Kjøttindustrien kom i havn med lønnsforhandlingene – her er de nye satsene
NNN og NHO Mat og Drikke ble enige i tariffoppgjøret for knappe 4.000 arbeidstakere i kjøttindustrien.
illustrasjonsfoto fra Nortura
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Alle i kjøttindustrien, som inkluderer bedrifter som Nortura, Fatland, Leiv Vidar og Stabburet, får et generelt tillegg på fire kroner i timen med virkning fra 1. mai.
I tillegg justerer fagbrevet opp fra 11 til 13 kroner i timen. Tillegget for arbeid mellom klokka 18–21 økes til 34 kroner i timen.
Alt i alt et brukbart oppgjør, oppsummerer forbundssekretær Stein Hagala i NNN, etter at partene natt til torsdag.
– Ja, det var dette vi klarte denne gangen, og er brukbart fornøyd vi. Vi skulle gjerne økt det sentrale tillegget ytterligere, men nå blir det rom for å hente ut mer lønnsøkning lokalt, sier Hagala til NNN-arbeideren / FriFagbevegelse.
Utvalg om lokale forhandlinger
Lokale forhandlinger er blitt et tilbakevendende tema for NNN i årets lønnsoppgjør. I bryggeri- og mineralvannbransjen snakkes det om streik da de ansatte forlangte en rett til temporeduksjon i forbindelse med lokale forhandlinger.
Dette kravet ble ikke lansert for kjøttindustrien, men forbundssekretær Hagala sier det er en voksende irritasjon i medlemsmassen og blant de tillitsvalgte at lokale forhandlinger ikke gjennomføres på en ordentlig måte.
Derfor ble NNN og NHO Mat og Drikke enige om å se nærmere problematikken i et utvalgsarbeid.
– Det er for mange bedrifter der vi ikke får ut nok lønnsøkning i de lokale forhandlingene. Dette går både på at arbeidsgiverne og en del tillitsvalgte ikke er flinke nok til å ta tak i det. Det skal være reelle lokale forhandlinger, og nå skal vi se på måter vi kan forbedre det arbeidet, sier Hagala.
Utvalget skal bestå av fire representanter fra begge partene, og starter senest 1. juli i år.
Ut på uravstemning
I tillegg er en gammel bestemmelse om sommervikarer tatt ut av tariffavtalen, samt at man skal se mer på en «harmonisering av tariffavtalen», rett og slett gjøre den bedre satt sammen.
Det ble en del diskusjoner omkring temaet lokale lønnsforhandlinger i forhandlingsdelegasjonen til NNN under årets oppgjør for kjøttindustrien.
Erlend Angelo
• Les hele enighetsprotokollen her
Resultatet skal nå stemmes over på uravstemning blant de 3750 medlemmene som går på kjøttoverenskomsten. Frist er satt til 8. juni.
–