JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten øker i takt med befolkningsøkningen

I mai utgjorde de arbeidsledige 4,1 prosent av arbeidsstyrken.
I hele 2023 vokste den norske befolkningen med 61.200 personer. (Illustrasjonsfoto)

I hele 2023 vokste den norske befolkningen med 61.200 personer. (Illustrasjonsfoto)

Gorm Kallestad/NTB

amalie.vadla@ntb.no

Det betyr 124.000 personer står uten jobb, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Cirka halvparten av økningen det siste året er blant personer i alderen 15 til 24 år.

Samtidig har antall folk i jobb vært omtrent uendret det siste året.

Det er befolkningsøkningen i samme periode som gjør at sysselsettingsprosenten har gått ned fra 70,2 prosent i mai 2023 til 69,6 prosent i mai 2024, ifølge SSB.

Befolkningen har økt

Innvandring blant annet fra Ukraina alene har trukket sysselsettingsprosenten ned med 0,1 poeng i løpet av det siste året.

De siste årene har innvandringen til Norge økt, og i 2023 kom det 86.600 innvandrere til Norge, hvorav 33.000 var fra Ukraina, viser tall fra SSB. Antallet innvandrere har kun vært høyere i 2022.

I hele 2023 vokste den norske befolkningen med 61.200 personer.

– Kommer flere jobber

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, sier at den lille økningen i ledigheten og den lille nedgangen i antall jobber tyder på at det er litt mindre press i norsk økonomi per nå.

– Ledigheten er på et moderat nivå, og en av forklaringene på dette kommer av krisen i Ukraina. Det er en viktig oppgave å sørge for at de kommer i jobb i tiden framover, sier han.

Knudsen anslår at det blir skapt godt med jobber framover ettersom flere bedrifter planlegger å få flere i arbeid.

– Dette forutsetter at bedriftene får nok folk, og at vi får ukrainerne i arbeid. Da kan arbeidsledigheten faktisk falle i tiden framover, sier sjeføkonomen.

Warning
Annonse
Annonse