JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi skal nå klimamålene. Det blir sabla tøft, og veldig gøy

Næringsministeren fastslår at det ikke blir næringsutvikling eller grønt skifte uten en «sabla god offentlig sektor».
AMBISJONER: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sa det verken blir næringsutvikling eller et grønt skifte uten en sterk offentlig sektor.

AMBISJONER: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sa det verken blir næringsutvikling eller et grønt skifte uten en sterk offentlig sektor.

Arash nejad/nyebilder.no

anders@lomedia.no

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) hilste NTL-landsmøtet mandag, og han var innom hele bredden av den politiske situasjonen i Norge og verden.

Krigen i Ukraina, energikrig og en voldsom prisvekst er bakteppet, og Vestre understreket hvor viktig det er å få kontroll på økonomien.

– Det er så enkelt at vi ikke kan kjøpe oss ut av alle problemer. Det nytter ikke å pøse på med mer penger, det vil bare dra prisene lenger opp.

Viktig samspill

Selv om forutsetningene har endret seg mye etter at Hurdalsplattformen ble skrevet, sto Vestre fast på at de jobber for å gjennomføre planene. Blant annet ved å omfordele slik at både personer og næringer som har mye bidrar mer. Og å skape ny næringsutvikling.

Vestre poengterte også at om man skal få til næringsutvikling, så trengs det en sterk offentlig sektor.

– Det skapes ikke en eneste lønnsom privat arbeidsplass i Norge om vi ikke har en offentlig sektor som tilrettelegger for at det kan skje. de som setter opp en motsetning mellom privat og offentlig sektor har ikke forstått noen ting. Jeg kan snakke av erfaring etter å ha ledet en bedrift selv i ti år, sa han.

Store klimaambisjoner

Næringsministeren var også innom klima- og miljøspørsmålet flere ganger. Han takket NTL for å ha vært, og for å alltid ville være det, en sann alliert i klimakampen. Det mener han blir viktig framover.

– Det er SÅ viktig at vi jobber sammen, privat og offentlig sektor og organisasjoner, i klimapartnerskap og forpliktende allianser der vi sammen kan f opp tempoet i det grønne skiftet, sa han.

Han kalte klimasaken «den aller viktigste saken». Vestre viste til at Norge siden 1990 har kuttet 4 av de 55 prosentene av klimautslipp.

– Resten må kuttes innen 2030. Det vil bli sabla tøft, men du verden hvor gøy det vil bli, sa han.

Vestre pekte på havvindsatsingen, der Norge skal bygge ut 30 GWh innen 2040.

– Vi skal bygge 1500 supersexy, flotte, ruvende havvindturbiner i sameksistens med fiskerinæringa. Det er avgjørende for at vi skal klare det grønne skiftet, sa han.

Sammen med NTL

Vestre hadde et stort «men»:

– Vi får ikke til dette uten en sabla god offentlig sektor. Da vi tok over regjeringsmakten var det et halvt årsverk i Olje- og energidepartementet som jobbet med havvind. Det nytter ikke, sa Vestre, og la til at glad det bygges opp kompetanse og kapasitet på dette rundt om i etatene.

– Saksbehandlerkapasiteten er bygget ned, og det sinnssykt dårlig næringspolitikk. Vi m ha en offentlig sektor som spiller på lag, og den må være dimensjonert for det.

Vestre, som tidligere NTL-medlem, sa det grønne skiftet skal skje med en tro på framtida og en dugnadsånd alle føler de kan være en del av.

– Vi skal overlate kloden i en bedre forfatning enn når vi tok over, og det er innen rekkevidde. Og det skal vi gjøre sammen med NTL, som alltid har vært utålmodig på vegne av klimaet, og som fortsatt vil være det, sa Vestre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse