JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sparker renholdere for å spare pensjonsutgifter

Regjeringen vil spare i underkant av 10 millioner kroner når de sier opp nærmere 400 renholdere i Forsvarsbygg.
SPARKER OG SPARER: - Regjeringens budsjettavtale er i realiteten et flatt kutt på 112 millioner kroner i Forsvarsbudsjettet, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

SPARKER OG SPARER: - Regjeringens budsjettavtale er i realiteten et flatt kutt på 112 millioner kroner i Forsvarsbudsjettet, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

Sissel M. Rasmussen

Tidligere i høst ble det kjent at Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret. I etterkant har Arbeiderpartiets stortingsgruppe har tatt et dypdykk i regjeringen kostnadsbesparelser og funnet ut at regjeringen ønsker å si opp renholdere fordi de vil spare pensjonskostnader.

Sterkt beklagelig

– Det er sterkt beklagelig at det ser ut til at Høyre/FrP-regjeringen velger å si opp renholderne i Forsvarsbygg for å spare i pensjonsutgifter. Dette er ansatte med fagbrev og solid kompetanse landet over, sier Anniken Huitfeldt (Ap), leder i utenriks- og forsvarskomiteen.

Hun understreker at Arbeiderpartiet vil fortsette å etterlyse den politiske begrunnelsen for at forsvarsministeren har besluttet å si opp renholderne i Forsvaret, og hvilket faglig grunnlag dette bygger på.

Forferdelig dårlige vilkår

– Det er jo helt forferdelig. De sparer penger på at de ansatte skal få dårligere vilkår. Vi tenker at til syvende og sist er det ingenting å spare. Disse beregningene tilsier at det er lite innsparing i forhold til konsekvensen for de ansatte, sier Ann-Berit Sagedal, konserntillitsvalgt i Forsvarsbygg som legger til at de renholderne i Forsvarsbygg har et godt omdømme.

– Det er ekstra ille fordi de ansatte, som allerede i utgangspunktet er en lavlønnsgruppe, ender opp med forferdelig dårlige vilkår.

Knallharde krav

– Det er en samfunnskostnad som ikke er beregnet inn. Mange av disse vil sannsynlighet havne på andre kapitler i statsbudsjettet. 80 stykker er fylt 60 år. En trenger ikke så mye fantasi for at å forstå at de knallharde kravene til ytelsen i de private firmaene kan bli for tøffe for de som er 60 pluss. De kan bli sykemeldt, ufør og dermed en utgift et annet sted på statsbudsjettet, sier tillitsvalgt i Forsvarsbygg.

Svarer ikke konkret

Øystein Bø (H), statssekretær i Forsvardepartementet, vil ikke utale seg konkret i saken. Innen 1. desember skal Forsvarsbygg og Forsvaret sende en omforent plan for gjennomføringen av oppdraget de har fått av Forsvarsdepartementet.

– Det er derfor for tidlig å si konkret hva konsekvensene vil bli for dem som i dag er ansatt i Forsvarsbygg og utøver renholdstjenester, og det gjelder også for lønns- og pensjonsforhold, sier Bø.

– Forsvarsdepartementet har i hele prosessen understreket at de ansattes rettigheter skal ivaretas på en god måte og i samsvar med gjeldende lov- og avtaleverk, sier statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvardepartementet.

Les mer:

Føler seg politisk misbrukt

Renholdere sparkes ut i uvisshet

Forsvarsbygg mister renholdere i Forsvaret

Det er jo helt forferdelig. De sparer penger på at de ansatte skal få dårligere vilkår.

Ann-Berit Sagedal, konserntillitsvalgt i Forsvarsbygg

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse