JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Ingen streik i vin- og brennevinsbransjen: Her er den nye lønna

Det er enighet mellom partene i vin- og brennevinsbransjen, og dermed blir det ingen streik.
Dersom partene i meklingen for ansatte i vin- og brennevinsbransjen ikke hadde blitt enige, ville Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) ha tatt ut over 160 medlemmer i Arcus Norway og Vectura i streik.

Dersom partene i meklingen for ansatte i vin- og brennevinsbransjen ikke hadde blitt enige, ville Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) ha tatt ut over 160 medlemmer i Arcus Norway og Vectura i streik.

Gorm Kallestad / NTB

erlend@lomedia.no

NHO Mat og Drikke meldte om enigheten ved midnatt natt til onsdag, som var fristen for meklingen med Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Den startet mandag.

– Meklingen har vært krevende, men vi er tilfredse med å ha funnet en løsning, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Les hele enighetsprotokollen her

– Det har vært en krevende mekling med mye tekstendringer. Vi har ikke fått det helt nøyaktig slik vi ønsket, men vi har kommet langt i denne runden og må si oss fornøyd med resultatet, sier Jarle Wilhelmsen i NNN. NNN hadde på forhånd meldt plassoppsigelse for over 160 organiserte i Arcus og Vectura.

Fire kroner og økte satser

Enigheten innebærer et generelt tillegg på 4 kroner til alle med virkning fra 1. mai. Fagarbeidertillegget økes med 2,50 kroner til 10 kroner per time. I tillegg økes satsen for tre års ansiennitet med 1 krone.

Partene er også enige om en ny tekst om gjennomføring av lokale forhandlinger, som har vært viktig i alle oppgjørene til NNN i år. Teksten skal styrke de lokale forhandlingene, og sikre at de skal være reelle.

– Nå skal Arcus og Vectura forhandle lokalt, så det kan være de klarer å hente ut mer der, sier Wilhelmsen til NNN-arbeideren.

Innleie

Det har også kommet skjerpende tekst hva gjelder bruken av innleie og hvordan arbeidet skal planlegges med bruk av heltidsansatte.

I tillegg fikk partene på plass et nytt kapittel om personvern.

Resultatet skal ut på uravstemning. Forutsatt at medlemmene stemmer ja der, pluss på en del andre uravstemninger som er ute nå, betyr det at NNN er ferdig med årets lønnsoppgjør.

– Oppsummert så har vi hatt gode forhandlinger i år for våre bransjer. Forhandlingsutvalgene har jobbet knallhardt, og de fleste har funnet gode løsninger uten å måtte gå til mekling. Så får vi se hvordan det går i de lokale forhandlingene. Men vi må nok regne med totalt sett en reallønnsnedgang i år, med den kraftige prisstigningen vi har fått. Det gjør bare at oppgjøret neste år blir desto vanskeligere, mener Wilhelmsen.

Annonse
Annonse