JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiet

Martin Kolberg mener Ap er i krise. Han har en beskjed til Støre

Ap-nestoren vil ha SV inn i regjeringen, men der er responsen lunken.
Ap-veteran Martin Kolberg går hardt ut mot partiledelsen og ber dem om å invitere SV inn i regjeringen.

Ap-veteran Martin Kolberg går hardt ut mot partiledelsen og ber dem om å invitere SV inn i regjeringen.

André Kjernsli

– Valgresultatet er et historisk nederlag for Arbeiderpartiet. Framgangen til den samlede høyresiden, i størrelse og i bredde, har brakt oss inn i en krise, skriver tidligere partisekretær og stortingsrepresentant Martin Kolberg i et debattinnlegg hos NRK.

– At partiledelsen ikke vil kalle dette en krise, forsterker krisen, skriver han videre.

– Ikke SVs rolle

Martin Kolberg var partisekretær i Ap fra 2001 til 2009 og stortingsrepresentant for Buskerud fra 2009 til 2021, og han ble først ansatt i partiet i 1973.

Kommunevalget endte med at Høyre for første gang på nesten 100 år igjen er landets største parti, og Ap kan miste makten i en rekke store byer og kommuner.

Kolberg mener Ap må å ta initiativ til at SV kan gå inn i regjeringen slik at det dannes et flertall.

– Til de i SV som måtte mene at partiet ikke er strategisk tjent med å redde stumpene av Ap, vil jeg si: Dette handler ikke lenger om partitaktikk. Det handler om en skjebnestund for norsk venstreside – og dermed om hvordan landet vårt skal se ut de neste tiårene, skriver Kolberg.

– Det er ikke SVs rolle å redde Ap, men å fremme en tydelig politikk for miljø og fordeling, sier SVs partileder Kirsti Bergstø i en uttalelse i forkant av partiets landsstyremøte fredag.

Ap-veteran Martin Kolberg (71) gir seg: – Uten fagbevegelsen er vi ingenting

Arnstad: Velgerne gikk til høyre

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad tror ikke et SV-samarbeid vil øke sjansen for valgseier i 2025.

– Velgerne gikk til høyre ved dette valget. Jeg har vanskelig for å se at et regjeringssamarbeid som trekkes mot venstre, skulle bringe disse velgerne tilbake, sier Marit Arnstad til NTB.

Arnstad er godt fornøyd med samarbeidet mellom SV og regjeringen. Hun sier at hun opplever SV som et konstruktivt parti som Sp over tid har samarbeidet godt med i Stortinget.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng er forsiktig med å kommentere regjeringsspørsmålet utover å si at dette er diskusjoner som vil komme fram mot 2025. Hun understreker likevel at Ap gikk til valg i 2021 på en regjering som også inkluderte SV.

Mye delt: Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her

Warning
Annonse
Annonse