JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private barnehager

Frist i barnehagemeklingen ved midnatt – kan bli streik fra mandag

Det er frist i meklingen for ansatte i private barnehager midnatt natt til lørdag. Blir ikke partene enige, kan 1.007 barnehageansatte gå ut i streik mandag.
Drøyt 1.000 ansatte i 112 barnehager tas ut i streik mandag om ikke partene i tariffoppgjøret for private barnehageansatte blir enige innen midnatt natt til lørdag. (Illustrasjonsfoto)

Drøyt 1.000 ansatte i 112 barnehager tas ut i streik mandag om ikke partene i tariffoppgjøret for private barnehageansatte blir enige innen midnatt natt til lørdag. (Illustrasjonsfoto)

Hanna Skotheim

Til sammen 1.007 ansatte i 112 barnehager i Oslo, Østfold, Trøndelag og Vestlandet er omfattet av streikeuttaket til Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta.

Striden står først og fremst om pensjon. De ansatte mener Private Barnehagers Landsforbund (PBL) løper fra forpliktelsene sine i forbindelse med krav om overgang til Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AFP) fra og med neste år.

– Får vi ikke på plass dette nå, vil mange av våre medlemmer tape fordi de ikke vil ha nok opptjening i den nye ordningen, sier Anne Green Nilsen, forhandlingsleder for Fagforbundet, til Klassekampen.

Se lista: Disse kan bli tatt ut i barnehagestreik

Kommunikasjonsdirektør Marius Iversen i PBL skriver i en epost til avisa at PBLs pensjonsordninger er vel så gode som det offentliges, og at innmelding i fellesordningen vil ha engangskostnad på minst 1,4 milliarder kroner.

Videre heter det at det er knyttet usikkerhet til framtidige kostnader og innhold i ordningen fordi det fortsatt pågår forhandlinger om AFP i privat sektor.

Klassekampen skriver at partene har underskrevet protokoller om en felles målsetting om overgang til AFP, og arbeidstakerorganisasjonene omtalte det som et «regelrett avtalebrudd» da det først ble brudd i forhandlingene. PBL bestrider imidlertid dette, og Iversen framholder at forbundet ikke har gitt lovnader om AFP.

Tre av fire private barnehager – 2.066 og 2.881 barnehager – er organisert i PBL. Disse barnehagene sysselsetter over 36.000 arbeidstakere.

Warning
Annonse
Annonse