JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

LO forsterker støtten til Nei til Atomvåpen: Gir 100.000 kroner i årlig støtte

Etter forslag fra NTL-er Stina Hassel, så vedtok LO-Kongressen i dag å gi 100.000 kroner årlig til Nei til Atomvåpen.
JUBLER FOR VEDTAK: Stina Hassel (NTL) foreslo for kongressen å gi årlig støtte til Nei til Atomvåpen. Hun fikk gjennomslag

JUBLER FOR VEDTAK: Stina Hassel (NTL) foreslo for kongressen å gi årlig støtte til Nei til Atomvåpen. Hun fikk gjennomslag

Martin Guttormsen Slørdal

nina.hanssen@lomedia.no

– En seier for arbeidet med å avskaffe atomvåpen, sier Stina Hassel.

Hassel er etter vedtaket i dag veldig glad for at kongressen enstemmig støttet hennes forslag om at bevilgningen til Nei til atomvåpen som var vedtatt skulle skje årlig.

Terrorbalansen fungerer ikke

– Kampen mot atomvåpen er viktigere nå enn på lenge. I øst truer Putin med å bruke atomvåpen. Den folkerettsstridige invasjonen av Ukraina viser at terrorbalansen heller ikke fungerer, sier hun. Ifølge Hassel bruker Putin bruker atomvåpnene som et skjold for å føre krigen, uten at vesten kan gripe inn.

– Atomvåpen skaper ikke fred og stabilitet, men gjør allerede spente situasjoner enda farligere, sier hun.

Uttalelse: LO ønsker nordisk samarbeid mot atomvåpen: – Krigen er en påminnelse om hvor skjørt demokratiet er

Må ratifisere atomvåpenforbud

Den engasjerte NTL-ere sier at så lenge Norge ikke har ratifisert FNS atomvåpenforbud, er vi med på å legitimere eksistensen og bruken av atomvåpen.

– Atomvåpenforbudet betyr ikke ensidig nedrustning, men legger press på atomvåpenstatene for å komme sammen for å forhandle om gjensidig, verifiserbar og irreversibel nedrustning. Det er en eneste veien å gå – og Norge bør bidra med å øke presset på atomvåpenstatene, legger hun til. Hun er glad for at LO skal sørge for at Nei til Atomvåpen sikres årlige bevilgninger.

– Uttalelser og vedtak har stor betydning, og enda større når det følges opp med vedtak om bevilgninger. I et år der regjeringa har kuttet i bevilgningene til Nei til Atomvåpen og andre organisasjoner som jobber for nedrustning og mot atomvåpen, er det spesielt viktig at LO er sitt samfunnsansvar bevist og bidrar med bevilgninger, sier hun.

LO er på riktig vei

En som i mange år har vært opptatt av å få på plass et atomvåpenforbud er Finn Erik Thoresen, tidligere styreleder i Norsk Folkehjelp. Han er nå gjest på LO-kongressen og er glad for vedtaket med årlige bevilgninger til Nei til Atomvåpen.

– Det viktigste er at LO fortsetter kampen mot atomvåpen. Det i en tid hvor mange tror at atomvåpen er beskyttelse. Det er en masse utslettelse. Dette vedtaket er riktig signal av LO å sende ut, sier han. Norsk Folkehjelp generalsekretær Henriette Killi Westhrin, som i går holdt et innlegg om blant annet folkehjelpens nye kontor i Ukraina, er skuffet over regjeringens manglende finansiering for å bekjempe atomvåpen.

– I et krigsrammet Europa hvor Vladimir Putin implisitt truer med bruk av atomvåpen, må kjernefysisk nedrustning prioriteres høyt, ser Westhrin. Hun er glad for at LO engasjerer seg da hun mener det trengs økt fokus på nedrustning og på kunnskap om atomvåpens konsekvenser for helse, miljø, klima, utvikling og bærekraftsmålene.

– Vi kan og bør starte arbeidet med å redusere den verdi som tillegges atomvåpen og isteden stigmatisere dem, også mens allierte stater fortsatt har dem, sier hun. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse