JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glede over statsoppgjøret, men NTL-tillitsvalgte vil kutte lokal pott

– Det er bedre med 31.000 i hånden enn 10.000 på taket. (OBS: Denne saken er fra 2023, og ble ved en feiltagelse sendt ut i NTLs nyhetsbrev 16. april 2024)
NTL-nestleder Ellen Dalen fikk mange gode tilbakemeldinger på statsoppgjøret fra tillitsvalgte i forbundet.

NTL-nestleder Ellen Dalen fikk mange gode tilbakemeldinger på statsoppgjøret fra tillitsvalgte i forbundet.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

Slik formulerte NTLs nestleder Ellen Dalen det hun kalte sitt nye slagord i lønnsforhandlinger. Kommentaren falt i en diskusjon på forbundets landsstyremøte om årets tariffoppgjør og hva som skiller de ulike tariffavtalene i staten.

LO Stat og YS Stat kom i mål med en avtale om at alle ansatte skulle få et flatt tillegg på 31 000 kroner på de ulike trinnene på lønnstabellen. Det er også satt av en pott som tilsvarer 15 prosent av lønnstilleggene til lokale forhandlinger.

Akademikerne og Unio som er på avtaler der alt skal fordeles lokalt, kommer ikke i mål med sine forhandlinger ute virksomhetene før til høsten. Dette får ifølge Dalen ulike konsekvenser:

– Våre medlemmer begynner å få utbetalt tilleggene nå. I mellomtida sitter de andre og venter, kanskje til nærmere jul.

Selv om Akademikerne og Unio er opptatt av å fordele sin pott individuelt, skjer det innimellom at de også tyr til generelle tillegg i virksomhetene. Her ønsker Dalen å påpeke at et generelt tillegg sentralt og lokalt er to ulike ting.

– Sentrale tillegg legges på tabellen og har derfor varig effekt og betydning for andre tillegg og minstelønnssatser. Generelle tillegg lokalt følger bare de personene som får tillegget og får ingen betydning på andre områder. 

Mye applaus

Med unntak av dette ønsket om å unngå helt bruken av lokale potter, som de fleste som tok ordet slutter ring om, vanket det mye ros og applaus under evalueringen av årets tariffoppgjør. Et flatt kronetillegg innebærer lavere prosentvis økning for de på toppen enn de på bunnen, likevel var det ingen som fortalte om kritiske tilbakemeldinger fra de høytlønte.

– Tilbakemeldingene fra medlemmene er udelt positive, sa Marit Martinsen Dahle, leder av NTL ved Universitetet i Tromsø.

Medlemmene hennes spenner fra renholdere til professorer.

Synneøve Bakken, leder av NTL Studentsamskipnadene, har veldig mange lavtlønte medlemmer. Selv synes hun det var rørende å se hvordan høytlønte sto skulder ved skulder med de på de laveste trinnene under streiken.

– Det er solidaritet i praksis!

Noen ønsker fortsatt lokal pott

De fleste ga altså uttrykk for at de helst vil kvitte seg helt med lokale potter og fordele hele lønnsøkningen sentralt. Men det var unntak. Geir Senum som sitter i ledelsen i NTL Sentralforvaltningen, mener det er er greit å beholde en viss sum til lokal fordeling på arbeidsplassen.

– Vi har flere tillitsvalgte som synes det er fint å ha litt penger som kan brukes til å rette opp i skjevheter som har oppstått, sa han.

Senum ble motsagt av blant andre Bjørn Ove Hersdal i NTL Skatt:

– Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke bare kan ha samme ideologi lokalt som sentralt, altså at alle skal få samme beløp.

Ingvild Vaggen Malvik, leder av NTL Riksrevisjonen, mener det er viktig å ha en felles strategi i dette spørsmålet.

– Man bør kjenne igjen NTL og det de står for i de lokale forhandlingene rundt omkring, sa hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse