JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eneste tiltalte etter fregattforliset: – Feil at hele skylden legges på meg 

Den tidligere vaktsjefen på Helge Ingstad var tydelig preget under ankesaken.
KNM Helge Ingstad ved skadestedet i Øygarden etter at fartøyet natt til 8. november 2018 kolliderte med tankskipet Sola TS og forliste i Hjeltefjorden utenfor Stureterminalen-

KNM Helge Ingstad ved skadestedet i Øygarden etter at fartøyet natt til 8. november 2018 kolliderte med tankskipet Sola TS og forliste i Hjeltefjorden utenfor Stureterminalen-

Terje Pedersen / NTB

– Jeg var på vakt den natten, jeg hadde ansvaret den natten, det er vanskelig nok å leve med i seg selv. Men at hele skylden skal bli lagt på meg, synes jeg ikke er riktig, og jeg synes også at det er skremmende, sa den tiltalte vaktsjefen i retten, ifølge Bergens Tidende.

Han fikk si noen avsluttende ord før Gulating lagmannsrett skal avgjøre ankesaken etter forliset av KNM Helge Ingstad i 2018.

Kritiske: LO-forbund mener vaktsjefen på Helge Ingstad burde vært frikjent

Ba om frifinnelse

Før vaktsjefens siste ord før dommerne skal avgjøre saken, la advokat Christian Lundin ned påstand om frifinnelse for sin klient.

Onsdag la påtalemyndigheten ned påstand om at den tiltalte bør dømmes til 120 dagers betinget fengsel, den samme påstanden som i tingretten.

Den nå 34 år gamle mannen er den eneste som er blitt tiltalt etter den dramatiske kollisjonen med tankskipet Sola TS og tapet av fregatten til flere milliarder kroner om morgenen 8. november for fem år siden.

At ingen av besetningen om bord mistet livet i ulykken, ble under aktor Benedikte Høgseths prosedyre onsdag betegnet som «flaks og utrolige tilfeldigheter».

I sin avsluttende appell vedgikk vaktsjefen at mange hadde opplevd dødsangst i forbindelse med ulykken. Flere ganger under sitt korte innlegg måtte den unge mannen stoppe opp, tydelig preget, melder NRK.

Redde for å dø

– Mange har hatt fæle opplevelser, mange har vært redde for å dø og for å miste noen av sine beste venner, sa 34-åringen til retten.

Vaktsjefen ble i tingretten funnet skyldig i uaktsom forårsaking av sjøskade, samt brudd på den militære straffeloven, og han ble dømt til 60 dagers betinget fengsel.

– Det har vært en stor påkjenning de siste fem årene. Med Havarikommisjonens fokus på systemsvikt, forlik i den sivilrettslige saken og etter hvert en foretaksstraff, så jeg noen glimt av lys i tunnelen. Det lyset var dessverre et tog, sa han videre.

Det er ventet at dom i saken vil falle mellom 15. og 20. desember.

Warning
Annonse
Annonse