JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalget 2023:

Mina (19) og Håkon (31) kjemper om å bli en av landets yngste ordførere

Håkon Ohren og Mina Minaie er enige i mye, men til høsten kjemper begge om ordførerkjedet i Ringerike kommune.
De to ordførerkandidatene kjenner hverandre godt fra LO-forbundet NTL.

De to ordførerkandidatene kjenner hverandre godt fra LO-forbundet NTL.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Det er feriestemning i bysentrum da bussen stopper i Hønefoss denne morgenen.

Mina Minaie skal snart på jobben i den lokale Princess-butikken, mens Håkon Ohren har tatt sommerferie fra jobben ved universitetet.

De to ordførerkandidatene kjenner hverandre godt fra LO-forbundet NTL, og bærer på den samme drømmen. At høstens valg skal gi dem en annen arbeidshverdag.

Minaie er ordførerkandidat for SV, mens Ohren vil bli ordfører for Arbeiderpartiet.

I dag styrer Ap byen sammen med de borgerlige partiene. Noe Ohren mener har vært svært positivt, og sørget for at kommunen ikke lenger er på Robek-registretet register over kommuner som er i økonomisk ubalanse.

– Nå vil vi ha enda mer næringsutvikling her, sier han og legger til at de allerede har mange store bedrifter.

Orden i økonomien

– For oss i Ap er jobb nummer én å ha gode anstendige arbeidsplasser, sier Håkon Ohren mens han går nedover storgata. En kvinne gjenkjenner han og kommer bort til den unge Ap-politikeren.

– Nå må du prioritere å holde orden på økonomien da. Uten en god økonomi kan dere ikke få til noe, sier hun og ser strengt på han. 31-åringen lytter og nikker.

Ohren er Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Hønefoss. Han har vært i lokalpolitikken siden 2015, og er i dag gruppeleder for sitt parti.

Selv om de har samarbeidet godt med partiene på høyresiden, så drømmer han om å få til en sterk venstreside.

Likestilling og mangfold

19 år gamle Minaie er halvt iransk, men vokste opp i Hønefoss.

– Det har preget meg. Jeg ble sendt på en feministisk musikkleir i Fredrikstad allerede som 13-åring, og da bråvåknet jeg og ble politisk aktiv, forteller hun. Først i Sosialistisk Ungdom, deretter i moderpartiet SV.

– At jeg nå som 19-åring får mulighet som SVs førstekandidat er nesten litt uvirkelig. Det er en stor mulighet som jeg ikke skal skusle bort.

På hennes politiske agenda er å utjevne forskjellene, utrydde barnefattigdommen, sørge for gratis SFO og sørge for et rikt kulturliv i kommunen der alle får delta, sier hun.

Uenighet i en sak om en skole skulle rives ved siste valg splittet venstresiden i Hønefoss. Nå håper hun de sammen får beholde ordførerklubba.

Ble utnyttet i kiosk

– Som sosialist er det en selvfølge å være fagorganisert. Men det er trist at vi ikke lærer om mekanismene i arbeidslivet og arbeidsmiljøloven i skolen.

– Jeg var ikke organisert da jeg fikk min første jobb som kioskmedarbeider og kjente ikke mine rettigheter. Det var mye grums og jeg jobbet tre måneder med svært lite lønn og følte meg utnyttet.

Minaie tror det er mange unge arbeidstakere som blir utnyttet.

Hun er derfor glad LOs sommerpatrulje er på veien for å sjekke arbeidsforholdene for unge, og forteller hvorfor folk må organisere seg, sier hun.

Selv skal hun begynne å studere i Oslo til høsten, men blir hun ordfører så prioriterer hun det. Hun er en av tre med personstemmer på SVs liste.

Hun synes det er stas å være er en av de yngste ordførerkandidatene i Norge, men legger ikke skjul på at hun også kommer til å støtte sin NTL-kollega om han blir ordfører.

– Vi er jo enige om veldig mye. Ringerike er også en ganske stor kommune med stort potensial og sammen kan vi også sørge for bedre velferdsordninger til alle, sier ordførerkandidat Mina Minaie.

Viktig at ungdommene er med

Begge er opptatt av at unge stemmer skal bli hørt.

– Det er jo kjent at mange kommunestyrer rundt i landet er dominert av litt eldre. Det er vel og bra, men jeg tror det er nødvendig å få med unge mennesker som kanskje har barn i barnehagen og bruker offentlige tjenester, sier Håkon Ohren.

– Jeg er jo generasjon z, som også blir omtalt som digitale innfødte, og har mye kunnskap fra den digitale utviklingen som skjer. Jeg mener vi trenger både eldre med erfaring og yngre med annen erfaring for å lage en god politikk til beste for alle, sier Mina Minaie.

Begge bruker ofte de digitale plattformene for å få fram sine budskap til velgerne.

– Jeg tror mye vil endre seg framover og vi lokalpolitikere må henge med. Kanskje vil det snart være mulig å stemme digitalt, sier Ohren.

– Helt sikkert, repliserer Minaie.

lokalvalg 2023

Håkon Ohren (31)

Parti: Ap (1. listeplass)

Kommune: Ringerike kommune i Viken fylke

Forbund: Norsk Tjenestemannslag (NTL)

Mina Minaie (19)

Kommune: Ringerike kommune i Viken fylke

Parti: SV (1. listeplass)

Forbund: Norsk Tjenestemannslag (NTL)

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Håkon Ohren (31)

Parti: Ap (1. listeplass)

Kommune: Ringerike kommune i Viken fylke

Forbund: Norsk Tjenestemannslag (NTL)

Mina Minaie (19)

Kommune: Ringerike kommune i Viken fylke

Parti: SV (1. listeplass)

Forbund: Norsk Tjenestemannslag (NTL)