JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk spritprodusent har startet håndsprit-produksjon

Den norske spritprodusenten Arcus har allerede levert sine første kanner med desinfeksjonsmiddel. De satser på å produsere 15.000-20.000 liter.
Den norske spritprodusenten Arcus satser på å produsere 15-20.000 liter desinfeksjonsmiddel etter høy etterspørsel som følge av koronautbruddet. I disse tankene foregår produksjonen.

Den norske spritprodusenten Arcus satser på å produsere 15-20.000 liter desinfeksjonsmiddel etter høy etterspørsel som følge av koronautbruddet. I disse tankene foregår produksjonen.

Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Det var pågang fordi det er vanskelig å få tak i desinfeksjonsmiddel. Vi har både sprit og produksjonsmulighet, svarer konserndirektør Erik Bern på NTBs spørsmål om hvorfor Arcus startet produksjonen.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

p

Arcus produserer nå både håndsprit og desinfeksjonsmiddel for overflatevask.

– Vi produserer til næring og ikke til privatpersoner. Vi leverer i 25-literskanner, sier Bern.

NNN-klubben er med

Håndspritproduksjonen har ledelsen i Arcus diskutert med NNN-klubben, forteller konserntillitsvalgt Erik Hagen i Arcus.

– Dette skal vi gjøre i tillegg til alt det andre vi gjør. Jeg syns det er positivt at vi kan være en del av denne nasjonale dugnaden for å slå tilbake coronaviruset. Vi må utnytte arbeidskreftene våre, og vil ha folk som jobber med dette hele tida framover. Men noen lommeutgaver av håndspriten vil vi ikke klare å produsere. Det er også begrenset til ikke-kommersiell sektor, og ytterligere begrensninger må eventuelt diskuteres med ledelsen, sier Hagen.

– En rekke forespørsler

Allerede fredag leverte de den første håndspriten til 110-sentralen Øst.

– Vi startet opp torsdag i forrige uke. Nå holder vi på med apotekleveringer.

– Vi har en rekke forespørsler, blant annet fra brann og redning og begravelsesbyråer som har store behov. Vi prioriterer helsevesen, politi og brann, understreker konserndirektøren.

Manuell produksjon

Produksjonen skjer på Arcus' produksjonsanlegg på Gjelleråsen i Nittedal kommune utenfor Oslo.

– Det er en helt manuell produksjon. Derfor vet vi ikke helt hvor mye vi vil klare å produsere. Vi satser på å produsere 15.000-20.000 liter.

– Om det er ytterligere behov vil vi se på mulighetene for det. Spriten krever også spesiell transport, så det er litt logistikk å fikse, sier Bern.

Ikke kommersielt

Bern understreker at dette ikke er et kommersielt utspill fra Arcus.

– Vi har et ønske om å bidra der vi kan. Vi har ennå ikke avtalt pris, sier han.

p

Arcus er Norges største produsent av spritprodukter. Selv om også de har ansatte i hjemmekarantene, forteller Bern at de vil opprettholde den vanlige produksjonen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse