JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen: – Sammen skal vi gjenreise landet-igjen!

– NTL har helt siden starten vært avgjørende viktig for utviklingen av velferdsstaten. Norge trengte NTL for 75 år siden, men Norge trenger jaggu meg NTL i dag også, sa en engasjert LO-leder som hilset landsmøtet.
GJEST: LO-leder Peggy Hessen Følsvik hilste NTL-landsmøtet mandag.

GJEST: LO-leder Peggy Hessen Følsvik hilste NTL-landsmøtet mandag.

Arash Nejad/nyebilder.no

nina.hanssen@lomedia.no

Mens statsminister Jonas Gahr Støre hadde meldt forfall da han er på klimatoppmøte i Egypt, så stilte LO med lederen sin. Følsvik tok en historisk sving og berømte NTL for sitt bidrag da Norge skulle gjenreises etter fem år med tysk okkupasjon.

– Helt siden den gangen, har NTLs medlemmer hatt som oppgave å bygge det moderne Norge. I departementer, direktorater og høyskoler. I tilsyn, forsvar og politi. Ja, overalt hvor staten har virksomhet finner vi dere, sa hun og mener NTL har vært viktig for utviklingen av velferdsstaten.

Ekstraordinær situasjon

LO-lederen minnet om at vi akkurat nå står oppe i en helt ekstraordinær situasjon.

– Russere i Norge arresteres for dronebruk. Heimevernet vokter olje- og gassanlegg på land. Sjøforsvaret overvåker rørledninger, oljeinstallasjoner og våre maritime interesser. Og Putin truer med bruk av atomvåpen. Krigen rykker nærmere oss, sa hun.

LO-lederen minnet om at beredskap blitt et stadig viktigere tema i samfunnet. Og her har mange NTLs medlemmer en sentral rolle.

– Vi vet at en sterk totalberedskap handler om mer enn bare forsvar. Det handler om trygghet i hverdagen. Det handler om folkehelse, om økonomi og om demokrati, sa hun.

Følsvik er glad for at NTL er aktivt med for å sette totalberedskap på agendaen, der kriser og risiko blir sett i sammenheng på den politiske dagsorden.

Økende forskjeller

Hun var også i sin tale innom pandemien og er bekymret for utviklingen som viser at pandemien har bidratt til økte forskjeller.

– Det er alvorlig. Forskjellene i samfunnet vårt har økt og økt. De som har mye, får mer, mens vanlige folk blir hengende etter. Økende forskjeller er som gift for tilliten i et samfunn, sa hun.

Hessen Følsvik trakk fram at det å verne om den norske modellen med høy tillit har vært og er en helt avgjørende del av LOs arbeid med beredskap, og kommer til å fortsette å være det. I tillegg til kampen mot forskjellssamfunnet mener Følsvik det også er en rekke kamper som gjenstår i arbeidslivet.

– Renholdere i Forsvaret som ikke orker å jobbe lenger trenger særaldersgrenser. Utslitte saksbehandlere i Domstolsadministrasjonen trenger ekstra ressurser. Sammen med dere kjemper vi for de sakene, sa hun og fikk salen med seg.

Hun understreket at ansatte over hele staten også trenger forutsigbar arbeidstid.

– Derfor står vi, sammen med NTL, om å styrke den kollektive styringen og organisering av arbeidstiden, sa hun.

Bekymret for trange tider

I sin hilsningstale tok også LO-lederen opp bekymringen med krevende økonomiske tider med skyhøye strømpriser, drivstoffpriser og økte matvarepriser.

– Norges Banks sine hyppige rentehopp gjør det ikke noe lettere for våre medlemmer, sa hun og har forventninger til forhandlinger om neste års statsbudsjett som starter i neste uke.

– Vi har sagt at vi må se tydelige prioriteringer i statsbudsjettet, som hindrer at forskjellene øker. De med mest må bidra mer. Vi må skjerme de som har minst. Og vi må sikre velferdsordningene til vanlige folk, sa hun.

LO-lederen legger til hovedbudskapet til de som forhandler budsjett om at forskjellene må bli mindre.

– Vi forventer at de som har tjent mye penger på å høste av naturressursene skal bidra mer. Samtidig som de med vanlige og lave inntekter sitter igjen med lavere skatt, sa hun.

Dessuten ønsker LO-lederen at handlingsplanen mot sosial dumping følges opp med å styrke Arbeidstilsynet og øke fagforeningsfradraget, som nå er doblet på ett år. Samtidig som det bør satses det på en politikk for å få unge som står utenfor arbeidslivet inn i jobb. LO-lederen er glad for at ostehøvelkuttene som har tynget offentlig sektor gjennom åtte år med høyreregjering er borte. Og er glad for at regjeringen sikter mot å kutte i klimautslipp, samtidig som man tar hensyn til folks hverdag og virke.

– Det er det vi i LO kaller rettferdig omstilling, sa hun og siterte nestleder i Ap Bjørnar Skjæran som sa at «det grønne skiftet er et prosjekt på størrelse med nettopp gjenreisningen av Norge etter krigen». Hun er glad for at regjeringen har tatt viktige grep for å komme raskere i gang med havvindsatsingen og få ned saksbehandlingstiden.

– Gode venner, det grønne skiftet handler ikke bare om teknologi og investeringer. Det handler også om politikk. Det handler om saksbehandlere som skal gjøre jobben sin. Det handler om dere, sa hun.

Hun tok samtidig med en smørbrødliste over arbeidslivspolitikk hun mener regjeringen allerede har levert på som fagforeningsfradraget som er doblet, pensjon fra første krone, retten til heltid, forbud og sterke begrensninger på innleie, norsk lønn i norsk farvann. Og tok også med at fagforeningenes søksmålsrett er gjeninnført, karensåret for AAP-mottakere er historie og at retten til fast ansettelse er styrket. Hun er også glad for at regjeringen nå ønsker å stille seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser.

– Det er vi i gang med nå – gjennom Norgesmodellen. Regjeringen og partene sammen, sa hun.

Gift for samfunnet

Men i sin tale understreket LO-lederen at det å redusere forskjeller er en prioritert oppgave.

– Få vet dette bedre enn dere i NTL. Dere møter ulikheten hver dag. I Nav, i Arbeidstilsynet, i Husbanken. «Ulikhet er som gift for den norske modellen,» pleide Hans-Christian å si. Men om ulikhet er som gift for den norske modellen – så er den norske modellen vårt beste våpen mot ulikhet, sa Følsvik.

– Sammen skal vi fortsette å forandre Norge, slik vi har gjort i over 100 år – og slik dere har gjort siden Gjenreisningskontorets dager etter krigen. Vi skal sette vårt stempel på forvaltningen og vi skal gjøre det sammen med dere. Landets største – og viktigste fagforening for ansatte i stat og forvaltning, avsluttet LO leder Peggy Hessen Følsvik. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse