JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unngår streik i sommer: Enighet mellom NHO og flyteknikerne

Etter å ha meklet i nesten åtte timer på overtid ble de enige. Dermed blir det ingen flyteknikerstreik i sommer.
Om partene ikke hadde blitt enige, ville det blitt streik fra fredag morgen. (Arkivfoto)

Om partene ikke hadde blitt enige, ville det blitt streik fra fredag morgen. (Arkivfoto)

Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Vi er glade for at vi kom fram til en enighet som begge parter kan leve med, og at vi kan unngå en streik slik at folk kan se fram til å komme seg på ferie som planlagt, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart til NTB litt før klokken 8 fredag.

Partene hadde opprinnelig frist til midnatt natt til fredag med å komme til enighet i meklingen hos Riksmekleren. Etter mekling nærmere åtte timer på overtid ble det klart at partene har kommet til enighet.

– Det her er en av de vanskeligste meklingene vi har hatt i år. Det er ekstra godt å komme i mål i en slik konflikt, sier riksmekler Mats Ruland til NRK.

Han vil ikke utdype nærmere hva som var særlig vanskelig.

Bakgrunn: Flyselskapene tror ikke streik vil gi ferietrøbbel

Ville rammet reiseklare nordmenn

Om partene ikke hadde blitt enige, ville det blitt streik fra fredag morgen. Flyselskapene ville fått problemer med vedlikehold og utbedringer av feil – like før mange nordmenn skal ut å reise på sommerferie.

Ifølge tall fra Avinor skal 1,8 millioner reisende gjennom de fire største flyplassene her i landet de to neste ukene. På forhånd hadde Norsk Flyteknikerorganisasjon varslet plassoppsigelse for 30 flyteknikere fordelt på ti hver i SAS, Norwegian og Widerøe.

– Utfordrer ikke frontfaget

Lahnstein vil foreløpig ikke si noe om rammen for oppgjøret partene har blitt enige om.

– Dette er en løsning som ikke utfordrer frontfaget. Det er vi glade for, sier han.

– Vi mener at her har begge parter opptrådt ryddig og ansvarlig, legger han til.

Meklingen dreier seg først og fremst om lønn og innretning av arbeidstid og fritid for flyteknikerne. Det var liten avstand når det gjaldt lønnskrav, men det var vanskeligere å komme til enighet når det gjaldt ordninger for arbeidstid og fritid, opplyste Norsk Flyteknikerorganisasjon i forkant av meklingen.

Warning
Annonse
Annonse