JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Lærerne ber alle forberede seg på opptrapping av streiken

Kun dager før skolestart fremstår det ikke som om Utdanningsforbundet og KS er nær en løsning. I sommer har det ikke vært kontakt mellom dem.
Steffen Handal i Unio mener arbeidsgiveren KS har gjort lærerne til lønnstapere for sjette året på rad. Han ber alle forberede seg på opptrapping av lærerstreiken. 

Steffen Handal i Unio mener arbeidsgiveren KS har gjort lærerne til lønnstapere for sjette året på rad. Han ber alle forberede seg på opptrapping av lærerstreiken. 

Håkon Mosvold Larsen / NTB

daniel.lundby.olsen@ntb.no

– Jeg tror alle bør forberede seg på at det blir en opptrapping av streiken, er beskjeden fra leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Samtidig som elevene skal tilbake på skolebenken fra mandag neste uke, ulmer en storstreik.

– Norge har lærermangel – stor lærermangel. KS har gjort oss til lønnstapere for sjette året på rad. Det er klart at det regnestykket ikke går opp, og gjør at færre søker seg til lærerutdanning og flere vurderer å slutte i jobben, sier Handal til NTB.

Handal viser til at én av fem som underviser i skolen, ikke har lærerutdanning. Da er samfunnet på vei inn i en svært alvorlig situasjon, mener han.

– Barn og unge vil ikke få den utdanningen de trenger, uten nok lærere.

Avviser dårlig lønnsvekst og lærermangel

Den kritikken er arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangstø i KS sterkt uenig i.

– Utdanningsforbundet bruker nasjonale tall fra Teknisk beregningsutvalg for å vise at de er lønnstapere. De er lite relevante for å se på lønnsutviklingen. Egne tall for kommunesektorene, som alle parter er enige om, viser at de ulike lærergruppene har hatt 1 promille lavere lønnsvekst de siste fem årene enn snittet, sier han til NTB.

Gangstø avviser også at Norge har lærermangel, og forteller at 96 prosent av lærerne i grunnskolen oppfyller kompetansekravene, ifølge tall fra SSB.

Ingen kontakt gjennom sommeren

Utdanningsforbundet var misfornøyd med oppgjøret i kommunesektoren og sa nei til løsningen som hovedorganisasjonen Unios forhandlere ble enig med KS om i vår.

– Jeg ønsker ikke å avsløre hvor og når og hvor mange streiken vil omfatte. Det er vanlig spilleregler i arbeidslivet at man gir arbeidsgiver beskjed før det skjer. Til da holder vi kortene tett til brystet, fortsetter Handal.

Fagforeningslederen sier det ikke har vært noen kontakt med KS gjennom sommeren, men at forbundet har vært i kontakt med Riksmekleren.

Lærerstreiken trappes opp: Mange elever vil så vidt få hilst på lærerne sine før skolene stenger igjen

– Vår dør er alltid åpen

– Hva må til for å forhindre streik?

– Det er kun en ting som kan forhindre det, det er at partene møtes igjen, og at KS viser vilje til å gi lærerne et bedre tilbud, konstaterer Handal.

KS sier de har strukket seg så langt som kommunenes økonomi tåler.

– Utgangspunktet er at handlingsrommet er svært lite fordi vi har funnet en løsning med alle andre, men vår dør er alltid åpen, svarer Gangstø

Vil ikke svare om uttaket

Lektorlaget har varslet at de trapper opp streiken og tar ut 30 medlemmer fra og med neste uke.

Skolenes landsforbund har sagt at de vil vente med å trappe opp lærerstreiken til alle skolene har startet opp etter ferien.

Et uttak skal varsles fire dager før streiken starter.

– Når vil dere gi siste beskjed til arbeidsgiver? Kommer det i dag eller i morgen?

– Det kan jeg ikke avsløre. Det vil bli kjent når vi gjør det, svarer Handal.

Forsker: Spesiell streik

Fafo-forsker Kristine Nergaard sammenligner årets streik med den i 2014, da 7.000 lærere ble tatt ut til skolestart.

– Den gang vant de, men da handlet det om en særavtale om arbeidstid for lærere. Det blir vanskeligere i år, da spliden handler om lønn. Men det blir spennende å se om de prøver seg på en ny strategi, for eksempel et lavere uttak i få kommuner for å legge press på KS på en ny måte.

– Er det noe med denne streiken som skiller seg ut?

– Det som er spesielt, er at det er kun lærerorganisasjoner som har sagt nei i årets oppgjør, mens resten av arbeidstakerorganisasjonene i kommunal sektor har sagt ja. Det gjør det enda vanskeligere å lande noe annet lønnsmessig enn det som allerede ligger på bordet. Det vil sitte langt inne for KS å gi etter, ettersom flertallet av de andre forbundene har sikret seg retten til å kreve reforhandlinger, sier hun.

Nergaard tror lærerstreiken blir både langvarig, omfattende og vanskelig å vinne.

– Den vil nok vare noen uker. I og med at det utelukkende er en lærerstreik, så er det også vanskelig å styre streiken mot tvungen lønnsnemnd, sier Nergaard.

Warning
Annonse
Annonse