JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styringsrenta forblir på 4,5 prosent – kan ta tid før den faller

I tråd med ekspertenes forventninger blir styringsrenta stående på 4,5 prosent. Det vil ta tid før man ser den fulle effekten, tror sentralbanksjefen.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache lar styringsrenta ligge stille.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache lar styringsrenta ligge stille.

Cornelius Poppe / NTB

I desember satte Norges Bank opp renta til 4,5 prosent, tross forventninger om at den kom til å bli liggende stille. Samtidig var signalet fra sentralbanksjefen at toppen nå sannsynligvis var nådd, og at styringsrenta kommer til å ligge høyt «en god stund framover».

Det er også budskapet i Norges Banks pressemelding torsdag.

– Vår vurdering er at renten nå er tilstrekkelig høy for å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Samtidig gjentok hun poenget om at det vil ta tid før renta faller igjen.

– Det vil ta tid før vi ser de fulle virkningene av renteøkningene, sa Bache på pressekonferansen etter rentebeslutningen.

Kronekursen er noe bedre

Norges Bank har satt opp styringsrenta 14 ganger siden klatringen fra det historiske nullnivået startet høsten 2021. Tolv av økningene har funnet sted på Baches vakt.

Det er særlig to faktorer som bekymrer banken: Den relativt høye prisveksten på 4,8 prosent, og den svake kronekursen.

Kronekursen ligger nå litt høyere enn det som ble lagt til grunn i desember, men alt i alt er de økonomiske utsiktene forholdsvis uendret, ifølge Norges Bank. Høy lønnsvekst og den fortsatt relativt svake kronekursen sørger for at prisveksten ikke faller like fort som banken ønsker.

Samtidig forventes det rentekutt i USA og eurosonen, noe som kan påvirke den norske rentebanen.

Alle muligheter åpne

– Etter hvert som prisveksten kommer ned og forholdene i økonomien tilsier det, kan vi begynne å sette renten ned igjen, skriver Norges Bank.

De holder også alle muligheter åpne. Banken åpner for å øke renta igjen, dersom prisveksten holder seg høy lenger enn tidligere anslått. Men om den faller raskere enn ventet, og økonomien bremser opp, er de forberedt på å sette renta ned tidligere enn de har sett for seg før.

De fleste økonomene tror fortsatt på at det kommer rentekutt i løpet av 2024.

– Vi tror at første rentekutt kommer i september i år, sier sjeføkonomene Dane Cekov og Ketil Olsen i Nordea.

Bemerker at Bache snakker om renteøkning

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum er enig i anslaget om rentekutt i september, men biter seg merke i at Bache fortsatt snakker om muligheten for en ny økning.

– Dagens pressemelding har en tydelig pekefinger til dem som måtte håpe på en snarlig rentenedgang: Hvis bedriftenes kostnadsvekst tiltar eller kronen igjen svekker seg, er rentekomiteen «beredt til å heve renten igjen».

Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank tror første rentekutt kommer allerede i juni, men legger merke til det samme som Dørum.

– Det virker som om hun ønsker å sende et ekstra signal til markedet med dette. Det henger nok sammen med at markedet har vært påfallende mer optimistiske enn Norges Banks prognoser og at det er viktig for henne at hun blir lyttet til.

Annonse
Annonse