JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarbygg-renholderne opp i Stortinget

SVs Ingunn Gjerstad ville i Stortingets spørretime vite hvordan forsvarsministeren har tenkt å snakke med de 364 renholderne som mister jobbene sine i Forsvarsbygg.
PÅ VEI UT: Renholderne i Forsvarsbygg skal outsources. Onsdag måtte forsvarsministeren forsvare vedtaket i Stortinget.

PÅ VEI UT: Renholderne i Forsvarsbygg skal outsources. Onsdag måtte forsvarsministeren forsvare vedtaket i Stortinget.

Ole Palmstrøm

anne.siri.rena@lomedia.no

Forsvarsdepartementet har besluttet at renholdet Forsvarsbygg utfører skal settes ut på anbud, noe som får konsekvenser for de som i dag er fast ansatt.

– Vi har altså 364 renholdere som i dag er direkte berørt av vedtaket. 150 av disse er over 55 år, de fleste er kvinner uten mye formell utdanning. Jeg har lyst til å vite litt mer konkret om hvordan forsvarsministeren skal snakke med dem. I denne salen snakker vi mye om å hindre at folk faller ut av arbeidslivet, sa stortingsrepresentant Ingunn Gjerstad (SV) under spørretimen onsdag.

Les også: Renholderne sparkes ut i uvisshet | Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret

Senest innen 1. august

Spørsmålet var fremsatt av Kjersti Bergstø (SV), men Gjerstad var den som tok debatten i Stortinget. Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) svarte at Forsvarsdepartementet, som er arbeidsgiver, hele veien har sagt at de ansattes rettigheter skal ivaretas på en "god måte og i samsvar med gjeldende lov- og avtaleverk".

– Tillitsvalgte har vært involvert i og gitt innspill til arbeidet med utredningene. Når vi nå går inn i formaliseringen av dette, skal konsekvensene for de ansatte belyses grundig, sa Søreide.

Forsvarsministeren vil ennå ikke si noe om endelige konsekvenser for de som i dag utøver renholdstjenester i Forsvarsbygg, heller ikke om det som omfatter lønns- og pensjonsforhold. Men hun understreket at beslutningen om å sette rengjøring ut på anbud vil få personalmessige konsekvenser for de som i dag jobber med renhold i Forsvarsbygg, og at oppdraget skal utføres snarest – og senest innen 1. august neste år.

Sikkerhetsklarering

SVs Ingunn Gjerstad lurte videre på hvilken strategi forsvarsministeren har for å sikre at det skaffes sikkerhetsklarerte renholdere til Forsvarets små og store institusjoner.

– Kravet om sikkerhetsklarering vil fortsatt gjelde framover, uavhengig av hvem som gjennomfører renholdstjenestene. Sikkerhetsaspektet inngår som en viktig del av planleggingen til Forsvaret og Forsvarsbygg, svarte Søreide.

Fritt fram

Ifølge Ine Marie Eriksen Søreide bruker forsvarssektoren totalt i overkant av 300 millioner kroner i året på renhold, og Forsvarsbygg er monopolleverandør av tjenesten til Forsvaret.

En arbeidsgruppe ledet av Forsvarsdepartementet gikk i 2013 gjennom forvaltningsmodellen for eiendom, bygg og anlegg. I denne gruppa satt også tillitsvalgtrepresentanter. I januar i år overleverte gruppa en endelig rapport til departementet, og der sto det at det ikke bør være noe hinder for at Forsvaret fritt skal velge hvem de kjøper renholdstjenester av.

– Forsvaret har uttrykt et tydelig ønske om økt valgfrihet i valg av tjenesteleverandør. Vi ser på muligheter for å drive kjerneoppgaver best mulig, og det betyr også frigjøring av ressurser, sa Søreide.

Søvnløse netter

Renholderne hos Forsvaret på Kjevik ligger våkne om natta av bekymringer,

– Det var et sjokk. Jeg trodde ikke det skulle være mulig å bli sagt opp sånn, uttalte Lisbeth Tofte til NTL-magasinet etter at hun hadde fått beskjeden i september.

Tofte vil være et drøyt år unna pensjonsalder når hun kastet ut av jobben sin. I likhet med mange av de andre 364 renholderne vet hun ikke hvor veien videre går.

Dette var spørsmålet fra SV:

"Forsvarsdepartementet har besluttet at reingjøring av Forsvarets bygg skal settes ut på anbud. Hvordan har de ansatte og deres organisasjoner blitt involvert, hva vil skje med dem som i dag er ansatt, og hvordan vil dette virke inn på deres lønns- og pensjonsforhold dersom man sammenligner med vanlige pensjonsordninger for reinholdere i privat sektor?"

– 150 av disse er over 55 år, de fleste er kvinner uten mye formell utdanning. Jeg har lyst til å vite litt mer konkret om hvordan forsvarsministeren skal snakke med dem.

Ingunn Gjerstad, stortingsrepresentant for SV

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Dette var spørsmålet fra SV:

"Forsvarsdepartementet har besluttet at reingjøring av Forsvarets bygg skal settes ut på anbud. Hvordan har de ansatte og deres organisasjoner blitt involvert, hva vil skje med dem som i dag er ansatt, og hvordan vil dette virke inn på deres lønns- og pensjonsforhold dersom man sammenligner med vanlige pensjonsordninger for reinholdere i privat sektor?"