JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utdanningsdirektoratet foreslår store endringer i eksamensordningen

Utviklingen av kunstig intelligens (KI) gjør at Utdanningsdirektoratet foreslår flere konkrete tiltak for våreksamen 2024 og større endringer i eksamensordningen for de neste årene.

Javad Parsa / NTB

– De aller fleste elever prøver ikke å jukse på eksamen. Vi kan likevel ikke utelukke at enkelte elever vil prøve å jukse ved hjelp av KI-verktøy. Av hensyn til det store flertallet som følger reglene, gjør vi konkrete tiltak for å sikre en så god, trygg og rettferdig eksamen som mulig, sier direktør Morten Rosenkvist i Utdanningsdirektoratet.

Direktoratet frykter bruk av kunstig intelligens uten internett. De forteller at det ikke lenger er tilstrekkelig å sperre av internett under eksamen.

Økt vakthold

Endringene som er foreslått for våreksamen i år, er økt vakthold og kontroll under eksamen. Utdanningsdirektoratet anbefaler å øke vaktholdet i eksamenslokalene og styrke opplæringen av vaktene og at det tas stikkprøver før og under eksamen og når besvarelsene skal sensureres.

Direktoratet skriver i en pressemelding at oppgaven til sensorene har blitt mer krevende de siste årene. Elevene vurderes etter mer omfattende kriterier enn før.

Større endringer fra 2025

I årene framover mener direktoratet det er behov for større endringer, og det blir foreslått flere tiltak. Blant annet vil de se på muligheten for å fjerne eller endre hjelpemiddelordningen og forberedelsesdelen til skriftlig eksamen.

De vil også se på muligheten for skjermovervåking og sikkert eksamensnett.

– Et annet mulig tiltak er at elevene gjennomfører eksamen på en PC som er eid av skolen istedenfor sin personlige PC. Da fjernes muligheten for å laste ned ikke-tillatte programmer, skriver Utdanningsdirektoratet i pressemeldingen.

Anbefaler gjennomgang av skriftlig eksamen

På enda lengre sikt kan det bli slutt på skriftlig eksamen. Direktoratet opplyser at de anbefaler en større gjennomgang av skriftlig eksamen som vurderingsform.

– Det er flere grunner til å nå vurdere hva slags sluttvurdering vi skal ha i norsk skole i fremtiden. Den teknologiske utviklingen skaper nye utfordringer og gjør at endring er nødvendig. Dette er en del av arbeidet til Kvalitetsutvalget, der rapporten nå er ute på høring, heter det i pressemeldingen.

edvin.stromme@ntb.no

Annonse
Annonse