JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiken ble stanset: Unio vil ikke ha med LO i lønnsnemnda

Unio ber Stortinget oppnevne en egen nemnd når arbeidskonflikten organisasjonen står i skal behandles.

Brian Cliff Olguin

helge.birkelund@lomedia.no

– Dette lønnsoppgjøret har vært politisert av regjeringen fra dag én. Regjeringen har vist null vilje til forhandlinger. Dette har vært en politisk prosess, ikke en forhandlingsprosess. Regjeringen har forsøkt å presse oss på plass, med LO som heiagjeng, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Aftenposten.

Unio krever at LO ikke skal være en part i lønnsnemnda, siden de to organisasjonene har diametralt motsatt syn på hvordan avtalestrukturen i staten skal være.

I saker der staten er en av partene, består nemnda av lederen, som er nøytral, samt to faste, nøytrale medlemmer, i tillegg til LO Stats leder og statens personaldirektør Gisle Norheim. Partene i konflikten deltar med hver sin representant.

– Når regjeringen og LO så tydelig er part i konflikten, og i tillegg har en formell tilknytning gjennom det fagligpolitiske samarbeidet, må det få konsekvenser for den videre behandlingen, sier Lied.

Forhandlingsleder i LO, Tone Faugli, sier til FriFagbevegelse at det ikke er første gang Unio sier dette. 

– Dette har de ment lenge, sier hun.

Derfor er hun ikke overrasket over utspillet.

 – Vi har hatt en grundig gjennomgang av ordningen med tvungen lønnsnemnd. En arbeidsgruppe under ledelse av Ådne Cappelen, hvor også Unio og Akademikerne var med, har konkludert med at lønnsnemnda har en funksjon i inntektspolitikken. Blant annet ved å støtte opp om den koordinerte lønnsdannelsen.

– Diskusjonene og dissensene i Holden-utvalget viser at Unio og Akademikerne har et annet syn på den koordinerte lønnsdannelsen enn resten av norsk arbeidsliv.

Derfor er det viktig at det er LO og NHO som forvalter frontfaget, sier Faugli.

I saker der staten er en av partene, består nemnda av lederen, som er nøytral, samt to faste, nøytrale medlemmer i tillegg til LO Stats leder og statens personaldirektør, men uten stemmerett. Partene i konflikten deltar med hver sin representant.

Warning
Annonse
Annonse