JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Audun Lysbakken gir seg i politikken: – På tide å gi rom for andre

Hva han skal drive med etterpå, vet han ikke. Etter denne perioden på Stortinget, sier Audun Lysbakken (SV) takk for seg.
Audun Lysbakken vet ikke hva han skal gjøre når han gir seg i politikken etter denne stortingsperioden.

Audun Lysbakken vet ikke hva han skal gjøre når han gir seg i politikken etter denne stortingsperioden.

Erlend Angelo

46-åringen bekrefter overfor Bergensavisen at han ikke stiller til gjenvalg.

– Poenget med å si dette i BA er symbolsk. Det var i BA bergenserne ble klar over hvem jeg var på 1990-tallet, sier Lysbakken til avisen.

Lysbakken vet ikke hva han skal gjøre når han er ferdig i politikken.

– Helt ærlig, og dette er sant: Jeg aner ikke hva jeg skal drive med. Og jeg har ikke lyst til å vite det heller, sier den tidligere partilederen.

Får rosende ord

Lysbakken får med seg rosende ord fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Han er en av dem jeg har satt mest pris på å bli kjent med, snakke med og lære av i norsk politikk. Han er en klok og erfaren politiker som har opplevd både oppturer og nedturer, og som har veldig mye å bidra med, sier Støre til NTB.

Støre og Lysbakken satt sammen i regjering fra 2009. De to hadde også lange samtaler om hvorvidt SV skulle inngå i Støres regjering etter valget i 2021.

Støre sier han har respekt for at Lysbakken nå velger å gi seg. Han svarer et klart «ja» på spørsmålet om han vil savne Lysbakken i politikken. Men ingen er uerstattelige, påpeker han.

– Jeg er sikker på at dit hen han måtte gå, får stor glede av det valget. Jeg håper jeg også får beholde ham som venn og samtalepartner, sier han.

Solberg: Stor respekt

Også Høyre-leder Erna Solberg har anerkjennelse å komme med. Hun synes det ikke var en uventet avgang, ettersom han har gått av som partileder.

– Han har vært en hyggelig kollega, både på hordalandsbenken og i mange saker. Jeg har stor respekt for hans arbeidsmåte og hans innsats i norsk politikk, selv om vi er uenige i mange av de politiske prioriteringene, sier Solberg til NTB.

Hun trekker fram at Lysbakken har vært en sterk debattant.

– Jeg husker ham i begynnelsen som en veldig ideologisk SV-er, men så har han blitt rundere i kantene. Jeg synes ofte han har en fair debattstil, sier hun.

Trappet ned

Det var i november 2022 at Lysbakken overrasket mange med å kunngjøre at han ville gi seg som partileder.

På landsmøtet noen måneder etter ble han takket av med trampeklapp.

Det var ønsket om å bruke mer tid sammen med familien og barna han pekte på som en hovedgrunn til at han ønsket å trappe ned. Han har fire barn som er 2, 11, 13 og 23 år.

Men hensynet til partiet spilte også inn.

– Jeg tenker at nå er det på tide å gi rom for noen andre. Men et sunnhetstegn ved den norske politikken er at det ikke handler så mye om person, men om parti, sier han.

Vil ikke sitte på oppsigelse for lenge

Hittil har han ikke sagt så mye om hva han tenkte om fremtiden.

Etter at han gikk av som partileder, har han fortsatt som vanlig stortingsrepresentant og representerer SV i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han understreker at han fortsatt har nesten to år igjen, og at det er greit å ikke bruke for mye tid på hva han skal gjøre senere.

Samtidig har det nok ligget litt i kortene at tiden på Stortinget gikk mot slutten.

– Ja. Men samtidig har jeg ikke sagt det før. Det handler om at jeg ikke ønsker å sitte på oppsigelse i altfor lang tid, sier Lysbakken til BA.

Lysbakken ble valgt inn på Stortinget første gang i 2001. Han satt som nestleder i SV i perioden 2005–2012 og som partileder i 2012–2023. Han var også statsråd i Jens Stoltenbergs regjering.

linus.rovik.hauge@ntb.no

Warning
Annonse
Annonse