Ny minstelønn i kjøttindustrien. Her er resultatet
Det er oppnådd enighet i meklingen mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke. Dermed blir det ingen streik.
Illustrasjon
Ylva Seiff Berge
Meklingen startet hos Riksmekleren mandag 5. oktober, og det var fare for streik i 16 bedrifter med nærmere 1.400 arbeidstakere. Men natt til onsdag ble det oppnådd enighet.
– Etter en vanskelig mekling er vi fornøyd med å ha kommet til enighet, sier administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke i en pressemelding.
Partene er enige om følgende:
• Det gis et generelt tillegg på kr. 0,50 til alle med virkning fra 1. mai. Det generelle tillegget legges ikke på minstelønnssatsen.
• Minstelønnssatsen økes med kr. 5,60 til kr. 189,30 pr. time fra 1. mai. Dersom partene lokalt er enige, kan en senere dato enn 1. mai benyttes
Siste leddet i den siste formuleringen var et av stridspunktene. Resultatet må kunne ses som et kompromiss.
– Et vanskelig punkt i meklingen har vært knyttet til spørsmål om arbeidstidsbestemmelsene i overenskomsten. Her har vi oppnådd forbedringer som vi er fornøyde med, sier Stein Hagala, forbundssekretær i NNN med ansvar for denne bransjen til NTB.
Et enstemmig forhandlingsutvalg fra NNN anbefaler meklingsresultatet, som går ut til uravstemning til medlemmene med svarfrist 13. november.
Kan bli øl- og brustreik
Oppgjøret i kjøttindustrien er på en måte NNNs frontfag. Forhandlingene både i fiskeindustrien og meieriindustrien er utsatt inntil resultatet i kjøttindustrien forelå, mens bryggeri- og mineralarbeidernes overenskomst er til mekling onsdag og torsdag. Skulle det ikke bli enighet her, streiker 880 ansatte i 33 bedrifter fra fredag.