JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
POPULÆR: Mange skoleklasser besøker fantasiparken i Chandigarh

POPULÆR: Mange skoleklasser besøker fantasiparken i Chandigarh

Nina Hanssen

På besøk hos et søppelkunstgeni i Chandigarh

Fantasipark av søppel

Du har kanskje hørt om det kjente palasset Taj Mahal litt sør for Delhi, men at den nest største turistattaksjonen er en park med søppel omgjort til kunst, visste du kanskje ikke? Vi har besøkt Rock Garden og kunstneren bak i Chandigarh i Nord-India.04.12.2013
12:00
04.12.2013 16:16

nina.hanssen@lomedia.no

En fire timers kjøretur fra hovedtstaden i India tar oss til Chandigarh, en by som ligger under Himalayas fjell og som fungerer som hovedstad både for Haryana (med rundt 21 millioner innbyggere) og Punjab, sikhenes land, (med rundt 24 millioner innbyggere).

Her byttes hilsenen "Namaste" ut med "Sat Sik akal" og de fleste menn du møter bærer turban.

De fleste kvinner og barn har fargerike klær med gull og glitter, både til fest og hverdag. Men det er også mange fattige som verken har fargerike klær eller bærer turban, slik sikher gjør. Målet mitt er et besøk i kunstneren Nek Chands Fantasy Rock Garden. Miljøparken med de mange tusen fantastiskulpturene av stein, søppel, uvanlige materialer og med spennende fjellformasjoner, sies å være helt unik og det finnes ikke noe lignende. Parken står på Unescos liste og Nek Chand er genierklært. I guideboka står det at et besøk her, er som å ramle ned i et kaninhull og inn i hodet til Nek Chand. Jeg har derfor store forventninger og føler meg nesten som Wendy i Peter Pan som flyr ut av vinduet i det jeg går inn porten til parken. At jeg selv snart skal bli en turistattraksjon, er jeg ikke forberedt på. Utenlandske turister er nemlig en sjelden art i denne delen av India - og jeg må finne meg i å bli en del av mange indiske familiealbum.

Det var tilfeldig at veiarbeideren Nek Chand skulle bli en kjent kunstner. I 1947 jobbet han nemlig for veimyndighetene her, men synes det var trist å se så mye søppel liggende rundt i byen at han begynte å samle på det og gi det nytt liv. Han lagde noen få skulpturer i starten, som han anonymt plasserte rundt i byen til inspirasjon og glede for innbyggerne.Nek Chands kunst var lagd av solid materiale som tålte både regn, kulde og tøff behandling.

Oppdaget i 1976

Men det var først etter 15 år at myndighetene oppdaget den kreative vei-inspektøren.Parken ble offisielt åpnet i 1976 og da fikk Chand også flere arbeidere som kunne bistå med å fullføre drømmen.Chands ønske var å appelere til barn og voksnes kreativitet og få mennesker til å trekke på smilebåndet i en ellers hektisk hverdag. At dette skulle bli nesten like populært som Taj Mahal, var ikke et mål han hadde satt seg. For Chand var det viktigst å skape harmoni mellom mennesker og natur via kunst.

I dag er parken på 12 hektar. Den har hatt flere millioner besøkende de siste 30 årene.Parken er bygd i tre faser. Den siste delen gjør meg nesten målløs.Allerede ved inngangen, skjønner jeg at parken kommer fra hodet på en meget kreativ mann. Ser man nærmere på menneskene og dyrene i de ulike materialene, ser man at det er faktisk resirkulert søppel som nå er blitt kunst.

Jeg vandrer gjennom små huler i fjellet og kommer stadig vekk til store åpne hageområder, der det er nye fantasivesener som møter meg i keramikk, elektroniske sokler, ødelagte armbånd, skrap og glass. Jerntråd har blitt til dansende kvinner og keramikk og knust glass til et fotballlag.

Mens jeg går, høres både latter og prat fra entusiastiuske familier og skoleklasser som besøker parken. Her gjelder det å se både ned og opp, da de fleste inngangene er dekorert med fargerik kunst. Jeg føler meg svimmel på en god måte, og får selv lyst til å skape kreative figurere av søppel. Parken gir meg et nytt syn på søppel, men også på kunst. Jeg er sulten på å få vite mer om mannen bak dette spesielle verdenskjente kunstprosjketet og spør vaktene om det er en butikk der jeg kan kjøpe bøker som forteller mer om mannen bak, Nek Chand. De nikker og viser vei.

I grotta med et geni

Jeg blir ført inn i en liten grotte av noen vakter i parken. De ler og prater på sitt lokale språk mens de fører meg videre inn i fjellet. Døren går opp og i et overfylt kontor inne i berget, sitter selveste legenden Nek Chand. Den urgamle mannen ønsker meg velkommen til parken på engelsk. Nå blir jeg helt målløs, men han ler og inviterer meg på chai, tradisjonell te med sukker og melk.

Han spør hva jeg synes om skulturene og parken forteller om sin drøm. Jeg takker for at han har tatt seg med i sin drømmeverden og innrømmer at han har satt i gang noe i meg. Jeg får lyst til å skape. I kameraet har jeg allerede tatt 200 bilder for å ta med hjem. Det er han glad for. For den lille grå mannen med smilerynker har større visjoner med sin kunst enn å lage vakre figurere. Ofte holder han workshop for barn og unge om hvor viktig det er å ta vare på miljøet vårt og ikke forurense.

Han er opptatt av at neste generasjon skal lære seg å ta vare på miljøet og i parken er det mange skilt som oppfordrer til å tenke miljøvennlig. Han ønsker å videreformidle kunnskap om resirkulasjon og holder også ofte kurs for unge kunstnere. Han tar også inn frivillige som vil lære mer om transformasjonen fra stygg søppel til vakker kunst. I Nek Chands verden er det meste vakker. Han ser allerede potensiele for å skape vakker kunst når han kommer over skrot. Hele parken er som et eventyr du trer inn i. Og det er vanskelig å komme ut uten å være inspirert. Mange går inn i parken og kommer ut med en drøm som de vil realisere. Parken var også Nek Chands drøm. For sitt arbeid har kunstneren, arkitekten og veiarbeideren mottatt mange priser både fra Indiske og utenlandske myndigheter. På veggen henger prisene innrammet sammen med ros fra statsledere gjennom tidene. Da den gamle mannen startet arbeidet med å lage søppelkunst, var han ukjent med at resirkulering er ganske vanlig i europeiske land. Han bare fikk en ide om at det må da være mulig å lage noen vakkert av søppel. I dag vet han at det finnes flere kunstnerer som lager resikulert kunst. På sine mange reiser har han møtt folk som er inspirert av hans arbeid og parklen. Han bare ler når jeg konfronter han med at hans miljøprosjekt i Chandigarh er Indias nest største turistattrasjon etter Taj Mahal.-Ja de sier så. Takk for at du kom. Her er en bok som er laget om parken. Du skal få en signert en, sier han og ler.

Selv om han er godt over 90 år, er han nemlig langt fra ferdig med sitt drømmeprosjekt. Allerede nå jobber han med en ny fase av parken som han tror vil overraske besøkende enda mer. For i hans hode er det fortsatt mange fantasifiguerer som skal ut. Mens vi sitter sammen er det som han plutselig går inn i sin egen verden. Det virker som om kunstneren har fått en ny ide om å resirkulere søppel.

Offisielt navn: The Republic of India

Største byer:New Delhi (hovedstad), Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad, Bangalore, Lucknow

Språk: 18 offisielle språk (anerkjent av den indiske konstitusjonen) hvorav de viktigste; hindi, urdu, bengali, punjabi, tamil, telugu og engelsk.

Flateinnhold: 3,3 mill km2

Folketall: Ca. 1,2 milliarder

Befolkningsvekst: Ca. 2,0%

"Mitt mål er å gi nytt liv til gammelt skrot og søppel og stimulere til kreativitet" Nek Chand, søppelkunstgeni fra Chandigarh i India

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.12.2013
12:00
04.12.2013 16:16Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

Håvard Sæbø

Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

– Det arbeidsmarkedet vi har i dag gjør det ikke lett for noen å finne jobb, men det er enda vanskeligere for dem som har helseutfordringer, sier Nav-forsker.

– Det arbeidsmarkedet vi har i dag gjør det ikke lett for noen å finne jobb, men det er enda vanskeligere for dem som har helseutfordringer, sier Nav-forsker.

Tormod Ytrehus

AAP-forlengelse løper ut: – Mange vil havne på sosialhjelp eller ingenting, sier Nav-forsker

Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.

Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.

Martin Guttormsen Slørdal

Tillitsvalgt Tyra: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

Frykter AAP-kuttene har bidratt på selvmordsstatstikken – krever umiddelbar kartlegging

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

I siste episode av serien «Sånn er Norge» refererer Harald Eia til sitt eget liv for å forklare hvorfor fagorganisering er viktig.

I siste episode av serien «Sånn er Norge» refererer Harald Eia til sitt eget liv for å forklare hvorfor fagorganisering er viktig.

skjermdump, NRK TV - Sånn er Norge

Rørt Harald Eia i beste sendetid: Ber folk fagorganisere seg

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Amanda Iversen Orlich

Trygdeskandalen: Marianne vet ikke om hun blir frikjent før hun dør

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Marie von Krogh

Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

Leif Martin Kirknes

Sandra (23) kan bli en av Norges mektigste kvinner

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

Ole Palmstrøm

Lite penger i lønnsoppgjøret for jernbaneansatte. Så mye øker lønna

Leif Martin Kirknes

Regjeringen strammer inn: Utenlandske arbeidere fra røde land får ikke lenger unntak

Høyres nestleder Tina Bru gikk hardt ut mot Arbeiderpartiets kritikk av regjeringen i VG. Hun mente det var løgn at regjeringen har gjort det dyrere å være syk. Faktasjekken til faktisk.no viser at det er Tina Bru som tar feil.  Her er Jan Tore Sanner, Erna Solberg og Tina Bru på Høyres landsmøte 2020.

Høyres nestleder Tina Bru gikk hardt ut mot Arbeiderpartiets kritikk av regjeringen i VG. Hun mente det var løgn at regjeringen har gjort det dyrere å være syk. Faktasjekken til faktisk.no viser at det er Tina Bru som tar feil. Her er Jan Tore Sanner, Erna Solberg og Tina Bru på Høyres landsmøte 2020.

Vidar Ruud/NTB

Faktisk.no: Regjeringen gjør det dyrere å være syk

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet mest fram på målinger i oktober

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Lastebilsjåfører får ny lønn: – Var nok maksimalt av det vi kunne klare å få til

KLAR TIL Å LEVERE: Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland er klar på at dersom Statens vegvesen får de samme rammene som Nye Veier vil etaten kunne gi enda mer veg tilbake.

KLAR TIL Å LEVERE: Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland er klar på at dersom Statens vegvesen får de samme rammene som Nye Veier vil etaten kunne gi enda mer veg tilbake.

Nye Veier AS

Vegvesenet-direktør: – Får vi samme vilkårene som Nye Veier kan vi gi enda mer veg tilbake

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

Colourbox.com

Karensperioden fra AAP skaper fortvilelse. Frp sikrer regjeringen flertallet for å beholde den

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser nye dagpengetiltak. Regjeringen glemmer krisetiltakene for arbeidsfolk, mener han.

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser nye dagpengetiltak. Regjeringen glemmer krisetiltakene for arbeidsfolk, mener han.

Jan-Erik Østlie

Fra nyttår får permitterte og arbeidsledige flere tusen kroner mindre å leve av i måneden: – En hån


Flere saker