JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanning

Mangel på kompetent personell hos norske bedrifter, viser ny NHO-undersøkelse

To av tre NHO-bedrifter oppgir at de har et udekket kompetansebehov. Kompetanse innen håndverksfag er spesielt mangelvare.
Mange av de som går i 10. klasse, kjenner ikke til alle de jobbmulighetene som ligger i yrkesfag, mener NHO. (Illustrasjonsfoto)

Mange av de som går i 10. klasse, kjenner ikke til alle de jobbmulighetene som ligger i yrkesfag, mener NHO. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

Ifølge NHOs kompetansebarometer har mangelen på relevant utdanning aldri vært høyere – og det er kompetanse innen håndverksfag som særlig utmerker seg.

Undersøkelsen, som har blitt gjennomført årlig siden 2014, viser at hele 55 prosent av bedriftene oppgir at de har behov for denne kompetansen.

Det udekkede kompetansebehovet har de siste årene økt. I 2019 svarte like under 50 prosent av medlemsbedriftene at de hadde et udekket kompetansebehov. I år er tallet oppe på 57 prosent.

– Dersom vi ikke får på plass tiltak og tettet kompetansegapet, vil det være en tragedie for de som kunne ha skapt flere arbeidsplasser, men også de som kunne fått de jobbene, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn.

Hun mener en av løsningene på kompetanseutfordringene er en grunnskolereform.

– Praktiske fag må gis langt mer oppmerksomhet, slik at elever sikres et tilbud som både gir læring og mestringsfølelse. Mange av de som går i 10. klasse, kjenner ikke til alle de jobbmulighetene som ligger i yrkesfag, enten det dreier seg om frisør, kokk eller snekker, sier Kaltenborn.

Annonse

Flere saker

Annonse