JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
IKKE FAST STILLING: I tre og et halvt år har lagermedarbeider Bjørg Johannesen jobbet midlertidig på Forsvarets Logistikkavdeling Forsyning på Madla. I følge NTL har hun krav på fast stilling. Kravet er avvist av Forsvaret. 
– Jeg vil at ledelsen skal vite at det sitter en person og biter negler fordi jeg ikke vet hva som skjer de neste månedene, sier Johannesen.

IKKE FAST STILLING: I tre og et halvt år har lagermedarbeider Bjørg Johannesen jobbet midlertidig på Forsvarets Logistikkavdeling Forsyning på Madla. I følge NTL har hun krav på fast stilling. Kravet er avvist av Forsvaret. – Jeg vil at ledelsen skal vite at det sitter en person og biter negler fordi jeg ikke vet hva som skjer de neste månedene, sier Johannesen.

Anders Hauge-Eltvik

Forsvaret bruker millioner på innleie

I 2013 brukte Forsvaret over 122 millioner på innleie. For lagermedarbeider Bjørg Johannessen er hver juni like nervepirrende.02.06.2014
12:00
02.06.2014 13:38

katharina.dale.hakonsen@lomedia.no

– Over en viss tid har Forsvaret kuttet stillinger for å spare penger, men arbeidsoppgavene er der. Det fører til at de benytter penger på innleid arbeidskraft, sier Tom-Rune Klemetsen, leder i NTL Forsvaret.

I fjor brukte Forsvaret 122 millioner kroner på innleid arbeidskraft. Det tilsvarer 250 årsverk.

I 2012 gikk 90 millioner med til innleie.

Forsvaret har ikke oversikt over bruken fra tidligere år. Cyberforsvaret, Logikkstikkavdelingen og Hæren er storforbrukere av ekstern arbeidskraft.

Nervepirrende

Lagermedarbeider og NTLmedlem Bjørg Johannesen på Forsvarets Logistikkavdeling Forsyning på Madla har fått erfare konsekvensene av Forsvarets bruk av innleid hjelp. I til sammen nærmere fire år har hun jobbet for Forsvaret. I to og et halvt år, fra august 2010 til desember 2012, var hun innleid gjennom bemanningsbyråer. De siste 17 månedene har hun vært midlertidig ansatt på kontrakter av seks måneders varighet. Det er nervepirrende.

– Da kontrakten min gikk ut i november, fikk jeg beskjed om at de ikke trengte flere folk. Jeg hakket tenner og tenkte: hva skjer nå? Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at de hadde fornyet kontrakten med seks måneder. Det er ofte rent tilfeldig at jeg får vite om forlengelsene, sier Johannesen.

I følge Tjenestemannsloven, har hun krav på fast ansettelse. Johannesen utfører faste arbeidsoppgavene til en tidligere kollega som gikk av med pensjon. NTL har fremmet kravet om fast ansettelse. Forsvaret har avvist kravet.

Stillingen hennes er lyst ut. Johannesen har søkt, var på intervju i januar i år og er blant de innstilte.

Hun vet ikke når avgjørelsen tas. Forsvaret har gitt henne beskjed om at det kan ta alt fra to til seks måneder. Årsaken er at alle de innstilte må sikkerhetsklareres.

– Jeg er 40 år og har lyst til å se framover. Jeg vil gjerne slå meg til ro og slutte å ukependle fra Eiken i Vest-Agder til Stavanger. Jeg trenger en fast jobb for å få finansiering i banken. Kontrakten min går alltid ut i juni. Det har ført til at i de siste fire årene har jeg ikke hatt skikkelig sommerferie.

Stortrives

Bjørg Johannesens har kontrakt fram til 31. mai. Hun vet ikke om hun får fortsette.

– Nå har dette pågått så lenge. Tålmodigheten tar snart slutt. Jeg vil gjøre en god jobb, men for hver gang jeg bare får en forlengelse, tappes jeg for krefter, sier lagermedarbeideren som legger til at hun stortrives på arbeidsplassen.

I følge Hovedtariffavtalen, skal innleie drøftes med tillitsvalgt minst to ganger i året. I flere år har Tom-Rune Klemetsen ønsket å diskutere innleid arbeidskraft med Forsvaret.

– I 2013 sendte vi et krav om drøftelse. I år er første gang dette er drøftet på en ordentlig måte, sier Klemetsen som er usikker på om Forsvaret har orden i sysakene.

– Jeg er ikke komfortabel med at tallene er riktige. Jeg frykter at de er høyere, sier han.

Personaldirektør i Forsvaret, Tom Simonsen, tror dette er de reelle tallene. Han argumenterer også for at i Forsvaret, som en stor organisasjon, har behov for innleie.

– Omfanget av innleid arbeidskraft styres ut fra de oppgaver som skal utføres ved sesongmessige svingninger og uforutsette behov, sier Simonsen.

Spare penger

I følge Tjenestemannsloven skal medarbeidere i all hovedsak være fast ansatte.

Men det fins noen få unntak. For eksempel dersom arbeidsgiver har behov for en tjenestemann i en kort periode, når arbeidet ikke er fast organisert eller ved åremålsstillinger.

– Det er ok med innleie, men det må skje i lovlige former, sier Klemetsen som legger til at over en viss periode har Forsvaret kuttet stillinger for å spare penger, men arbeidsoppgavene forsvinner ikke.

– Det fører til at de bruker penger på innleid arbeidskraft, sier Klemetsen.

Personaldirektøren i Forsvaret understreker at all innleie så vidt vi er bekjent foregår i lovlige former.

– Hvis vi ikke klarer å løse oppgavens innenfor Forsvarets faste antall årsverk, må vi ty til innleie. Målet vårt er at alle oppgavene skal løses av faste ansatte, sier Simonsen.

Bakkemannskap

For at den militære delen av Forsvaret skal yte sitt beste, er de avhengig av sivile kolleger de kan stole på, som er gode og lojale, mener Klemetsen.

– Jeg kan ikke forstå at midlertidig innleid kapasitet kan betjene Forsvaret på en så god måte som de faste ansatte, sier han.

– For å bli gode sammen, må en øve sammen. Forsvaret er avhengig av kontinuitet og lojale sivilt ansatte som vet hva militæret trenger, sier Klemetsen.

Tom Simonsen vektlegger at den lokale arbeidsgiver i Forsvaret er ansvarlig for at eksterne medarbeidere utfører arbeidsoppgavene på en tilfredsstillende måte.

– Vi har gjennom mange år jobber aktivt med holdninger, etikk og ledelse. Vi forutsetter at innleid arbeidskraft tilsettes i tråd med disse prinsippene, sier personaldirektøren.

Innleid arbeidskraft

Mer enn 122 millioner er brukt på innleie i 2013. De jobber på verksted, kjøkkenet og i andre støttefunksjoner i forvaltningen.

Cyberforsvaret: 61 357

Logikkstikkavdelingen: 16 652

Hæren: 12 605

Jeg trenger en fast jobb for å få finansiering i banken

Bjørg Johannesen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.06.2014
12:00
02.06.2014 13:38Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

Oppdatert versjon:

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

Håvard Sæbø

Hvem skal lede LO til 2025? Slik foregår valget til ny ledelse for de neste tre årene

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»