JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mangeårig klimakjemper

Husker dere Brundtlands kommisjon «Vår felles framtid» fra 1987? spurte Ingvild Vaggen Malvik fra NTL Riksrevisjonens i et brennende engasjerende innlegg til landsmøtet. Hun forventer en offensiv klima og miljøpolitikk av forbundet sitt.
KLIMA: Ingvild Vaggen Malvik i NTL Riksrevisjonen håper NTL fortsatt vil være ledende i klimakampen i LO.

KLIMA: Ingvild Vaggen Malvik i NTL Riksrevisjonen håper NTL fortsatt vil være ledende i klimakampen i LO.

Morten Hansen

nina.hanssen@lomedia.no

Særlig er hun spent på om setningen «NTL vil jobbe for at det ikke åpnes nye olje- og gassfelt på norsk sokkel» vil overleve under behandlingen av det nye prinsipp og handlingsplanene.

– NTL er en spydspiss på dette områder i LO og jeg håper NTL kan holde fast kurs og vedta en kraftfull offensiv politikk for grønn og rettferdig omstilling, sier hun.

Engasjert

Vaggen Malvik engasjerte seg tidlig i AUF og miljøsaken har vært en grønn tråd gjennom hele hennes liv. Det sterke engasjementet gjorde at hun både ble styreleder av organisasjonen «Fremtiden i våre hender» og deretter satt hun flere år i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for SV.

Hun har vært aktiv i LO siden 1991, først i Norsk Kommuneforbund og deretter i NTL.

– Da jeg satt på Stortinget betalte jeg kontingenten min til NTL med glede, forteller hun og kaller seg en stolt byråkrat i Riksrevisjonen i dag.

I dag er hun sosialdemokrat med hjerte i fagbevegelsen. Hun mener den norske samarbeidsmodellen er forutsetningen for å lykkes også med omstillingen til nullutslippssamfunnet. I disse dager følger hun nøye med på hva som skjer i Sharm-El Sheik i Egypt der blant annet Jonas Gahr Støre deltar på vegne av Norge.

– Disse internasjonale klimaforhandlinger som nå pågår i Sharm el-Sheikh, Egypt er viktig. Og jeg synes det var rart at ikke Støre kunne sende en videotale for å hilse til NTLs landsmøte fra Egypt.

– Da kunne vi løftet blikket litt når vi snakker om klima og miljøpolitikk, sier hun.

Støre sa at Norges hovedprioriteringer er å holde fast på 1,5-gradersmålet og støtte opp om økt finansiering for klimatiltak i fattige land. Det synes Vaggen Malvik er bra. Hun har i mange år jobbet som saksbehandler i NVE og deltok i utredningsarbeidet blant annet om havnivåstigning og stormflo. Selv har hun deltatt på flere COP-møter både som miljøaktivist og som politiker. Hun håper også at ordene blir fulgt opp med handling nå.

Grønn rød tråd

I hele sitt yrkesliv har Vaggen Malvik fra Malvik i Trøndelag jobbet politisk for en offentlig klimapolitikk. Da hun var leder for AUF i Sør-Trøndelag sto hun til og med på Dagsrevyen der hun bad Gro Harlem Brundtland gå som norsk statsminister.

– Vi i AUF var utålmodige og synes ikke Brundtland måtte gå fordi hun som partileder ikke fulgte egne anbefalinger og ikke var offensiv nok på hjemmefronten med tiltak for å redusere klimagasser og få til en bærekraftig utvikling, forteller hun og viser TV-klippet fra NRK av en engasjert ung AUF-er som talte landsmoderen imot.

Tenke globalt, handle lokalt

Senere skrev Vaggen Malvik en hovedfagsoppgave om der hun sammenlignet Östersund i Sverige og Trondheim om hvordan de fulgte opp vedtakene fra Rio 1992 «Tenke Globalt og handle lokalt». Hun var heldig å fikk delta i flere miljøtoppmøter både i Johannesburg i 2002 og andre.

– Det hastet i 1997. Det hastet i 1992. Det hastet i 2002. Det haster fortsatt i 2022. Jeg er kjempebekymret akkurat nå, sier hun.

Vaggen Malvik håper i alle fall at alle i NTL engasjerer seg både på landsmøte men også etterpå på sine arbeidsplasser i tråd med det som ble vedtatt i Rio i 1992.  

– Brundtlandkommisjonens rapport fra 1987, som ble fulgt opp av Rio-toppmøtet i 1992 ga oss klimakonvensjonen som regulerer klimatoppmøtene. Det må vi aldri glemme. Det er viktig vi tar et globalt perspektiv på dette, sa hun. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse