JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MDG vil samarbeide med NTL om bærekraft, mangfold og inkludering

Deltakerne på landsmøtet ble tirsdag vitne til en smått historisk happening – da Miljøpartiet De Grønne for aller første gang var invitert til å holde hilsningstale.
HISORIE: MDGs nestleder Ingrid Liland skrev NTL-historie da hun hilste NTL-landsmøtet som første MDG-politiker.

HISORIE: MDGs nestleder Ingrid Liland skrev NTL-historie da hun hilste NTL-landsmøtet som første MDG-politiker.

Morten Hansen

alf@lomedia.no

Dirigent Elisabeth Steen påpekte det historiske poenget da hun introduserte MDGs nestleder Ingrid Liland for delegatene.

Til applaus inntok Ingrid Liland talerstolen.

– Det er fint å være her, og det føles fint å få holde et historisk innlegg. Dere i NTL feirer 75-årsjubileum, så jeg vil først si takk for kampene dere har stått i, og takk for deres bidrag til et samfunn vi kan være stolt av. Tusen takk for at jeg får hilse dere i dag på vegne av oss i MDG, sa Liland.

Sentrale verdier under press

Hun satte så fokus på at sentrale verdier i velferdsstaten og arbeidslivet er under press.

– De verdiene og grunnlaget dere har bidratt til å kjempet gjennom trenger vi mer enn noen gang. De fleste av oss kjenner på et større ansvar enn noen gang før. Mye har forandret seg. Mange opplever dårligere råd. Folk og bedrifter er usikre på hvordan framtida vil se ut, påpekte Liland.

– Dere bidrar til å skape håp. For den norske modellen, folkens – den ble skapt i krisetid. Den ble til etter finanskrise i etterkrigstida. Nå må vi lære oss å skape velferd - uten å ødelegge fremtida til de som kommer etter oss. Vi må løse dissse oppgavene, og samtidig ivareta behovet for forsyning, beredskap og sikkerhet. Jeg er så glad for at NTL er tydelige på at dere er klare for å ta fatt på disse oppgavene, fortsatte hun.

Feil å bebreide streikende

Videre trakk MDGs nestleder frem viktigheten av å lykkes med å nå bærekraftsmålene. Men også her er det sammensatte oppgaver som må løses:

– Omstillinga til sirkulær økonomi må også bidra til et inkluderende samfunn. Næringslivet er viktig for denne omstillinga. Men næringslivet klarer ikke dette uten en sterk offentlig sektor. For vi kan ikke la dette være opp til markedskreftene alene. Når verden til slutt omstiller seg, kan det ikke være opp til markedskreftene alene å bestemme hvordan norsk økonomi skal omstille seg. Det handler i bunn og grunn om menneskerettigheter, noe som ikke blir mindre viktig av Putins krig mot Ukraina, fastslo Liland.

MDG var opptatt av å signalisere støtte til fagbevegelsen og arbeidsfolks rettigheter. Liland viste til at streikende arbeidsfolk blir bebreidet for problemer som eies av storsamfunnet.

– Vi så det eksempelvis under SAS-streiken. At de reisende kritiserte de streikende - som bare drev lovlig kamp for bedre arbeidsvilkår. MDG mener streikeretten er kritisk viktig. Det er nettopp de streikende arbeiderne som bidrar til å løse problemene. Det står MDG sammen med dere i å forsvare, sa hun - til spontan applaus.

Inkludering, kultur og mangfold

Arbeidslivet må bli mer inkluderende, mener MDGs nestleder. Fra talerstolen åpnet hun for at redusert arbeidstid kan være et virkemiddel for å bidra til dette, slik at flere kan ta del i arbeidslivet, og stå lengre i jobb. Hun fokuserte også på et annet viktig felt for NTL - kulturlivet:

– Jeg tror mange under pandemien kjente på hvor viktig kulturlivet er. Kultur gir samhold, skaper møteplasser og bygger fellesskap. Derfor må vi ta vare på kulturlivet. Gode pensjonsordninger og forutsigbar finansiering for kulturlivet er viktige saker å få på plass for oss, sa Liland.

Avslutningsvis roste hun NTLs mangfoldsarbeid.

– Jeg er glad dere har fokus på mangfold, og at dere vil rekruttere på tvers av både samfunnslag og engasjement. Det er ingen selvfølge, og må ha fortsatt fokus. For disse verdiene er under press. Vi opplever at folk takker nei til å stille som kandidater i lokalvalg, fordi det er for belastende. Derfor er jeg er glad dere er med oss i kampen for mangfold, sa Liland til ny applaus i salen.

Liland konstaterer at vi står i en krisetid, og store oppgaver foran oss. Men hun mener det er mulig å komme seg gjennom, om man står sammen og styrker den norske modellen.

– Jeg håper på å få samarbeide mer med NTLs folk fremover, jeg er ganske ny i politikken og ser frem til det, lykke til med resten av landsmøtet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse