sånn. Og det ryktes om at de kommer til å hente inn streikebrytere fra vikarbyrået Eterni. I tillegg prøver de å overbevise våre fagorganiserte om at de må melde seg ut av NNN. Ellers kan firmaet risikere å gå konkurs. De spiller på følelser, sier Jedlikowski.

Organiserte sparkes?

Fire timer etter meklingsbruddet arrangerer NNN et medlemsmøte i et bolighus en drøy kilometer fra fabrikken. Wilhelmsen forbereder om lag 30 medlemmer på hvordan de skal oppføre seg som streikevakter under en streik. At de må la de uorganiserte få jobbe, og at det hele må gå ordentlig for seg. Det er nemlig en kampklar gjeng som aldri har vært med på dette før.

– Det går rykter om at alle NNN-organiserte vil få sparken, sier en av de frammøtte.

– Tomme trusler, svarer Wilhelmsen som også informerer dem om at de vil få utbetalt streikebidrag av NNN så lenge streiken varer.

Det hvite huset

Det lille, hvite huset hvor medlemsmøtet holdes brukes som bolig for flere av de polske arbeidstakerne. Huset har fire soverom på 13-14 kvadratmeter, det er lavt under taket, det fins et lite kjøkken og en dagligstue. I soverommene står det to senger i hver sånn at det maksimalt kan bo åtte personer i huset. For øyeblikket bor det sju her. Det hender at den ene på rommet er i Polen mens den andre jobber. Noen ganger skifter de når den som er i Polen kommer tilbake, andre ganger bor de to på rommet. Dette betaler de hver 3500 kroner i måneden for. Beløpet trekkes av lønna og går altså rett til Norse Production. Elektrisitet kommer i tillegg – 200 kroner annenhver måned. Dette må de betale enten de er i Polen er ei. Det gjelder for øvrig også husleia.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

DAGENS NYHET: Jarle Wilhelmsen viser fram mobilen med ferske nyheter om streiken.

DAGENS NYHET: Jarle Wilhelmsen viser fram mobilen med ferske nyheter om streiken.

Jan-Erik Østlie

DET HVITE HUSET: Her bor det opptil åtte arbeidstakere - to og to på små soverom.

DET HVITE HUSET: Her bor det opptil åtte arbeidstakere - to og to på små soverom.

Jan-Erik Østlie

FISKERIARBEIDERE: Dagen før streiken.

FISKERIARBEIDERE: Dagen før streiken.

Jan-Erik Østlie

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse