JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Gratis strøm i inntil ti timer flere steder i landet

Strømkunder i hele Sør-Norge får mandag den laveste strømprisen på en hverdag så langt i år. Og flere steder i landet vil få inntil ti timer med gratis strøm.
Fra klokken 5 på morgenen blir det gratis strøm i én time i Sør-Norge, og to timer i resten av landet. Mye regn, lavt forbruk i ferien og høye temperaturer er med på å senke strømprisene.

Fra klokken 5 på morgenen blir det gratis strøm i én time i Sør-Norge, og to timer i resten av landet. Mye regn, lavt forbruk i ferien og høye temperaturer er med på å senke strømprisene.

Colourbox

For kunder i hele Sør-Norge får kundene den laveste strømprisen på en hverdag så langt i år, skriver Europower.

På Østlandet (NO1) blir snittprisen rett under 8 øre/kWh, mens prisen på Vestlandet (NO5) blir like over.

I NO2, som dekker Sunnhordland til Buskerud, blir prisen drøyt 19 øre/kWh mandag – et fall på nesten 40 øre/kWh fra søndag.

I Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4) blir snittprisen mandag på 1,45 øre/kWh – altså tilnærmet gratis strøm før nettleie og eventuelle avgifter.

Enda bedre for forbrukerne er det at det mandag blir flere timer med gratis strøm (før nettleie og avgifter). Klokken 5 på morgenen blir det gratis strøm i én time i Sør-Norge, og to timer i resten av landet, skriver nettstedet.

Klokken 12.00 blir det gratis strøm i seks timer i hele landet, mens det klokken 22 blir to timer med gratis strøm i nærmest hele landet. Unntaket er NO2 der prisen blir 1 øre/kWh i en av disse to timene.

Ekspert: – Forventer lavere strømpriser i høst

Denne sommeren har det regnet mye i deler av Norge. Det har gjort at magasinfyllingen i Sør-Norge er høyere enn normalt, og at vi til tider har hatt gratis strøm.

I høst er det i tillegg ventet lavere strømpriser enn de to foregående årene, ifølge NHH-professor Mette Helene BjørndalMen det avhenger av været, understreker hun.

– Prisene bestemmes både av tilbud og etterspørsel. Med fortsatt ferietid og stort sett behagelige temperaturer så er forbruket relativt lavt, samtidig som vi i Norge har produksjonsoverskudd og nettoeksport, sier Bjørndal til NTB.

Strømregningen: Ingen garanti om lave strømpriser fra regjeringen

Ekstremværet Hans

Videre påpeker Bjørndal at det kraftige uværet Hans som er meldt mandag og tirsdag, også er en faktor som holder strømprisen nede.

– Det ser ut til at vindprognosene i Norden er relativt høye for mandag, og så er det jo også meldt mye nedbør i deler av Norge, sier hun.

– Regnværet i sommer har også bidratt til høyere magasinfylling, og i seg selv vil det bidra til lavere strømpriser. Men prisene til vinteren vil også avhenge av nedbørsmengdene utover høsten.

For mandag og tirsdag har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Meteorologisk institutt oppgradert til rødt farevarsel for både flom, jordskred og nedbør.

Russland påvirker

– Både i Norden og i Europa har vi fått energisystemer som er mer avhengig av været, så lite nedbør og vind vil gi høyere priser, sier Bjørndal.

Videre sier hun at Russland fremdeles kan påvirke strømprisen i Norge.

– Europa får fortsatt leveranser av gass fra Russland, og selv om avhengigheten er mindre enn før, kan nye reduksjoner også påvirke prisene i Europa.

Flere strenger

Tyskland, som er blant de europeiske landene som har vært mest avhengig av russisk energi, har åpnet terminaler for flytende naturgass (LNG).

– Fordelen med dette er at landene får større fleksibilitet, de kan skaffe seg gassen også fra andre leverandører, sier NHH-professoren.

Det bidrar også til å redusere prisene, legger hun til.

ole.henrik.tveten@ntb.no / amalie.vadla@ntb.no

Warning
Annonse
Annonse