JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Gaza preger både statsministeren og LO-lederen

Hjelpen til Gaza står klar når våpenhvilen inntrer. Men både statsministeren og LO-lederen er klare på at målet må være en varig fred.
Peggy Hessen Følsvik og Jonas Gahr Støre håper våpenhvilen blir et faktum, og er klar for å bistå med humanitær hjelp.

Peggy Hessen Følsvik og Jonas Gahr Støre håper våpenhvilen blir et faktum, og er klar for å bistå med humanitær hjelp.

Eirik Dahl Viggen

guro@lomedia.no

Samme dag som Israel og Hamas erklærer fire dagers våpenhvile, står statsminister Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik klar for å hjelpe.

– Vi setter av en halv milliard kroner gjennom bevilgninger på det humanitære budsjettet og omgrupperinger, slik at Norge kan være der når grensene åpner, sier Støre til en applauderende kartellkonferanse på Gol.

Støtten består av 350 millioner kroner i økt humanitær bistand til Gaza og 100 millioner kroner i budsjettstøtte til de palestinske selvstyremyndighetene.

Også LO står klare.

– Vi står klar med humanitær hjelp gjennom Norsk Folkehjelp. Norge må sammen med verdenssamfunnet stå klar, slik at vi kan rykke inn med humanitær hjelp, og hjelp til å gjenoppbygge et krigsherjet Gaza, sier hun.

Både LO, regjeringen, EU og FN har krevd våpenhvilen som nå kan bli en realitet fra i morgen, torsdag. Torsdag morgen meldes det om at pausen i krigføringen er utsatt til tidligst fredag.

Dette er det første diplomatiske gjennombruddet mellom partene siden Hamas angrep Israel 7. oktober.

Mandag passerte dødstallet i det palestinske området 13.300, ifølge Gazas helsemyndigheter, hvorav over 5600 skal være barn.

LO-sekretariatet har allerede bevilget 500.000 kroner til Norsk Folkehjelps arbeid på Gazastripen.

Les også: LO gir en halv million til humanitær hjelp på Gaza

Krever forhandlinger

I de fem neste dagene skal mer enn 300 lastebiler med nødhjelp få komme inn på Gazastripen daglig.

Løslatelse av 50 israelske gisler og 150 palestinske fanger er også blant hovedpunktene i avtalen. Det er for det meste kvinner og barn som blir sluppet fri.

LO-lederen er glad for at det ser ut til å bli en midlertidig våpenhvile og at de sivile på Gaza kan få mer hjelp.

– Denne konflikten løses kun gjennom forhandlinger. Og med å anerkjenne at blokaden må løftes og okkupasjonen avsluttes for å finne grobunn for fred. Israelerne kommer ikke til å oppleve fred og trygghet før palestinerne opplever fred og trygghet, sier Følsvik og fortsetter:

– Det forutsetter en forsoningsprosess. Hvis lederne for palestinerne og israelerne ikke vil sette seg ned og forhandle, må verdenssamfunnet presse dem til det.

Både LO og regjeringen er tydelige på at målet må være en varig fred.

Regjeringen bevilger 500 millioner kroner i nødhjelp til Gaza, fortalte statsminister Jonas Gahr Støre da han ankom Gol og Kartellkonferansen onsdag.

Regjeringen bevilger 500 millioner kroner i nødhjelp til Gaza, fortalte statsminister Jonas Gahr Støre da han ankom Gol og Kartellkonferansen onsdag.

Eirik Dahl Viggen

Vil anerkjenne Palestina

Stortinget mener at Palestina må anerkjennes som en egen stat.

Fra Støre er talen tydelig:

– Norge er klar til å anerkjenne en Palestinsk stat på det tidspunktet hvor det best kan gi løsninger for palestinere. På det tidspunktet hvor verden virkelig kan gjøre grep for at de får en egen stat med institusjoner og med grenser som gjør at de kan leve med den tryggheten alle har rett til.

Det har også LO jobbet for i flere tiår.

– Palestinerne har, som alle andre, rett på en stat de kan kalle sin egen. De har også, som alle andre, krav på like rettigheter med andre på den jorda de lever på. Fredsforhandlinger må begynne her, sier Følsvik.

LO ber regjeringen om å bruke alle diplomatiske og politiske kanaler for å presse fram en våpenhvile og reelle fredsforhandlinger.

De ber også regjeringen om å presse på for å få anerkjent palestinernes legitime rettigheter – til jord, til liv, til menneskeverd og til en framtid.

LO krever også lovforbud mot handel med varer og tjenester med selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i okkuperte områder.

– Våpenforbud er allerede på plass, men vi ber regjeringen jobbe mer aktivt for å få på plass sluttbrukererklæringer for å sikre at forbudet mot våpenhandel med Israel faktisk følges.

Glemmer ikke Ukraina

Krigen i Ukraina har pågått i snart to år.

– Russlands invasjon og krigføring truer Ukraina samt demokratiet i hele Europa og skaper ringvirkninger over hele verden. Putin må stoppes. Vi i LO vet hvilken betydning det har også for norske arbeidstakere her hjemme å kjempe for demokrati og rettferdig fordeling utenfor norske grenser, sier Følsvik.

Derfor fortsetter LO også å støtte ukrainsk fagbevegelse økonomisk og på alle andre måter, ifølge lederen.

LO ber også regjeringen om å presse på for å få anerkjent palestinernes legitime rettigheter – til jord, til liv, til menneskeverd og til en framtid.

LO ber også regjeringen om å presse på for å få anerkjent palestinernes legitime rettigheter – til jord, til liv, til menneskeverd og til en framtid.

Eirik Dahl Viggen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse