JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Streiken i industrien trappes opp mandag: Over tusen flere arbeidere legger ned arbeidet

Industri Energi har sendt varsel om at ytterligere 1.115 medlemmer tas ut i streik i prosessindustrien.
Mandag trappes streiken i industrien opp. Alcoa Mosjøen (bildet) er en av bedriftene som nå blir tatt i kommende runde av streiken. (Arkivfoto).

Mandag trappes streiken i industrien opp. Alcoa Mosjøen (bildet) er en av bedriftene som nå blir tatt i kommende runde av streiken. (Arkivfoto).

Petter Pettersen

Varselet ble sendt tirsdag. Opptrappingen gjelder fra mandag 22. august.

De nye som tas ut er fordelt på 655 medlemmer i Hydro Aluminium Sunndal, 444 medlemmer ved Alcoa Mosjøen og 16 medlemmer i Bilfinger Industrial Service Norway.

– Vi trapper opp streiken for å legge økt press på arbeidsgiverne i Norsk Industri, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Vil redusere driften

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro sier en slik opptrapping ved aluminiumsverket i Sunndal vil påvirke driften.

– Men fordi vi driver døgnkontinuerlig prosess, er det laget egne avtaler som skal håndtere slike situasjoner med hensyn til helse, miljø og sikkerhet. Det vi er opptatt av, er at en eventuelt redusert produksjon på grunn av at ansatte blir tatt ut i streik gjøres på en trygg og forsvarlig måte, sier han.

Ti forskjellige bedrifter

Fra før er 1.422 medlemmer i streik i ti forskjellige bedrifter, blant annet 328 medlemmer ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand. Totalt er det rundt 7.600 Industri Energi-medlemmer som er omfattet av elektrokjemisk overenskomst, og av disse er nå altså over 2.500 tatt ut i streik.

– Jobber i bedrifter som går historisk godt

Forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri om elektrokjemisk overenskomst ble brutt 4. mai. Meklingen ledes av riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Forhandlingsleder for Industri Energi, Frode Alfheim, har tidligere sagt til NTB at målet er å styrke fagforeningene i lønnsforhandlingene samt å bedre overenskomsten.

– Våre medlemmer i elektrokjemisk industri jobber i bedrifter som går historisk godt, og vi forventer en rettferdig andel av rekordresultatene de er med på å skape, sa Alfheim.

Warning
Annonse
Annonse