JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje og rekruttering:

Klimaengasjerte unge vegrer seg for å melde seg inn i LO, mener NTL Ung-lederen

NTL Ung-leder Martin Kvalvik advarer mot fallende organisasjonsgrad, og sier det er vanskelig å verve klimaengasjerte unge til LO. Men Peggy Hessen Følsvik parerer.
VERVING: NTL Ung-leder Martin Kvalvik jobber med verving av unge, og synes det er vanskelig å få klimaengasjerte unge til å melde seg inn i et LO-forbund.

VERVING: NTL Ung-leder Martin Kvalvik jobber med verving av unge, og synes det er vanskelig å få klimaengasjerte unge til å melde seg inn i et LO-forbund.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Leder Martin Kvalvik i NTL Ung er bekymret for organisasjonsgraden til LO. Han møter mange unge som vegrer seg for å melde seg inn i LO, ettersom de ikke oppfattes som sterke nok pådrivere i klimakampen.

– Verdens beste modell

Det gjør han bekymret for den norske modellen. En modell han selv føler en dyp takknemlighet til:

– Jeg kan personlig si at hadde ikke arbeiderbevegelsen kjempet seg til velferdsstaten og at vi har det gode samfunnet vi har, så hadde ikke jeg stått her og snakket foran dere alle, sa Kvalvik.

Oppveksten var preget av sykdom i familien, og han vokste opp med en mor som var alene og uten utdannelse.

– Selv var jeg helt avhengig av gratis helsehjelp i mine første leveår. Jeg vet så utrolig godt at om jeg og moren min hadde levd i et annet land enn Norge, så hadde vi ikke klart oss så godt som vi har gjort, fastslår han.

Årsaken til dette er den norske velferdsmodellen, og Kvalvik frykter det blir vanskeligere å hegne om denne dersom organisasjonsgraden til LO ikke styrkes.

– Derfor må verving av nye unge medlemmer til fagbevegelsen være det viktigste vi gjør. For å få til det, må LO og forbundene til LO være aktuelle ovenfor unge arbeidstakere. I dag så oppfattes LO med sin olje-iver på feil side av historien, sier Kvalvik.

Rekrutteringsproblem

Han mener klimaengasjementet i LO er for svakt, og at det vil bli et rekrutteringsproblem.

– Vi i NTL Ung merker at det er en ulempe å si at vi er fra LO når vi står på studiestedene og prøver å verve klimaengasjert ungdom.

Kvalvik understreket både overfor statsministeren og LO-lederen at han vil stå på for å gjøre det han kan. Men han vil vite hva de vil gjøre:

– Mitt spørsmål til dere er hvordan dere ser på arbeiderbevegelsens rekrutteringsutfordring blant unge samtidig som vi støtter en oljepolitikk som er med på å ødelegge jordens tålegrense og livsgrunnlaget til fremtidens potensielle fagforeningsmedlemmer?

– Det er LO som er garantisten

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte Kvalvik, og parerte med at LO aldri har hatt så mange unge organisert, og at andelen unge aldri har vært høyere.

Hun mener det ikke er noen andre enn LO som kan sørge for en rettferdig omstilling og å skape nye, bærekraftige arbeidsplasser.

– Det klarer vi ikke gjennom å avvikle olje- og gassindustrien, men å utvikle den og bygge nye industrier på skuldrene av dagens giganter. Det er dét som er i ferd med å skje nå, og det er det store fellesskapet i LO som er og må være pådriveren her, sa hun.

GARANTIST: LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier det er nettopp LO som kan sørge for en grønn og rettferdig omstilling.

GARANTIST: LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier det er nettopp LO som kan sørge for en grønn og rettferdig omstilling.

Ole Palmstrøm

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse